Ophef na uitspraken Pechtold over ‘voltooid leven’ onder de 75 jaar

null Beeld ANP
Beeld ANP

Even leek het of D66 haar eigen initiatiefwet ‘Waardig Levenseinde’ niet ver genoeg vindt gaan. De wet wil regelen dat ouderen vanaf 75 jaar kunnen vragen om stervenshulp, als ze hun leven voltooid vinden. De leeftijdsgrens is er door de indienster, D66-Kamerlid Pia Dijkstra, bewust ingezet.

Wilma Kieskamp

Lijsttrekker Alexander Pechtold zei donderdagavond in ‘Nieuwsuur’ dat hij ‘hoopt dat in de toekomst ook voor andere groepen’ hulp ‘bespreekbaar’ wordt. Hij zei dat in reactie op een vraag van een 57-jarige man in de studio, die niet wil wachten tot hij 75 is: “Ik wil nu.” Pechtold was zichtbaar uit het veld geslagen door de onverwachte vraag. “Dat is heftig.”

Tekst loopt verder na video.

Inhoudelijk verdedigde Pechtold de leeftijdsgrens: “Het maakt nu al veel emoties los dat we praten over hoogbejaarden. Deze wet vraagt ook wat van de gemeenschap; we moeten artsen en andere hulpverleners ook in hun waarde laten. (…) We willen de discussie maatschappelijk niet laten ontwrichten.”

Dat er toch ophef ontstond, kwam doordat Pechtold toevoegde dat hij ‘persoonlijk’ van mening is dat zelfbeschikking over het levenseinde een recht is van het individu. Ook kondigde hij aan dat hij ‘stapsgewijs’ andere politieke partijen wil overtuigen van ‘de volgende stap’.

Felle reacties

Dat leidde tot felle reacties bij de christelijke partijen. “Verbijsterend”, vindt SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij. “Levensgevaarlijk”, zegt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers over de uitspraak van Pechtold. CDA-lijsttrekker Sybrand Buma laat weten dat zijn partij sowieso tegen het D66-initiatief is.

D66 kreeg gisteren direct steun van de VVD. Dat is geen verrassing, want de VVD heeft een soortgelijke wet voorgesteld als D66, zonder leeftijdsgrens. Minister Edith Schippers (VVD) kondigde de wet in de Tweede Kamer aan, maar diende hem niet in, waarna de fractie van D66 alsnog zelf het initiatief nam.

Pia Dijkstra heeft de afgelopen maanden uit het land eerst reacties verzameld op haar initiatiefwet, ook van tegenstanders en deskundigen. De wet moet nog officieel worden ingediend in de Tweede Kamer. Bij een kabinetsformatie dreigt dit laatste een punt worden. ChristenUnie, CDA of SGP willen er niet aan meewerken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden