Opera

Tristan und Isolde. Het 'Tristan-akkoord', f-b-dis-gis, is een van de beroemdste momenten uit de muziekgeschiedenis. Het luidt het begin van het einde van de traditionele harmonieleer in. Wagners gegoochel met kruisen en mollen is een belangrijke voorloper van de twintigste-eeuwse atonale muziek. Maar niet alleen daarom is deze opera de moeite waard om te gaan beluisteren. Wagner bracht de tragische liefde uit de middeleeuwse legende zo uitgesponnen tot leven, dat hypnose bij de luisteraars gegarandeerd het gevolg is. De begeleiding door het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van Simon Rattle zorgt ook voor hooggespannen verwachtingen. Tristan wordt gezongen door John Treleaven (de vervanger van de zieke Thomas Moser) de Isolde is Gabriele Schnaut. Amsterdam, Muziektheater: 1, 5, 9, 13, 17, 21 en 28/2 om 18.00 en 25/2 om 13.30 uur.

Die Zauberflöte. In 1999 en 2000 voerde de Nationale Reisopera deze opera van Mozart al uit. Beide keren was het een feest voor oog en oor. The Amsterdam Baroque Orchestra onder leiding van Ton Koopman zorgt voor een tintelende begeleiding en de zangers zingen en spelen dat het een lust is, Quirijn de Lang als Papageno voorop. Utrecht, Stadsschouwburg: 2 en 3/2; Maastricht, Theater aan het Vrijthof: 6/2; Den Haag, Lucent Danstheater: 7/2; Enschede, Twentse Stadsschouwburg: 9/2; Leeuwarden, De Harmonie: 10/2; Den Bosch, Theater aan de Parade: 13/2; Eindhoven, Stadsschouwburg: 15/2; Amsterdam, Stadsschouwburg: 17/2 (20.15 uur) en 18/2 (14.00 uur).

A King, Riding. Dit muziektheaterstuk van Klaas de Vries uit 1996 is gebaseerd op teksten van Virginia Woolf en Fernando Pessoa. Beiden onderzochten in hun werk de verschillende persoonlijkheden die zich in een individu kunnen verzamelen. Deze zoektocht naar een identiteit zet De Vries in zijn opera voort. Elke zanger heeft een instrument dat hem of haar volgt. Het Schönberg- en Asko-ensemble en solisten voeren het werk uit onder leiding van Reinbert de Leeuw. Utrecht, Vredenburg: 6/2.

Muziekconcerten

Simons en Stravinsky is een vaste combinatie. De achttienjarige Limburgse componist en violist Marijn Simons houdt veel van zijn Russische voorganger. Hij soleert bij het Limburgs Symphonie Orkest in het vioolconcert van Stravinsky. Ook op het programma: de schilderijententoonstelling van Moessorgski in de orkestratie van Ravel en de symfonie in D van Carl Philipp Emanuel Bach. Maastricht, Theater aan het Vrijthof: 9/2; Sittard, Stadsschouwburg: 10/2.

De Amsterdamse Bach Solisten storten zich onder leiding van viola da gamba-speler Laurence Dreyfus op de Franse barok. De Bach solisten spelen op oude instrumenten werken van Rameau, Marais, Couperin en anderen. De solopartij in het 'Concert voor fluit' van Leclair komt voor rekening van Marieke Schneemann. Haarlem, Concertgebouw: 2/2; Utrecht, Geertekerk: 3/2; Amsterdam, Waalse kerk: 4/2 (15.00 uur).

Buitengewone bezetting. Een mandoline, een violini piccolo met een fagot, vijf pauken: de hoofdrolspelers in de concerten die Combattimento Consort Amsterdam op het programma heeft staan, zijn niet alledaags. Dat geldt ook voor de componisten. Vivaldi en Telemann kennen we wel, maar Endler, Fux en Rebel zijn niet vaak op de podia te horen. Dirigent Jan Willem de Vriend zal een en ander toelichten tijdens de concerten. Emmeloord, 't Voorhuys: 2/2; Uden, Theater Markant: 6/2; Groningen, Oosterpoort: 7/2; Brugge, Stadsschouwburg: 8/2; Arnhem, Musis Sacrum: 9/2; Hoofddorp, De Meerse: 10/2; Amsterdam, Concertgebouw: 11/2 (14.15 uur); Gent, Vlaamse Opera: 14/2.

Deborah York. De concertseries in de Amsterdamse Noorderkerk worden steeds interessanter, niet in de laatste plaats door de bijdragen van bijna-buurman Pieter Wispelwey. Komende dinsdag begeleiden Wispelwey (barokcello), Alexandra Bellamy (barokhobo) en Menno van Delft (klavecimbel en orgel) de Engelse sopraan Deborah York. Ze zingt (delen uit) cantates van Hündel, Telemann en Bach. Amsterdam, Noorderkerk: 6/2.

Pop

Eminem treedt na alle rumour weer gewoon eens op, 4/2 in Ahoy' Rotterdam. Met achthonderd extra plaatsen dankzij een andere zaalindeling. Outkast ('Miss Jackson') en Xzibit in het voorprogramma. Een avond eerder staat Dido, die meezingt op Eminems hit 'Stan', in de Amsterdamse Melkweg.

Oleta Adams bracht na een pauze van vijf jaar haar nieuwe album 'All the love' uit. Haar tournee brengt haar tot en met 8 februari overal in Nederland. Deze week: 2/2 Frits Philips in Eindhoven, 3/2 Musis Sacrum Arnhem, 4/2 Chassé Breda, Stadsgehoorzaal Leiden 6/2, 7/2 Vredenburg Utrecht, Heerlen Theater 8/2.

Beatles. Restauratoren van het Nederlands Audiovisueel Archief (NAA) in Hilversum ontdekten vorig jaar drie kwartier aan onbekend materiaal van het bezoek dat de Beatles in 1964 aan Nederland brachten. Die beelden zijn tot 10/2 te zien in de Cinema NAA voorstelling in het Hilversumse Omroepmuseum. Info: 035/6885858.

Buddy. 'The Buddy Holly story' is een musical over de korte, maar invloedrijke carrière van de Amerikaanse muzikant Charles Hardin Holley, die vanaf 1957 hits scoorde met 'That'll be the day' en 'Peggy Sue'. Op 3 februari 1959 kwam hij om het leven bij een vliegtuigongeluk. 2 t/m 4/2 Theater de Flint Amersfoort.

Seedling uit Amsterdam presenteert vandaag 1/2 in het Amsterdamse Paradiso het nieuwe album 'Elevator Tourist', dat de opvolger wordt van de 'Sham Pain EP'.

Band zonder banaan. 3/2 Melkweg Amsterdam, 4/2 013 Tilburg.

Das Pop. 1/2 Paradiso, Amsterdam, 2/2 Goudvishal, Arnhem.

Huub van der Lubbe, voorman van de Dijk, 'dicht en zingt nog één keer', 2/2 Vlissingen Arsenaaltheater.

Beef, Hollandse reggae, 2/2 Doornroosje Nijmegen, 3/2 Fenix in Sittard.

Eleanor Shanley uit Ierland 1/1 Chassé Theater Breda, 2/1 De Maagd Bergen op Zoom, 3/1 Theaterhotel Almelo, 4/2 Concordia Nrd. Scharwoude, 6/2 Thaliatheater IJmuiden, 7/2 Schouwburg Cuyck.

Green Lizard. 3/2 Iduna in Drachten, 9/2 Fenix in Sittard.

Jeugd

Zwaluwvlucht. In samenwerking met Theatergroep De Citadel geeft het Noord-Nederlands Orkest een serie kinderconcerten. De muzikale voorstelling 'Zwaluwvlucht' is een combinatie van theater, beeld en snelle muziek in de stijl van MTV. Het orkest, de dirigent en de acteurs musiceren en spelen rond het thema 'natuur'. Op 5 en 6/2 in De Oosterpoort, Groningen, 7 en 8/2 in de Harmonie, Leeuwarden.

Kleuters. De eskimojongen Itoek reist met zijn vader door het besneeuwde landschap van de noordpool. Als zij een jong ijsbeertje zonder moeder ontmoeten sluiten 'Itoek en het ijsbeertje' vriendschap. De kleutervoorstelling met levensechte poppen is te zien 5/2 in Utrecht, 7/2 in De Krakeling, Amsterdam.

Syndicaat. De jongerenvoorstelling 'Bacher' van het Syndicaat is geïnspireerd op de Faust van Goethe en muziek van Bach. In een wereld waarin technologie overheerst zoekt de mens wanhopig naar liefde om het hoofd boven water te houden. Te zien 1/2 in de Toneelshuur, Haarlem, 2/2 in De Vorst, Tilburg, 5/2 in De Werkplaats, Tilburg.

Interactief. In het museumpark van het Natuurmuseum Rotterdam speelt in een kleurrijk fantasielandschap een interactief sprookje. Drie acteurs spelen het verhaal over een avontuurlijke prinses rond locaties als een bron, een leeuwentroon en een kookhaard en de kinderen reizen met hen mee. Te zien t/m 6 mei.

Wat een Kunst! is een nieuw boek voor jongeren over moderne kunst (uitgeverij Gottmer). Aan de hand van twaalf portretten van kunstenaars als Picasso, Duchamp, Warhol, Christo en Scholte, geeft Klaas de Jong een beeld van de belangrijkste kunstwerken van de afgelopen eeuw.

Dans

Polderkolder heet het nieuwe programma van Introdans Ensemble voor de Jeugd. Zes choreografen tonen hun visie op Holland. Nieuw werk is er van Patrizia van Roessel en van de Fin Jorma Uotinen. Frans Molenaar maakte de kostuums voor Uotinen. Verder wordt al bestaand werk gedanst van Nils Christe ('Pretpierement'), Thérèse Laurant ('Piet Hein Rhapsody'), Hans van Manen ('Clogs') en Ed Wubbe ('Blue Tattoo'). 'Polderkolder', voor iedereen vanaf vijf jaar, op 3 (première) en 4 februari om 19.30 uur in première in de Schouwburg Arnhem. Tournee.

Het Internationaal Danstheater schildert in de nieuwe productie 'Alexander, reis van een Godenzoon' een portret van Alexander de grote. Ter voorbereiding op deze productie reisde de artistieke staf van het ID in de voetsporen van Alexander door Griekenland, Turkije, Oezbekistan, Tadzjikistan, China, Afghanistan en Pakistan. 'Alexander' bevat stoere mannendansen, kleurrijke dorpsfeesten en sierlijke vrouwendansen. Première 7/2 in de Stadsschouwburg Amsterdam, tournee tot begin juni.

De Danscombinatie biedt deze keer in een avondvullend programma werk van drie Rotterdamse gezelschappen: Conny Janssen Danst, Scapino Ballet en Dance Works. Conny Janssen em Ed Wubbe (voor Scapino) maakten nieuw werk, Dance works brengt 'Song' (1997) van Ton Simons. Drie verschillende dansstijlen toeren twee maanden lang door Nederland. Te zien in het Rotterdamse Theater Zuidplein op 2 (première) en 3/2, op 7/2 in Breda, Chassé Theater.

Tango Tango de Buenos Aires, een nieuwe show van Wouter Brave, reist tot begin maart door Nederland. De voorstelling kent een volledig Argentijnse bezetting, met o.a. Claudia Codega en Esteban Moreno, Carolina en Fabian, Gabriel en Sol. Tango-orkest El Arranque begeleidt de dansers op hun tocht door het labyrint van Buenos Aires. Vanavond en morgenavond te zien in het Danstheater a/h Spui.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden