Opgelucht bobsleeduo kan zich in alle rust op Spelen voorbereiden

Veenstra (links) en Kamphuis bij de start van hun eerste run. (FOTO EPA) Beeld
Veenstra (links) en Kamphuis bij de start van hun eerste run. (FOTO EPA)

winterberg – - Soms brengt het getal dertien geluk. Het bobsleeduo Esmé Kamphuis en Tine Veenstra dreigden in de tweede run van de wereldbekerwedstrijd in Winterberg met de slee om te kiepen, maar het gevaarte klapte in bocht dertien weer terug op het ijs. Een paar seconden later rolde de negende plaats er als resultaat uit. Voldoende voor vormbehoud en een startplaats op de Olympische Spelen in Vancouver volgend jaar. „Soms is dertien niet slecht”, grinnikte pilote Kamphuis bij het bekijken van de bevrijdende eindtijd op het scorebord.

Kamphuis en Veenstra veroverden vorig jaar een olympische nominatie. Dit seizoen lukte het in de WB-wedstrijden maar niet in de vereiste top tien te eindigen. In Park City, Lake Placid en Cesana bleven de prestaties achter. Op de Duitse baan, die haar doorgaans niet ligt, ging het zaterdag wel goed. Het kleine foutje in bocht twaalf in de tweede run daargelaten. „Hier werk je voor. Toen ik begon dacht ik dat de eisen van NOC-NSF (top acht) veel te zwaar waren en dat ik beter arts kon worden. Nu gaan we naar Vancouver, komt er een droom uit.”

Met Veenstra werkte ze in Winterberg goede trainingen af. Een wedstrijd is echter anders. Kamphuis gaf toe dat er wat druk bij was gekomen de laatste weken. In Winterberg, waar uiteindelijk de Duitse Martini zegevierde, had ze niets te verliezen. In het verleden noteerde de Nederlandse vrouwenbob daar de minste resultaten. „Bovenin heb je veel tijd om na te denken en dat is voor mij niet zo goed. Ik verwachtte hier ook niet zoveel.” Die instelling deed wonderen. De start was goed, het stuurwerk onderweg ook. In een nieuwe slee, die het duo anderhalve week ter beschikking heeft.

Opgelucht constateerde Kamphuis dat ze zich nu in alle rust kan voorbereiden op Vancouver, een moeilijke baan die haar wel ligt. Doelstelling straks is een plaats bij de top acht. „Maar als je daar vier stabiele runs neerzet, kun je ook meedoen om de prijzen”, stelde remster Veenstra nuchter vast. „Als alles op het spel staat, kunnen wij kennelijk wat meer.”

Het is voor de derde keer dat Nederlandse bobsleesters op de Spelen actief zijn. In Salt Lake City en Turijn vertegenwoordigden de sleeën van Eline Jurg en Ilse Broeders Nederland. Medailles leverde dat niet op. Doel van Kamphuis en Veenstra is in Vancouver in elk geval de topacht te halen. „Het is een baan die me ligt”, keek Kamphuis vooruit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden