Opinie

Opgeruimd staat netjes!

(\N) Beeld
(\N)

Cambodja was afgelopen maanden in de ban van de verkiezingen en haar ruzie met Thailand over de Preah Vihear tempel.

Waarschuwingen over onrust, rellen, gewapende toestanden en andere iets te spannende uitbarstingen raadden mij aan het paspoort en meest noodzakelijke in een tasje "voor het geval dat" te stoppen.
Onze tuktuk-driver Sina wond er namelijk geen doekjes om; “Heida, if they start to fight I give you 5 minutes to pack your bag, I bring you to the airport, immediately”. In Nederland is dit allemaal niet zo doorgedrongen geloof ik, misschien maar goed ook voor het gemoed van mijn achterban. De verkiezingen zijn verder rustig verlopen, maar 3 moorden dit keer geloof ik, en de Thai en Cambodjanen vechten hun verschil van mening na wat granaatgegooi heen en weer vooralsnog weer aan de vergadertafel uit. Dat tasje heb ik maar weer uitgepakt.

Voor ons stonden de afgelopen maanden namelijk vooral in het teken van de komst van de 4 groepen jongeren van Stichting En Route. Zij kwamen elk een maand lang in het kader van het Xplore project naar Cambodja om kennis te maken met ontwikkelingswerk en een steentje bij te dragen aan het verbeteren van de levensstandaard in het dorpje Anlong Khong. Zij hadden als thema “hygiëne” gekozen en hebben, onder andere, samen met inwoners uit het dorp het zwerfafval langs het centrale pad opgeruimd, vuilnisbakken getimmerd en geplaatst, vuilniszakken opgehangen en aan de bewoners uitgedeeld, een uitbundig waterfestijn voor de kinderen georganiseerd met als thema ‘haren wassen’ en een schitterend informatiebord geschilderd dat zij in het dorp hebben opgehangen en een ieder vertelt hoe netjes opgeruimd staat.

Ook is er een micro-krediet plan in werking gesteld om 2 jongemannen de middelen te geven als ‘vuilophaaldienst’ voor het dorp te gaan fungeren. E zullen een jaar lang een salaris ontvangen (hoog genoeg om van vuilnis opruimen een respectabel beroep te maken. Want hoe arm ze ook zijn, mensen kijken hier namelijk nogal graag op elkaar neer). Van dit salaris zal de eerste maanden een deel ingehouden worden om een brommer terug te betalen die we voor hen hebben geregeldn. En zo zijn de eerste stappen naar een langdurig schoner dorp gezet.

We hebben de jongeren aan den lijve laten ondervinden hoe dat voelt; ontwikkelingswerk. Hen zelf over alles na laten denken, hen de ups en downs laten doormaken die onlosmakelijk met dit werk zijn verbonden. En dat werd op sommige momenten letterlijk bloed, zweet en tranen. Hooggespannen verwachtingen, teleurstelling, hervonden enthousiasme, realiteit versus idealisme, bacteriële infecties, snijwonden, hevige stortbuien en brandende zonneschijn. Maar ook uitbundige karaoke sessies, leuke uitstapjes, nieuwe vriendschappen, geweldig teamwork, blijde dorpsbewoners en bovenal een mooi opgeruimd dorpje.

De laatste groep is inmiddels weer terug in Nederland, maar hun werk zit er nog niet op. Via draagvlakversterkende activiteiten zullen zij hun ervaringen en enthousiasme delen met anderen om zo meer jongeren bewust te maken van de kracht, uitdagingen en dynamiek van ontwikkelingswerk, in met name Cambodja.

Een onvergetelijke ervaring voor de jongeren én de inwoners van Anlong Khong!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden