Ophef over buitengewone bonussen top Heineken

null Beeld getty
Beeld getty

Op de aandeelhoudersvergadering van Heineken is donderdag ophef ontstaan over het voornemen van de raad van commissarissen om topman Jean-François van Boxmeer twee buitengewone bonussen toe te kennen, onder meer in verband met de overname van drankenconcern APB. 20 procent van de vertegenwoordigde aandeelhouders stemde tegen de voorstellen, maar uiteindelijk kwam Van Boxmeer 4 miljoen rijker uit de vergadering.

Van Boxmeer krijgt een bonus van 2,5 miljoen voor de ingewikkelde overname van APB en nog eens een zogenoemde retentiebonus van 1,5 miljoen in aandelen, die hem moet stimuleren om langer bij de onderneming te blijven. De laatste beloning kan hij overigens pas over enkele jaren in contanten omzetten.

Onder meer de Nederlandse pensioenuitvoerders APG, PGGM en MN Services keerden zich tegen de beloningen. Een woordvoerster vroeg zich af waarom Van Boxmeer extra beloond wordt voor een overname die binnen de strategie past en dus ook binnen de gewone werkzaamheden van een bestuurder valt. Ook moest volgens haar de komende jaren nog blijken of de overname succesvol zou zijn.

Daarnaast rezen er bezwaren tegen het uitgeven van dergelijke bonussen in economisch zware tijden. Een woordvoerder van de Vereniging voor Effectenbezitters (VEB) noemde het 'ongepast, zeker in deze maatschappelijke context', om een bonus uit te betalen 'voor niks anders dan op de post blijven zitten'.

De raad van commissarissen wees op de uitzonderlijke prestatie van de topman in de afgelopen jaren, waarbij niet alleen de winst, maar ook de koers van het aandeel Heineken flink is gestegen. De overname van APB werd daarnaast 'een historische mijlpaal' genoemd.

De raad kreeg bijval van een van de aanwezige aandeelhouders, die erop wees dat de beloning van de Heinekentop in vergelijking met het inkomen van de topmannen van andere grote internationale bierbrouwers 'erg laag' is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden