Opera

Opera Ahoy'. Het bericht dat de operavoorstellingen in het Rotterdamse Ahoy' vanaf volgend jaar februari ophouden, heeft aan het enthousiasme van de organisatie geen afbreuk gedaan. De dagen rondom de officiële herdenking van Verdi's 100ste sterfdag (op 27 januari) wordt op de immense vloer van het sportcentrum zijn eerste grote succes 'Nabucco' opgevoerd. Tussendoor werkt de organisatie nog mee aan de productie van Verdi's 'Rigoletto', die uitgevoerd gaat worden op de Wilhelminapier met het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder Valeri Gergjev. En dan in januari 2002 wordt met Verdi's 'Il trovatore' een punt gezet achter Opera in Ahoy'. Voor 'Nabucco' treedt het Nederlands Balletorkest aan onder leiding van Walter Attanasi. Solisten, het koor van Opera in Ahoy' en een stoet figuranten worden geregisseerd door Bernard Broca. De Nederlandse modeontwerper Aziz Bekkaoui ontwierp de kostuums en Bernard Arnould het decor. Er zijn vijf voorstellingen van 'Nabucco' op 25, 26, 27 en 28/1 steeds om 20.00 uur. Op zondagmiddag is er tevens een matineevoorstelling. Kaarten: 0900/3001250.

Albert Herring. De Nieuwe Opera Academie, een samenwerkingsproject tussen de conservatoria van Den Haag en Amsterdam, voert deze dagen Benjamin Brittens opera 'Albert Herring' uit. Een mooie kans voor studerende zangers om podiumervaring op te doen. Het geheel zal onder leiding staan van de Britse dirigent Paul McCreesh, de vormgeving is van Ferry Smidt en regie voert de beroemde Britse tenor Alexander Oliver.

Voorstellingen vinden plaats in de Kees van Baarenzaal van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag op 25 en 27/1 om 19.00 uur en op 28/1 om 15.00 uur. Op 31/1 volgt nog een concertante voorstelling in de Bach-zaal van het conservatorium in Amsterdam (dan onder leiding van José Miguel Esandi). Kaartverkoop: 070/3814251.

Concertmuziek

De tien geboden. Voordat Cecil B. de Mille in 1956 zijn beroemde bijbel-epos 'The Ten Commandments' maakte, had hij in 1923 al eens een film over dat onderwerp gemaakt. Een stomme film met dezelfde titel die uit twee delen bestaat: een proloog over de uittocht uit Egypte en het eigenlijke verhaal over de godvruchtige Martha McTavish waarin de moraal verpakt zit. De Amerikaan Hugo Riesenfeld componeerde muziek bij deze zwijgende film. Film en muziek worden door Het Brabants Orkest samengebracht in een zestal uitvoeringen. Dirigente en musicologe Gillian Anderson, die een bijzondere voorliefde voor dergelijke partituren heeft, leidt het HBO. Te zien en te horen in Muziekcentrum Frits Philips Eindhoven (26), Theater a/h Vrijthof Maastricht (27), Dr. Anton Philipszaal Den Haag (28), De Singel Antwerpen (29), Muziekcentrum Vredenburg Utrecht (30) en Theater aan de Parade Den Bosch (1 februari).

Tromboneconcerten. Je hoort ze niet vaak in de reguliere concertpraktijk: tromboneconcerten. Bij Het Gelders Orkest zijn er nu twee in één programma te beluisteren. De beroemde en beruchte Zweedse trombonist (bekend van het voor hem gecomponeerde 'Motorbike-Concerto') komt naar Gelderland om het concert 'Cantos della Mancha' van Jan Sandström en het Concertino opus 4 van Ferdinand David te spelen. Het Gelders Orkest begeleidt hem onder leiding van Lawrence Renes.

Rondom de trombonemuziek staan de 'Chairman dances' van John Adams en de Vijftiende symfonie van Sjostakovitsj geprogrammeerd. In De Vereeniging Nijmegen (25) en Musis Sacrum Arnhem (26).

Klassieke lokroepen. Onder de titel 'De lokroep van Vergilius' en onder leiding van Paul Van Nevel zingt het Nederlands Kamerkoor muziek op teksten van de crème de la crème van Europa's klassieke dichters. Muziek van pauselijke, koninklijke en keizerlijke hoven. Naast teksten van Publius Vergilius Maro staan getoonzette woorden van Quintus Horatius Flaccus, Gaius Valerius Catullus en uit de Franse school van Anacreon op het programma. De muziek is geschreven door Senfl, De Rore, Josquin, Lassus, Vaet,Phinot, De Renvoisy en veel anonimi. In Beurs van Berlage Amsterdam (26), St. Bartholomaeuskerk Beek-Ubbergen (28), Concertzaal Tilburg (30), Pieterskerk Utrecht (1 februari), Grote Sint Laurenskerk Alkmaar (2) en Antoniuskerk Breda (4).

Jazz

Christina Zavalloni is ten onrechte nog niet zo heel bekend. De stem van deze Italiaanse prima donna is een fascinerende, ongekend soepele kruising tussen die van Nina Hagen, Maria Callas, Lotte Lenya en Greetje Bijma. Met haar 'Open Quartet' zingt zij vanavond in het Muziekcentrum in Den Bosch, zaterdag in het Amsterdamse BIM-huis en maandag in Jazzcafé Wilhelmina in Eindhoven. In het 'Open Quintet' neemt de zangeres het op tegen pianist Fabrizio Puglisi, drummer Francesco Cusa en bassist Fred Casadei. Twee extra gastsolisten, trompettist Roy Paci en trombonist Yves Robert, maken er concerten van die geen liefhebber mag missen.

Pompoen is een nieuw podium in Amsterdam, waar regelmatig concerten van belang zijn te beluisteren. Eerder deze maand speelde daar de Amerikaanse meesterbassist Cameron Brown met een Nederlands combo, vanavond, morgen en zaterdag treden daar de trombonisten Bart van Lier en Ilja Reijngoud op met hun band. Pompoen is gevestigd aan de Spuistraat 2. Reserveren wordt aangeraden: 020/5213000 of 'info@pompoen.nl'.

Anton Goudsmit wordt door kenners al jaren beschouwd als wellicht 's Nederlands allerbeste (jazz)gitarist. Hij speelt al jaren veel, maar meestal onder de vleugels van anderen. Eerder deze maand toerde hij dan eindelijk met een eigen groep, het Anton Goudsmit Project. Ook werden live-opnamen gemaakt voor een binnenkort uit te brengen cd. Vrijdag speelt Goudsmit als lid van het Victor de Boo Trio in Breda (Lokaal 01), zaterdag in Utrecht (SJU Jazzpodium) en zondag in Bergen op Zoom (De Zet). Daarna volgen het Groninger Grand Theatre (woensdag) en Amsterdam (vrijdag 2 februari). De Boo speelt drums en het derde lid van dit trio, Wolter Wierbos, geldt als een van 's werelds beste trombonisten.

Het Wolfert Brederode/Eric Ineke Quintet is de komende dagen te beluisteren op diverse Nederlandse podia. Het repertoire van het door de jonge pianist Brederode en de veteraan-drummer Ineke opgerichte groep bestaat uit nieuwe composities van de pianist en van bassist Gulli Gudmundsson. De groep bestaat verder uit trompettist Jarmo Hoogendijk-trompet en saxofonist Harry Sokal. Vanavond spelen ze in De Burcht in Leiden, morgen in Paradox in Tilburg. Daarna in Austerlitz (Beauforthuis, 27), Den Oever (Bij Max, 28), Rotterdam (Dizzy, 30), Antwerpen (Hopper, 31) en Amsterdam (Concertgebouw, 2 februari).

Pop

Cui Jian gaf in 1989 een optreden op het Plein van de Hemselse Vrede in Peking, enkele dagen voordat tanks een einde maakten aan de studentenopstand. Nog altijd speelt Cui Jian in kleine Chinese rockcafés. Vorig jaar won de 39-jarige Jian de Prins Claus Award 2000. Zondag 28/1 geeft Cui Jian vanwege die prijs een optreden in de Amsterdamse Melkweg.

Latin Dance Beats brengt een programma dat over de platgetreden paden van de latin hype heenwalst. Op 26 en 27/1 in het Amsterdamse Paradiso een optreden van Carlos Manuel met orkest, die deze maand het album 'Malo Cantidad' uitbracht. Verder de dj's Mauri en Rick.

Huub van der Lubbe 'dicht en zingt nog één keer', 25/1 de Harmonie in Leeuwarden, 29/1 Amsterdam de Kleine Komedie, met bovendien om 22.30 uur een extra nachtvoorstelling.

Oleta Adams bracht deze week na een pauze van vijf jaar haar nieuwe album 'All the love' uit. Haar tournee brengt haar tot en met 8 februari overal in Nederland. Deze week: 26/1 Oosterpoort Groningen, 27/1 Muziekcentrum Enschede, 28/1 Theater a/d Parade Den Bosch, 30/1 Stadstheater Zoetermeer en 31/1 Schouwburg Gouda.

Beatles. Restauratoren van het Nederlands Audiovisueel ARchief (NAA) in Hilversum ontdekten vorig jaar drie kwartier aan onbekend materiaal van het bezoek dat de Beatles in 1964 aan Nederland brachten. Die beelden zijn tot 10/2 te zien in de Cinema NAA voorstelling in het Hilversumse Omroepmuseum. Info: 035/6885858.

Buddy. 'The Buddy Holly story' is een musical over de korte, maar invloedrijke carrière van de Amerikaanse muzikant Charles Hardin Holley, die vanaf 1957 hits scoorde met 'That'll be the day' en 'Peggy Sue'. Op 3 februari 1959 kwam hij om het leven bij een vliegtuigongeluk. 30 en 31/1 speelt hij weer in Theater Markant in Uden.

Big Youth. 25/1 013 in Tilburg.

Rickie Lee Jones. 26/1 Paradiso Amsterdam.

Beef. 26/1 Schuit in Katwijk, 27/1 Patronaat Haarlem.

Green Lizard. 27/1 Nirwana in Lierop.

Papa Roach. 25/1 Paradiso in Amsterdam.

Dans

Tango Tango de Buenos Aires, een nieuwe show van Wouter Brave, beleeft op 1 februari zijn première in het Haagse Danstheater a/h Spui. De voorstelling kent een volledig Argentijnse bezetting, met o.a. Claudia Codega en Esteban Moreno, Carolina en Fabian, Gabriel en Sol. Tango-orkest El Arranque begeleidt de dansers op hun tocht door het labyrint van Buenos Aires. Try-outs in Zwolle (De Nieuwe Buitensociëteit, 23/1), Winschoten (De Klinker, 27/1) en Veldhoven (De Schalm, 30/1). Tournee tot begin maart.

Krisztina de Châtel. Na de dynamiek van het American Football en haar onderzoek naar Lara Croft betrekt De Châtel nu het skaten in haar nieuwste stuk. In 'Dynamix' confronteert ze de snelheid van skaters met de menselijke maat van de dans. De Châtel creëerde het stuk voor vijf dansers en twee skaters, en werkte samen met Marco Gerris (theatermaker/freestyle skater), Daniel Dekkers (videoprojecties) en Dirk Haubrich (muziek). Het toneelbeeld bestaat uit twee ronddraaiende projectieschermen, waardoor de ruimte steeds verandert. Vanavond in Schiedam (Theater a/d Schie), verder in Den Bosch (Theater a/d Parade, 26), Heerlen (Parkstad Limburg Theaters, 27), Spijkenisse (De Stoep, 2/2). Tournee tot begin maart.

Emio Greco en Pieter Scholten verkennen in hun serie 'Double Points' de verschillende kanten van tweevoudigheid en tweedracht. In het derde deel, 'Nero', gaat het om het versmelten van zintuiglijke waarnemingen. Danseressen Bertha Bermudez Pascual en Barbara Meneses Gutiérrez maken de zintuigen voelbaar in Groningen (Grand Theatre, 25), Dordrecht (Kunstmin, 27), Amsterdam (Bellevue, 28 en 29), Tilburg (Schouwburg, 31).

Raz, dansvoorziening van het zuiden, vervolgt de reeks Italiaanse voorstellingen. Hans Tuerlings liet zich inspireren door een droomhuis aan het Gardameer, een huis doordrenkt van geschiedenis en herinnering. 'Zambracca' bevat een tafel, een stoel, twee micorfoons en drie mensen. Het stuk, dat op 23/1 in première ging, beweegt zich langs de verborgen krachten van lichaam en geest en biedt de van Tuerlings vertrouwde combinatie van schoonheid en verval. Op 26 en 27/1 in Groningen (Grand Theatre), 30/1 Den Haag (Theater a/h Spui), 31/1 Stadsschouwburg Eindhoven. Tournee t/m april.

Jeugd

Inez Derksen regisseerde vorig seizoen de publiekstrekker 'Mariken', over een middeleeuws meisje op avontuur. In 'De Vuurdoop' speelt een Indiaans meisje de hoofdrol. Haar stamleden noemen haar 'Zwakke-die-het-niet-haalt', maar zelf is ze ervan overtuigd dat ze een geboren leider is. Ze voorspelt: 'Ooit kom ik dit dorp binnen met een zwart gezicht en tien scalpen aan mij zadel!' Te zien 25 t/m 28/2 in De Brakke Grond, Amsterdam.

Zippo is een visuele, muzikale kleutervoorstelling zonder tekst. Een eigenwijze kermis-eend trekt enthousiast de wijde wereld in en komt terecht in een chaotisch bestaan vol baby's, badkuipen, goudvissen, pitbulls, auto's en televisietoestellen. Te zien 28 en 29/1 in het Kumulus Theater, Maastricht.

Zeven vadertjes van Theater Terra is een bijzonder komische en origineel vormgegeven poppentheatervoorstelling van Theater Terra. De zeven vaders van een dochter gaan in driedelig pak naar hun werk. Als ze weer thuis komen zitten ze in een rij te kibbelen op de bank. Te zien 27/1 in De Nobelaar, Etten-leur, 28/1 in Deventer SB., Deventer, 31/1 in De Poorterij, Zaltbommel.

Muztheater speelt de absurdistische klassieker 'De kale zangeres' van de Franse schrijver Ionesco voor jongeren. Twee typisch Engelse echtparen brengen een eigenaardige avond door. Op 26/1 Hoofddorp (De Meerse), 28/1 Haarlem (Stadsschouwburg), 30/1 Kampen (Stadsgehoorzaal), 31/1 Oss (De Lievekamp).

Opus One danst 'Een Midzomernachtsdroom', een nacht waarin de koning en koningin der elfen vrij spel hebben en verliefde stervelingen het hoofd op hol brengen. De dansvoorstelling, naar de gelijknamige komedie van Shakespeare, is te zien 27/1 in De Poorterij, Zaltbommel, 28/1 in De Flint, Amersfoort.

Poppenkast Koos Kneus speelt t/m eind maart elke zondag- en woensdagmiddag peutervoorstellingen, piratenverhalen met schminken achteraf. Zondags voorstelling om 12, 13, 14 en 15.00 uur, 's woensdags om 14.00 en 15.00 uur. Commelinstraat 54 in Amsterdam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden