'Ophef over Donner tekent problemen kabinet'

(Novum) - De ophef over uitspraken van minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner (CDA) is een teken van de grote problemen binnen het kabinet. Dat stelden VVD, GroenLinks en D66 donderdag in een spoeddebat over opmerkingen van Donner in dagblad De Pers. Donner zei in de krant dat de versoepeling van het ontslagrecht nog steeds mogelijk is.

De PvdA stelde donderdagochtend tegenover radioverslaggevers 'buitengewoon verbolgen' te zijn over de uitspraken van Donner. "Hij kiest zo duidelijk voor de werkgevers", zei waarnemend fractievoorzitter Mariëtte Hamer donderdagochtend. Donner moet zich beraden of hij een 'goede positie kan innemen in het spel tussen sociale partners, waarbij je vertrouwen moet hebben van werkgevers en werknemers'.

Een commissie buigt zich over de vraag hoe de arbeidsparticipatie in Nederland kan worden verhoogd. De commissie Bakker was nodig omdat het kabinet het niet eens werd over de versoepeling van het ontslagrecht. Het CDA en haar minister Donner waren voor, coalitiegenoten PvdA en ChristenUnie waren tegen.

Tijdens het debat nam de PvdA genoegen met de uitleg van Donner dat hij de commissie Bakker niet had willen beïnvloeden door zijn opmerkingen in het debat. Ook voor de de ChristenUnie volstond die uitleg. Het CDA noemde de ophef een 'storm in een glas water'.

Oppositiepartij SP zag dat donderdag anders. "Donner wil niet aanvaarden dat de plannen voor de verslechtering van het ontslagrecht dood zijn verklaard door twee regeringspartijen", betoogde Kamerlid Paul Ulenbelt. Donner is volgens de SP een 'knecht van de werkgevers'. "U heeft één keuze: inbinden of aftreden". De SP diende een motie van afkeuring in over de door Donner gekozen bewoordingen in het interview. Alleen de PVV steunde de motie.

VVD-leider Mark Rutte noemde het 'zonneklaar' dat Donner had geprobeerd om de commissie Bakker te beïnvloeden. "De partijen in het kabinet zijn bezig met de onderlinge problemen. De problemen in het land zijn veel belangrijker". GroenLinks verweet premier Jan Peter Balkenende (CDA) een gebrek aan regie. "Luistert er eigenlijk wel iemand naar u?", vroeg GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema.

Donner zei zelf niets nieuws te hebben gezegd in het interview. Hij benadrukte dat er geen beperkingen zijn voor de commissie Bakker dus dat ze ook over het ontslagrecht mogen nadenken. Balkenende benadrukte 'de dingen niet groter te maken dan ze zijn'. "de aanleiding was duidelijk. Het is goed dat de discussie heeft plaatsgevonden", besloot Balkenende het debat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden