Opgestapt Statenlid: PvdA te innig met moskeeën

null Beeld anp
Beeld anp

Opnieuw krijgt de PvdA kritiek op haar relatie met islamitische gemeenschappen. Die is veel te innig, vindt het Utrechtse Statenlid Bert de Vries. Hij heeft zijn partijlidmaatschap opgezegd en gaat tot de verkiezingen door als eenmansfractie.

De Vries was 17 jaar lid en zit sinds drie jaar in Provinciale Staten. Ook was hij actief in de Amersfoortse afdeling. Onduidelijk is of de omgang met moskeeën de voornaamste reden is van zijn vertrek.

In ieder geval boterde het niet tussen hem en de Statenfractie. Sinds de zomer was hij naar eigen zeggen niet meer welkom bij fractievergaderingen. 'Beschamende omgangsvormen', stelt De Vries tegenover RTV Utrecht. Volgens fractievoorzitter Kees de Kruijff herkennen PvdA'ers zich 'volstrekt niet' in dat beeld. Dinsdag werd bekend dat De Vries niet op de kandidatenlijst voor de komende Provinciale Statenverkiezingen staat. Onduidelijk is of hij daar zelf voor heeft gekozen.

De spanning tussen hem en de partij liep verder op toen hij twitterde dat de PvdA ondanks haar seculiere karakter 'elke verkiezing naar de moskee rent voor stemmen' en moskeegangers op de kandidatenlijst zet.

Spanningen en verontrustende onderzoeken
De discussie over de manier waarop de PvdA omgaat met moslimgemeenschappen ging vorige maand een nieuwe ronde in. PvdA-minister Asscher (Sociale Zaken) kondigde toen aan onderzoek te gaan doen naar vier Turkse organisaties, omdat die de integratie van Nederlandse Turken zouden tegenhouden. In de Tweede Kamerfractie liepen de spanningen zo hoog op dat de Kamerleden Kuzu en Öztürk opstapten. Zij gaan als zelfstandige fractie verder.

In diezelfde week worstelde Asscher openlijk met een onderzoek van instituut Forum en Motivaction over Nederlands-Turkse jongeren. Dat claimde dat een overgrote meerderheid sympathiseerde met Anti-Assad-strijders en hun geweld zou steunen. Asscher toonde zich eerst bezorgd, maar pleitte een dag later al voor een 'nieuw, diepgravend' onderzoek.

Forum stelde in maart op basis van een enquête dat de PvdA de stem van de allochtone kiezer zou kunnen verliezen. Van de 600 geïnterviewde allochtonen zouden vooral jongeren kiezen voor D66 en VVD. Zij 'beklimmen de maatschappelijke ladder en komen uit bij de partijen die opkomen voor de meer welgestelden', stelde onderzoeker Fons van de Vijver in Trouw. Het instituut kon niet voorspellen hoe ernstig de exodus wordt. Het aantal allochtonen dat PvdA stemt kan mogelijk slinken van 80 naar 40 procent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden