Opgroeien voor de camera

Ze benadrukken in ieder interview dat ze echt héél gewoon zijn gebleven - en ze komen inderdaad als vrij normale tieners over. Een hele prestatie, als je bedenkt dat de drie hoofdrolspelers in de Harry Potter-reeks al sinds 2000 in vier films zaten - een groot deel van het jaar staan ze dus voor de camera of op de rode loper, zoals vorige week in Londen toen 'The Goblet of Fire' in première ging.

Wat dat betreft lijkt hun leven wel een beetje op dat van de personages die ze spelen; die wonen ook een deel van het jaar in de gewone-mensenwereld, maar brengen de meeste tijd door in de tovenaarsschool Zweinstein. Voor Daniel Radcliffe (Harry), Emma Watson (Hermelien) en Rupert Grint (Ron) is die andere wereld een afgedankt vliegveld in de buurt van Londen waar alle decors voor de film staan.

“Mijn ouders vinden het heel belangrijk dat ik normaal blijf doen. Zodra het filmen over is moet ik weer naar school en doe ik dingen met mijn vrienden“, vertelde de 16-jarige Radcliffe onlangs in The Mirror. Maar hoeveel tijd hij daarvoor precies overhoudt is niet helemaal duidelijk. Voordat komend jaar de opnames voor deel vijf in de de Potter-reeks beginnen, maakt hij ook nog een film in Australië, 'The December Boys'. Daniels moeder is een casting-agent en weet natuurlijk ook wel dat je het ijzer moet smeden als het heet is. Daniel heeft een fortuin bij elkaar verdiend, voor de laatste film alleen al kreeg hij negen miljoen euro. Hij zou de rijkste tiener in Groot-Britannië zijn na de prinsen William en Harry. “Ik weet niet hoeveel geld ik heb en dat hoeft ook niet want ik ben nog een kind“, zegt hij. Maar daar kan hij zich niet lang meer achter verschuilen, de jonge acteur groeit razendsnel op. Net als zijn alter ego Harry Potter schijnt hij een vriendinnetje te hebben. Nou ja, zeg maar een vriendin. Volgens de Britse bladen gaat het om de 23-jarige Amy Byrne, een visagiste die hij op de filmset ontmoette. Hij zou bij haar op bezoek zijn geweest in haar appartement en zij bij hem.... thuis bij zijn ouders. Dus is de persverklaring dat ze gewoon bevriend zijn waarschijnlijk niet ver bezijden de waarheid. Radcliffe zelf doet het af met een grap: “Als je 16 bent mag je seks hebben en meedoen aan de loterij. En ik heb altijd al een lot willen kopen.“

In ieder geval is tussen de hoofdrolspelers nog niks moois opgebloeid, benadrukt Emma Watson. “Voor mij zijn het eerder broers, of misschien wel zussen. We kunnen overal over praten“. Watson is de meest professionele van het drietal, ook al is ze met haar 15 jaar de jongste. Toen ze in 2001 begon was ze nog erg verlegen in interviews, maar inmiddels staat ze de pers ad rem te woord. Op de vraag of ze wel beseft dat ze een machtige vrouw aan het worden is in de filmwereld antwoordt ze: “Ik zie het niet zozeer als macht, maar meer als een verantwoordelijkheid. Kinderen houden van deze boeken, ze ademen en leven deze boeken. We zijn ons er erg van bewust hoe dol mensen zijn op de karakters die we spelen.“ En dan wordt haar verschijning met het jaar meer glamorous: kenners voorspellen Watson een gouden toekomst als actrice.

Rupert Grint, 17 jaar, heeft eindexamen gedaan en hoeft niet meer naar school. Hij is bezig met rijlessen en lijkt vrij ongevoelig voor zijn sterrenstatus. “Op school doet iedereen normaal tegen me. Alleen de leraren slijmen.“ Of hij geen last heeft van zijn bekendheid? “Het enige wat ik echt eng vind is dat ik als speelgoedpoppetje te koop ben en dat er mensen met me spelen.“

Net als de andere drie heeft Grint een eigen fansite, waar veel gediscussieerd wordt over de lengte van zijn rode haar. En hij heeft minstens één beroemde fan: Madonna's dochtertje Lourdes vindt hem het leukste personage in de film.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden