Ophef in Noorwegen over vervangen term 'voor/na Christus'

Naslagwerk wijzigt biografieën

PETRA SJOUWERMAN | KOPENHAGEN

Een bekend Noors online naslagwerk heeft de term 'voor/na Christus' vervangen door 'voor/na onze jaartelling'. Dat leidde tot een heftig debat in Noorwegen rond het Grote Noorse Lexicon (SNL). Dit is een gratis online naslagwerk met kwalitatief hoogstaande artikelen over Noorse literatuur, cultuur en geschiedenis. De site heeft dagelijks 80.000 bezoekers. Lezers dragen actief bij met teksten, commentaren en verbeteringen. Academisch geschoolde vakredacteuren redigeren de teksten.

De vakredacteuren gespecialiseerd in oude culturen, klassieke Oudheid en niet-christelijke religies wezen de redactie erop dat wetenschappers al jaren de term 'before/after common era' gebruiken - in het Nederlands 'voor/na onze jaartelling (v.o.j)'. Dat was voor de redactie de belangrijkste reden om de wijziging door te voeren in kaders bij biografieën.

SNL vroeg hierna lezers om hun mening op Facebook. "Het is inderdaad vreemd om over Boeddha te schrijven dat hij is geboren vóór Christus," meenden sommigen. "Is het gebruik van onze jaartelling juist niet veel erger?", opperden anderen die dat subjectiever vonden dan een referentie naar Jezus.

De Noorse Taalunie beschreef in 2008 het gebruik van 'voor/na Chr' als een theologisch neutrale tijdsaanduiding. Volgens de redactie van SNL onderschat de Taalraad de taalkundige connotaties. "Ook al hebben sprekers niet Jezus in hun gedachte als ze zeggen '1000 jaar voor Christus', toch impliceert het gebruik ervan een verplichting tot het bestaan van Jezus en zijn belangrijkheid."

"In het debat is volledig verloren gegaan dat we nergens 'voor/na Chr.' uit onze artikelen hebben verwijderd. SNL blijft de term gebruiken in artikelen waar dat relevant is. Bijvoorbeeld in de 4000 artikelen over het christendom", aldus hoofdredactrice Anne Marit Godal.

Vorig jaar ontstond ophef na berichten dat de BBC niet meer over voor/na Christus wilde spreken. De BBC bedaarde de gemoederen met de mededeling dat dit nog wel mocht, maar een alternatief ook werd toegelaten indien gewenst.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden