Opgeschrikt New York vreest meer explosies

Eén bom die zaterdagavond 29 mensen verwondde, één die zaterdagochtend ontplofte maar geen slachtoffers maakte, en één die niet ontplofte. Inwoners van New York en omstreken vroegen zich gisteren gespannen af of er nog meer aan zat te komen.

Volgens de gouverneur van de staat New York was er geen verband met internationaal terrorisme, maar het is niet duidelijk op grond waarvan de autoriteiten die conclusie al zo snel konden trekken.

De eerste bom die ontplofte, en geen slachtoffers maakte, had dat heel goed wél kunnen doen, want hij ging zaterdagochtend af in Seaside Park in New Jersey, honderd kilometer van Manhattan, rond de tijd dat daar een hardloopwedstrijd had moeten starten ten bate van het korps mariniers. De wedstrijd was toevallig afgelast.

Zo gelukkig waren de mensen niet die zaterdagavond in de drukke 23ste straat in de New Yorkse wijk Chelsea liepen. De verwondingen werden veroorzaakt door scherven van de bom, die in een gereedschapskist op straat was verstopt. Drie uur later ontdekte de politie nog een bom. Hij was gemaakt van een snelkookpan, net als de bommen die bij de marathon van Boston in 2013 waren gebruikt.

Burgemeester Bill de Blasio zei gisteren dat er rekening mee wordt gehouden dat de drie bommen met elkaar te maken hebben, maar dat er nog geen specifieke aanwijzingen voor waren. Ook over motief, en de reden dat de aanslagplegers voor die lokaties kozen, was nog niets te zeggen, aldus De Blasio.

De staat New York heeft duizend extra politiemensen en leden van de Nationale Garde (een onderdeel van het leger) ingezet om te patrouilleren op de luchthavens en bij bus- en metrostations.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden