Opgeruimd staat netjes, vindt ook de vertrokken politicus

Redactie: Cyntha van Gorp, Ingrid Weel en Karen Zandbergen

De PvdA steeg in de peilingen toen ik aantrad en dat doet ze nu ik weg ga weer, constateerde Job Cohen zaterdag droogjes. Een cynische variant op 'De koning is dood, leve de koning'. Al zei de oud-burgervader het niet deemoedig.

Vrijwel op hetzelfde moment vertelde Jan Peter Balkenende bij de 'Tros Autoshow' over de Opel Kadett die hij op zijn zestiende kreeg om Zeeland mee onveilig te maken. En over hoe treurig het is dat het Torentje niet langer vol staat met modelautootjes omdat de nieuwe premier - rijdend in een oude Saab - hier bijzonder weinig belangstelling voor toont.

Over politiek ging het niet ondanks de hoge gast. Zo plots als hij opkwam, zo snel was de man die vier kabinetten leidde uit zicht. Balkenende was zelfs niet meer op het CDA-congres waar afscheid van hem zou worden genomen - hij kwam een congres later. Overigens net zomin als Ab Klink. CDA-medeonderhandelaar Klink die niet verder wilde met de onderhandelingen met de PVV, waarna Geert Wilders zijn twijfel uitsprak over de waarde van alle CDA-zetels.

Verre voorganger
Balkenendes verre voorganger Piet de Jong was ook al zo'n bewindsman die ineens weg was. Hij kreeg nog een bedankbriefje voor bewezen diensten maar het vicevoorzitterschap van de Raad van State werd hem door partijgenoot Dries van Agt zelfs niet eens meer gegund.

De meeste gewezen partijleiders zijn na hun terugtreden een tijdje uit zichzelf onbereikbaar. Wat te denken van de kompaan, sparringpartner en tegenstander van Balkenende uit zijn vorige kabinet, Wouter Bos.

Hij moest even wennen aan het gebrek aan aandacht, zo gaf hij toe, maar weigerde na zijn opstappen elk commentaar op politieke vragen. Hoe graag hij soms ook zou willen, durfde hij dan nog wel te sms'en. De Amsterdammer was alleen nog te bewonderen in discussieprogramma's op de televisie, maar dan als Feyenoordfan. En tegenwoordig heeft hij het regelmatig over de zorg, maar dat komt dan weer door zijn nieuwe baan.

Ook de altijd beschikbare Agnes Kant, die in de tijd dat ze het razend druk had als fractievoorzitter en SP-manager ook nog als een buffel streed voor de vele initiatieven die zij op zorggebied in de lucht hield, was ineens uit de lucht na haar vertrek. Inmiddels is ze zo nu en dan nog wel te zien in de Kamer.

Overigens leeft Kant nog wel een beetje door in de fractie. Emile Roemer heeft zich aangeleerd om exact hetzelfde te zeggen als Kant over de niet altijd onopvallende aanwezigheid van háár voorganger, Jan Marijnissen. Als je een man met zoveel expertise in huis hebt, dan ben je wel gek om die niet te gebruiken, is de eeuwige repliek op de vraag of Marijnissen zijn opvolgers niet in de weg zit en waarom hij nog een eigen Kamer heeft bij de fractie.

Bas van der Vlies is ook nog wel eens in het huis van de democratie te vinden, maar weigert politiek commentaar te geven. Aan de Maartensdijker zelf ligt het niet, maar sinds hij vertrokken is, heeft de SGP-fractie aanzienlijk meer macht. Hij loopt zijn opvolger Kees van der Staaij, die sinds gisteren zelfs in de Tweede Kamer een onofficiële gedoger is, dan ook niet voor de voeten.

Wolkenridder
In het verleden werden opvolgingsproblemen nog wel eens opgelost met een vertrek naar het buitenland. Ad Melkert weigert tot op de dag van vandaag commentaar te geven op zijn overhaaste afscheid tien jaar geleden, toen Pim Fortuyn hem verpletterend versloeg. Jaap de Hoop Scheffer trok ook de wijde wereld in.

Zo ook Ruud Lubbers, al begint hij zich steeds meer te scharen bij het leger gevraagde en ongevraagde orakels. Daar zijn er meer van, hebben ze bij zijn partij ervaren. En al houden de vrouwelijke oud-bewindspersonen van de VVD zich tot nu toe nog in met commentaar op de rol die de SGP speelt, bij die partij zit nog altijd het grootste orakel. Hans Wiegel.

Je naam kan ook ongevraagd blijven circuleren. CDA'er Camiel Eurlings weet daarover mee te praten. De 'Wolkenridder' kan keer op keer verklaren dat hij niet naar Den Haag terugkeert. Toch krijgt hij stelselmatig meer vragen over zijn terugkeer dan over de KLM.

Vertrokken blijvers

1.Jack de Vries (CDA)

2.Jan Marijnissen (SP)

3.Mariëtte Hamer (PvdA)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden