NieuwsMan/vrouw-verhouding

Ophef over christelijk boek: te weinig vrouwelijke auteurs

Bij de Nationale Synode in de Dordtse Grote Kerk verzamelden in mei gelovigen uit veel verschillende kerken zich om hun onderlinge verbondenheid te vieren.Beeld ANP

Nog voordat een nieuw boek over spirituele oecumene is verschenen wordt het bedolven onder kritiek: van de vijftig auteurs zijn er maar twee vrouw. Diverse schrijvers willen zich terugtrekken en hun ruimte beschikbaar stellen aan vrouwen.

“Ik voel me hier niet goed bij”, zegt Samuel Lee, één van de mannen die bezwaar maakt tegen het gebrek aan bijdragen van vrouwelijke theologen. Lee, afkomstig uit een migrantenkerk, verwijt zichzelf niet alert te zijn geweest op het punt van de man-vrouw verhouding. In een open brief vraagt hij publicatie van het boek uit te stellen, of zijn naam weg te halen. Ook emeritus-theoloog Martien Brinkman zou zijn bijdrage graag inruilen voor die van een vrouw.  

In ‘Spirituele oecumene’ geven de vijftig schrijvers hun visie op de mogelijkheden voor christenen om over hun eigen kerkmuren heen, elkaar te vinden in hun geloof. De bundel wordt uitgegeven door de reformatorische uitgeverij Banier. De kerkelijke achtergrond van de auteurs is breed. Katholieken doen mee, oud-katholieken, oosters-orthodoxen en protestanten, zowel orthodox als vrijzinnig.

“Als je zo divers bent, dan kún je de stem van vrouwen niet negeren”, vindt theoloog Margriet Gosker, die al tientallen jaren bezig is met oecumene. Maar ze is niet gevraagd, net zo min als ‘een waslijst’ aan andere deskundige vrouwen.

Gosker vroeg op Facebook wie er blij werd van dit boek en kreeg 100 tot 150 reacties van mensen die boos zijn. Ze schat dat ongeveer de helft van mannen komt. “Dat laat zien dat dit een strijd is van mannen en vrouwen samen”, stelt ze tevreden vast. Hun kritiek richt zich ook op het panel bij de presentatie van het boek op 28 september. Daar praten zeven mannen onder leiding van Andries Knevel.

Aan het boek kan nu niks meer veranderd worden, zegt samensteller Klaas van der Zwaag, kerkredacteur bij het Reformatorisch Dagblad. Het was hem en mede-redacteur Herman Speelman niet opgevallen dat ze zo weinig vrouwen benaderd hadden. “Zij zijn toevallig niet in beeld geweest’, zegt hij. Wezenlijk vindt hij de kritiek niet. “Nee, dit levert alleen maar ruis op. Dit gedoe leidt af van waar het boek werkelijk over gaat.”

Ook aan het programma voor de presentatie kan volgens hem niet meer gesleuteld worden. “Dat zit strak in elkaar”, zegt Van der Zwaag. Dat geldt ook voor het panel met zeven mannen. Of er nog een stoel bij kan voor een vrouw? “Daar hebben we het nog niet over gehad.”

Lees ook:

‘Ongelooflijk dat er zoveel versies van christenheid bestaan’

Samuel Lee ontwikkelde zich van een fundamentalistische pinkster-pastor tot een onafhankelijke pinksterman. Morgen spreekt hij de Nationale Synode in Dordrecht toe. Circa veertig kerken, waaronder pinkstergemeenten, verklaren daar dat ze onderling zijn verbonden. 

Dankbaar en opgetogen ondertekenen 40 protestantse kerken de Verklaring van Verbondenheid

In een opgetogen sfeer van dankbaarheid hebben woensdag circa 40 protestantse kerken in Dordrecht de Verklaring van Verbondenheid getekend. Ze beloven daarin niet langer langs elkaar heen te leven maar elkaar te helpen in een land waar christenen in de minderheid zijn geraakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden