Opgeruimde Nicolaï verruilt Kamerbankje voor bestuurszetel

Atzo Nicolaï (51) zag de plenaire zaal van de Tweede Kamer van meerdere kanten. Hij was zowel parlementariër als lid van het kabinet Balkenende-II. Gisteren maakte de VVD'er bekend dat hij de politiek verlaat en op 1 juni directeur wordt bij chemieconcern DSM.

Nicolaï studeerde rechten, kwam in de kunst- en cultuursector terecht en werd, via zijn Kamerlidmaatschap, staatssecretaris van buitenlandse zaken. Na de kabinetscrisis van 2006 was hij even minister van bestuurlijke vernieuwing en koninkrijksrelaties. Toen het CDA in Balkenende-III verder ging met de PvdA en de ChristenUnie, werd Nicolaï weer Kamerlid en voerde hij het woord over buitenlandse zaken.

Met zijn terugtreden verliest het Binnenhof een van de meest opgeruimde Kamerleden. Nicolaï's bureau was in zijn tijd als staatssecretaris zo netjes dat er niet eens een computer op stond. Wel hing er altijd kunst aan de muur, die interesse raakte hij nooit kwijt.

Gisteren kreeg hij niets dan lof toegezwaaid. Hij was een zeer gewaardeerde collega, maar verlaat de Kamer voor een prachtfunctie.

Die lof kreeg hij als Kamerlid niet altijd. Samen met Mark Rutte, toen nog fractievoorzitter van de VVD, nam hij het initiatief voor een wetswijziging om de vrijheid van meningsuiting uit te breiden. Nicolaï en Rutte stelden voor om het verbod op groepsbelediging en haatzaaien te schrappen. Het plan kwam ze op stevige kritiek te staan.

Ook waren er teleurstellingen. Als staatssecretaris voerde hij vurig campagne voor de Europese grondwet. Toen de bevolking die in een referendum afwees, was dat zo'n tegenslag dat zijn collega's in het kabinet hem moest overhalen om niet op te stappen.

Nicolaï wordt in de VVD-fractie opgevolgd door Ingrid de Caluwe. Zij is nu manager bij lobbykantoor Burson-Marsteller.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden