Ophef en irritatie over miljoenenbonus ING-top
De bonus die ING-topman Jan Hommen ontvangt over 2010 kan veel hoger uitpakken dan de gisteren gemelde 1,25 miljoen euro. Die leidde gisteren al tot grote ophef in de Tweede Kamer. Hoe hoger de koers van het aandeel ING in de komende vijf jaar, des te hoger wordt de bonus die Hommen opstrijkt.
Hommen krijgt zijn bonus bovenop zijn vaste salaris van 1,35 miljoen euro. De helft daarvan krijgt hij contant, de andere helft wordt uitgekeerd in aandelen die hij de komende vijf jaar niet mag verkopen. Het aantal aandelen is echter bepaald aan de hand van de koers op 16 februari, de dag waarop de jaarcijfers werden gepresenteerd. Hommen krijgt 69.878 aandelen, zijn mede-bestuursleden Timmermans en Flynn ontvangen respectievelijk 38.721 en 33.671 aandelen in de bank.
Als het aandeel ING de komende jaren in waarde stijgt, zal de bonus veel hoger worden dan het vaste salaris dat de ING-directie krijgt. Dat is volgens een woordvoerder van de bank niet in strijd met de afspraak in de zogeheten 'code banken', dat de variabele beloning niet hoger mag zijn dan 100 procent van het vaste salaris. ¿Met het oog op de lange termijn willen we juist in aandelen belonen, om te zorgen dat bestuurders werken aan het vergroten van de beurswaarde van het bedrijf.¿ ING vindt de bonussen gerechtvaardigd omdat in 2010 de winst fors hoger lag dan in het rampjaar 2009.
In de Tweede Kamer werd gisteren met afschuw gereageerd op het nieuws. Dat kwam aan het begin van het Kamerdebat over het rapport van de parlementaire commissie-De Wit, die onderzoek deed naar de oorzaken van de financiële crisis. Oppositiepartijen zien in de bonus het bewijs dat de financiële sector lak heeft aan de oproep tot matiging van de bonussen, en de roep om het verloren vertrouwen in de sector te herstellen. ¿Volgens mij lachen de bankiers zich een kriek over wat hier gebeurt¿, zei PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk.
Minister De Jager van financiën gaf weliswaar aan 'niet blij te worden van de bedragen', maar zei tegelijkertijd dat deze binnen de gemaakte afspraken met de sector vallen. Hij wil een vervroegde evaluatie van de code banken afwachten. Een commissie onder leiding van oud-Unilevertopman Antony Burgmans bekijkt de mate waarin de banken zich houden aan de afspraken over gematigd beloningsbeleid, risicobeheer en toezicht. Wel zei De Jager toe alvast wetgeving voor te bereiden om, als dat nodig is, excessen aan te pakken.
Ook de vakbonden reageerden verbolgen. Vakbond De Unie sprak van een 'gemiste kans'. Vakbondsbestuurder Ike Wiersinga van CNV Dienstenbond noemde de beloning van de top 'schaamteloos'. ¿Je kunt niet anders dan concluderen dat Jan Hommen en zijn collegabestuurders een flinke plaat voor hun hoofd hebben.¿