Ophef over AfD-meldpunt 'linkse' leraren

AfD-partijbons Georg Pazderski verdedigde de oproep van zijn partij om klachten over docenten die zich politiek uiten te melden. Beeld REUTERS
AfD-partijbons Georg Pazderski verdedigde de oproep van zijn partij om klachten over docenten die zich politiek uiten te melden.Beeld REUTERS

Leerlingen in Duitsland die merken dat hun leraren uiting geven aan hun politieke voorkeur, moeten dat melden. Althans daartoe riep de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD) hen gisteren op.

Dat deed de oppositiepartij op een website in het Zuid-Duitse Baden-Württemberg. Docenten die hun politieke voorkeur laten merken zouden volgens de partij de Duitse neutraliteitsregels voor scholen overtreden.

De website werd een paar uur na lancering alweer uit de lucht gehaald. "Onze site is door een hacker aangevallen", zei Stefan Raepple die de AfD in het regionale parlement van Baden-Württemberg vertegenwoordigt. Het is nog onduidelijk of de website inderdaad is gehackt, en wie er verantwoordelijk voor zou zijn.

De ophef is er ondertussen bepaald niet minder om. Minister van justitie Katarina Barley van de linkse regeringspartij SPD noemde de oproep van de AfD om klachten over docenten die zich politiek uiten te melden, 'een middel van dictators', die haar deden denken aan het voormalige communistische Oost-Duitsland, ofwel aan de Stasi.

Maar George Pazderski, een van de topfiguren binnen de Alternative für Deutschland, verdedigde de website vurig. Volgens Pazderski is zo'n maatregel absoluut noodzakelijk omdat leerlingen in talloze scholen zouden worden blootgesteld aan een 'eenzijdige links-groene visie op de wereld'.

Onderwijsministers van verschillende Duitse deelstaten willen gaan onderzoeken of de AfD hiermee de wet overtreedt.

Sowieso wordt in Duitsland door de veiligheidsdienst bekeken of de in 2013 opgerichte Alternative für Deutschland gecontroleerd zou moeten worden op activiteiten die tegen de wet ingaan. Voor het einde van het jaar moet dat duidelijk zijn.

Lees ook: De steeds radicalere koers van anti-immigratiepartij AfD wakkert wantrouwen aan

In Duitsland gaan stemmen op om anti-immigratiepartij AfD door de veiligheidsdienst te laten doorlichten. De voorname rol van AfD-politici bij de protesten tegen vreemdelingen doet alarmbellen rinkelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden