Opera

Opera op straat. Les Perruques d'Amsterdam spelen vrijdag op de stoep voor Bredeweg 46 te Amsterdam de komische opera 'La Dame Spagnola en Il Cavalier Romano' van Alessandro Scarlatti. De opera is geschreven in 1714 en zoals destijds gebruikelijk was, krijgen bezoekers een Italiaans hapje te eten. De hoofdrollen zijn voor Sytse Buwalda en Robbert Muuse. Dirigent is Henk van Benthem. 28/4, 21.30 uur.

Concerten

Faust-Symphonie. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest is teruggekeerd van een tournee uit Japan en speelt deze week 'Eine Faust-Symphonie in drei Charakterbilden nach Goethe' van Franz Liszt. Liszt schreef anderhalf uur muziek met slechts enkele thema's. Zo is het thema van de duivel een variatie op het thema van Faust. Dirigent is Gianandrea Noseda. 28/4, De Doelen, Rotterdam; 30/4, Muziekcentrum Enschede.

Nigel Kennedy is dankzij zijn punkhaar een van de bekendste violisten ter wereld. Samen met cellist Lynn Harrell speelt hij werken van Ravel, Kodály en Bach tijdens een concert op 2 mei in de grote zaal van Het Concertgebouw in Amsterdam.

Hanna Kulenty is dit jaar 'composer-in-residence' bij Het Gelders Orkest. Deze week speelt het orkest 'Part One', deel een van wat haar derde symfonie moet worden. Verder Beethovens eerste pianoconcert met pianist Michael Roll, en 'Ein Heldenleben' van Richard Strauss. 27/4, De Vereeniging, Nijmegen; 28/4, Musis Sacrum, Arnhem.

P.D.Q. Bach is volgens Amerikaanse (nep-)onderzoekers een onbekende zoon van de grote Bach. Werken van deze componerende zoon, rond wie enkele jaren geleden in de Verenigde Staten een enorme hype ontstond, zijn te horen op een concert (30/4) in het Bethaniënklooster te Amsterdam. Uitvoerenden zijn studenten van het Conservatorium van Amsterdam.

Koninginnedag wordt in Kampen traditiegetrouw opgefleurd met een orgelconcert. Dit maal speelt Jaap Zwart jr. in de Bovenkerk onder andere vaderlandse liederen, zoals het 'Wilhelmus', 'Merck toch hoe sterk' en 'Gelukkig is het land'. Meezingen mag. 29/4, 17.00 uur.

Meer Koninginnedag. Dezelfde traditie bestaat in Zoetermeer. Zaterdag zal Ronald de Jong op het orgel in de Oude Kerk te Zoetermeer vaderlandse liederen spelen. Verder werken van Hündel, Guilmant en Widor én een 'ludieke improvisatie'. 29/4, 20.00 uur.

Nog meer Koninginnedag.

Het traditionele Koninginnedagconcert wordt donderdag uitgevoerd door een speciaal voor de gelegenheid geformeerd orkest van studenten van Nederlandse conservatoria. Het orkest staat onder leiding van Johannes Leertouwers. In aanwezigheid van onder anderen koningin Beatrix en prins Claus spelen zij symfonie nr. 85 'La Reine' van Haydn en de Pulcinella Suite van Stravinsky. De NOS zendt het concert in de Balzaal van Paleis Noordeinde in Den Haag donderdagavond tussen 21.00 en 22.00 uur uit via Nederland 2.

Muziek en Oranje. Dat is de titel van een concert op Koninginnedag in de Amsterdamse Noorderkerk. Christl Briels (alt-mezzo) en Gert Oost (piano) brengen Nederlandse liederen uit de muziekcollectie van het Koninklijk Huis van onder andere Catharina van Rennes, Cor Kuiler en Brandt Buys. Ze zijn speciaal geschreven voor de koninginnen Emma, Wilhelmina en Juliana. 29/4, 14.00 uur.

Sint Bavo. Vanaf komende zaterdag is er iedere zaterdag tussen drie en vier uur 's middags een orgelconcert te beluisteren in de Kathedrale Basiliek Sint Bavo te Haarlem. Op 29/4 bijten Bernard Bartelink, Gemma Coebergh en Ton van Eck het spits af met werken voor twee en drie orgels en orgel vierhandig van onder andere Bartelink, Labor en Langlais.

Twee jonge pianisten, Christiaan Kuyvenhoven (1985) en Maureen Wong (1984), zijn de solisten in het concert voor twee piano's van Mozart, dat het Residentie Orkest onder leiding van Jaap van Zweden speelt. Verder de ouverture van 'Die Entführung aus dem Serail' en de Vijfde symphonie van Beethoven. 29/4, Anton Philipszaal, Den Haag.

De kwarttoon is een van de kenmerken van de compositie 'Continentaal' van de jonge Nederlander Sander Germanus. Door de kwarttoon krijgt het stuk een zweverige klank. Het Noordhollands Philharmonisch Orkest speelt morgen de wereldpremière van dit werk onder leiding van Arie van Beek. Ellen Versney soleert in het harpconcert van Badings. Na de pauze werken van Lutoslawski. 28/4, Concertgebouw Haarlem.

Daan Manneke. Igor Stravinsky schreef ooit 'Symphonies of Wind Instruments' als in memoriam voor Claude Debussy. Ton de Leeuw schreef zijn 'Symphonies of winds' als hommage aan Stravinsky. En Daan Manneke eerde op zijn beurt zijn vriend en leermeester Ton de Leeuw met zijn 'Symphonies of Winds'. Voor het Brabants Orkest schreef hij een nieuwe versie van dit werk voor 23 blazers en orgel, dat vrijdag wordt uitgevoerd. Op die dag bestaat het Brabants Orkest precies vijftig jaar. Verder speelt het orkest het vioolconcert van Brahms (met violist Schlomo Mintz) en 'Daphnis en Chloé' van Ravel. Muziekcentrum Frits Philips, Eindhoven.

Jazz

Jazz Orchestra Of The Concertgebouw. Vorig jaar sloten de achttien musici en leider Henk Meutgeert van The Jazz Orchestra Of The Concertgebouw in Nick Vollebregt's Jazzcafé in Laren het seizoen af van TROS Sesjun, dit jaar (vanavond) doen ze dat opnieuw. Doorgaans spelen ze met prominente gastsolisten uit binnen- en buitenland. Ditmaal laten ze horen daarvoor ook uit eigen gelederen te kunnen putten. Luister maar naar Menno Daams en Ruud Breuls op trompet, Martijn Sohier en Bert Boeren op trombone en Benjamin Herman, Jan Menu, Sjoerd Dijkhuizen en Juan Martinez op saxofoons. En natuurlijk naar gitarist Jesse van Ruller en pianist Peter Beets. Wie er niet heen kan, stemt zijn radio af op Radio 4.

Mal Waldron, de beroemde Amerikaanse jazzpianist, is op zijn 73ste nog altijd niet uitgespeeld. In het verleden speelde hij met de grootsten uit de jazz, zoals Billie Holiday, John Coltrane, Eric Dolphy, Charles Mingus en Max Roach. Ditmaal geeft hij een paar concerten in ons land met zijn landgenoot John Betsch op drums, en twee Nederlanders: saxofonist Sean Bergin (eigenlijk Zuid-Afrikaan, maar hij woont hier al zo lang) en bassist Arjen Gorter. Vanavond spelen ze in Groningen (Grand Theatre), morgen in Amsterdam (BIM-huis).

Frank Gratkowsky liet zich vorig jaar kennen als bevlogen altist en (bas)klarinettist in Michiel Braams Bentje Braam. De Duitse jazzblazer leidt al jaren zijn eigen trio, waarin hij speelt met zijn landgenoot Dieter Manderscheid op bas en met de Amerikaanse gigant Gerry Hemingway op slagwerk. Aangevuld met de Nederlandse stertrombonist Wolter Wierbos, speelt het Frank Gratkowsky Kwartet vanavond in het Muziekcentrum in Den Bosch en maandag in Jazzcafé Wilhemina in Eindhoven.

Pop

Horizons, het dance-event morgen in de Rai in Amsterdam, kende een moeizame publiciteitscampagne. Onbekenden plakten de publiciteitsposters vol stickers met de boodschap 'afgelast'. Alle verwachte 15000 dance-liefhebbers zijn echter gewoon welkom op deze tweede Horizons-editie. Op de lijst met dj's staan onder meer Pete Heller, Dj Sneak, Erick E, Per, Dave Angel, Luke Slater (live), Richie Hawtin, Hybrid en Junkie XL (live). Voor informatie: 'www.28april.nl'

Koninginnenach vindt morgen plaats op diverse locaties in Den Haag. Optredens van onder meer Abel, Buddy Guy, Flaco Jimenez, Kane, Van Dik Hout, The Paladins, Bottle Rockets en Cigarstore Indians.

Novastar doet het goed met het titelloze album dat bij Warner verscheen. Het leverde de Belgische band rond Joost Zweegers een aantal voorzichtige hits op. Live klinken nummers als 'Wrong' en 'Caramia' beter dan op de plaat, zoekend naar het scherpe midden tussen John Lennon en Neil Finn. Met Ann Pierlé in het voorprogramma staat Novastar morgen in Para in Breda.

The Paladins: vandaag Doornroosje in Nijmegen, zaterdag Lantaarn in Hellendoorn, do 4/5 Tivoli in Utrecht.

Willy DeVille: Zaterdag Mecc Auditorium in Maastricht.

Abel: vandaag Wolk in Nijmegen, morgen op een festival in Gouda.

Incubus: woensdag in de Melkweg in Amsterdam.

Postmen: zaterdag op Tuckerrock in Hengevelde.

Spookrijders: morgen in de Azijnfabriek in Roermond.

Dans

Dansend Hart bezorgt de Stadsschouwburg in Utrecht bijzondere koninginnedagen. Zaterdag 29 is om 15.00 uur de nieuwe jeugddansvoorstelling 'Koninginnedag' te zien (vanaf 6 jaar). Zondag 30 om 17.00 uur vertelt Loek Zonneveld tijdens een high tea over grote koninginnenrollen uit de theatergeschiedenis, om 18.00 uur gevolgd door de presentatie van het project 'Young Queens' (Drie onder twintig), een samenwerking tussen Dansend Hart en het jeugdtheaterhuis De Berenkuil. 's Avonds om 20.00 uur is er de voorstelling 'Weens bloed' over Sissy en andere onheilskoninginnen.

Hans van Manen staat van 2 t/m 9 mei met vier choreografieën in Theater Carré (Amsterdam). Nieuw is 'Bach Pieces', een stuk voor vier dansers, uiteraard op muziek van J.S. Bach. Bijzonder is de herneming van het legendarische videoballet 'Live', dat in 1979 speciaal voor Carré gemaakt werd. Coleen Davis vormde met Henny Jurriëns en cameraman Henk van Dijk de oorspronkelijke bezetting van dit stuk. Dezelfde Davis neemt op 9 mei na 23 jaar afscheid van Het Nationale Ballet in 'Live'. Verder staan 'Blach Cake' en 'Trois Gnossiennes' op het programma.

Nanine Linning, een van de veelbelovende deelnemers aan de NPS Cultuurprijs van dit jaar, presenteert vanavond en morgenavond haar 'Anatomism' en 'Cardiac Motion' in het Veemtheater, Amsterdam (21.00 uur). Beide stukken gaan over de werking van het menselijk lichaam. Linning maakt gebruik van tekst, dia's en kostuums om te zeggen wat ze wil zeggen. In 'Cardiac Motion' danst ze ook zelf, samen met Mirjam ter Linden.

Leine & Roebana baseerden hun 'Cantus Firmus' op de middeleeuwse muziektraditie waarin een mis werd gebaseerd op een bestaande melodie. Deze melodie vormde de ruggengraat voor een meerstemmige compositie die echter zo langzaam bewoog, dat zij niet meer als zodanig herkenbaar was. Componist Yannis Kyriakides baseerde zich voor deze voorstelling ondermeer op de middeleeuwse melodie 'L'homme armé'. Vanavond in Veldhoven (Theater De Schalm), 28/4 in Sittard (De Stadsschouwburg).

Jeugd

De Bezetting is een reizend theaterfestival voor jongeren dat op initiatief van de Kunstbende door het land trekt met voorstellingen, workshops en muziek. Op 2 en 3 mei spelen in de Meervaart, Amsterdam, voorstellingen van Het Syndicaat, het Muztheater en Growing up in Public en zijn er acts van jongeren te zien. Op 9 en 10 mei doet het festival het Theater aan het Spui in Den Haag aan.

Peter Pan, de vliegende held, neemt kinderen mee naar Nimmerland, een zweverig land zonder 'grote mensen' waar je altijd klein kunt blijven. Jonge acteurs van de Amsterdamse Jeugdtheaterschool spelen de voorstelling in samenwerking met de Muziekschool, van 1 t/m 6 mei in Jeugdtheater de Krakeling, Amsterdam.

De Brabantse Filmtheaters laten onder de titel 'Met vlag en wimpel' zien hoe hoog de kwaliteit is van de Nederlandse kinderfilm. Films als Het Zakmes, De Tasjesdief, Missing Link, Abeltje en Madelief zijn t/m 6 mei te zien in een tiental Brabantse theaters. Informatie: 076/5303197.

Duckstad. In de Rotterdamse Kunsthal laat een tentoonstelling over eend-figuren zien dat Duckstad overal is. In 'Overal is Duckstad' zijn eenden uit de oertijd en eenden van nu uit de Donald Duck te bewonderen, in maquettes, afbeeldingen en verhalen.

Interactieve reis. Het Drentse museum 'Kinderwereld' in Roden heeft een speelzolder waar de interactieve tentoonstelling 'Van bikkel tot computer' te zien is. Een door kinderen te bedienen stoomlocomotief maakt een reis door de geschiedenis van het speelgoed, van het bikkelspel van de oude Grieken tot de 'virtual reality' van nu.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden