Opgesloten vreemdeling kan voortaan meer vrijheden krijgen

Beeld ANP

Ruim vijf jaar nadat het kabinet een milder detentieregime voor afgewezen asielzoekers beloofde, heeft de Tweede Kamer met het bijbehorende wetsvoorstel ingestemd. 

Aanleiding voor de wet vormde de zelfdoding van de onterecht opgesloten Russische asielzoeker Aleksandr Dolmotov begin 2013. De inspectie oordeelde hard over de betrokken diensten. Toenmalig staatssecretaris Fred Teeven (VVD, asiel) kon ternauwernood aanblijven.

De wet die nu naar de Eerste Kamer gaat, regelt dat vreemdelingendetentie niet langer onder het strafrecht valt, maar eigen regels krijgt. Uitgangspunt is dat opsluiting het uiterste middel moet zijn om afgewezen asielzoekers uit Nederland te laten vertrekken. Opgesloten vreemdelingen van goede wil krijgen binnen de muren van een detentiecentrum bovendien meer vrijheden. Zij mogen meer tijd buiten hun cel doorbrengen en krijgen meer activiteiten aangeboden.

Huisregels

Tegelijk regelt de wet dat vreemdelingen die de huisregels overtreden juist op een afdeling met meer beperkingen terechtkomen. Zij mogen overdag sporten of naar de binnenplaats, maar om vijf uur ’s middags gaat hun celdeur tot de volgende ochtend op slot. Staatssecretaris Mark Harbers (VVD, asiel) verwacht dat 30 tot 40 procent van de aanwezigen onder dit regime zal vallen. Afgelopen jaar kwamen 3180 afgewezen asielzoekers in een detentiecentrum terecht.

In aanloop naar de stemming van dinsdag uitten ChristenUnie, GroenLinks en SP hun ongenoegen over de automatische plaatsing op de strengere afdeling bij binnenkomst. Dat terwijl Harbers in minder dan de helft van de gevallen risico's ziet. Volgens de bewindsman zullen vreemdelingen van wie geen problemen worden verwacht, binnen een week naar de vrijere afdeling overstappen. Op PVV en 50Plus na steunden alle partijen het wetsvoorstel.

Lees ook: Hoe het wetsvoorstel voor humanere detentie van asielzoekers werd vergeten

Na de zelfdoding van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov in een detentiecel, begin 2013, beloofde het kabinet een milder opvangregime voor uitgeprocedeerde vreemdelingen. Wat gebeurde er in de vijf jaar daarna?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden