Opera

Luxueuze reprise. De Nederlandse Opera brengt voor de zoveelste keer Dario Fo's enscenering van 'Il barbiere di Siviglia' in reprise. Rossini's bekendste opera heeft in Fo's visie vol kleur, acrobatiek en theatrale verrassingen al heel wat bezoekers in een feeststemming gebracht. Bij deze reprise heeft DNO nu ook de zangersbezetting op een luxueus niveau gebracht. Niet eerder stonden in deze productie -althans op papier- zoveel goede zangers bijeen. De Italiaanse bas-baritons Roberto de Cándia, Bruno Praticò en Giovanni Furlanetto nemen de rollen van barbier, Bartolo en Basilio voor hun rekening. De Amerikaanse tenor Bruce Ford is Almaviva en zijn landgenote Vivica Genaux, wier naam haar is vooruitgesneld, maakt haar debuut als Rosina. De Nederlanders Angelina Ruzzafante en Marcel Boone vullen de cast op niveau aan. Yves Abel leidt het Nederlands Kamerorkest. In het Muziektheater op 1, 4, 7, 10, 13, 16, 19, 22, 25 en 28 november.

Vertellingen van Hoffmann. Het Amsterdams Opera- en Operettegezelschap Thalia bestaat 85 jaar. Een roemruchte geschiedenis waarin ook Cristina Deutekom nog figureerde. Vanwege het jubileum heeft Thalia 'Les contes d'Hoffmann' van Jacques Offenbach in productie genomen. Artistiek leider Joop Fransen (25 jaar aan Thalia verbonden) maakte een nieuwe Nederlandse vertaling, ontwierp het decor en zal de voorstellingen dirigeren. Het orkest Philharmonia zit in de bak, Marjolein Latour zingt de vier vrouwenrollen, Wil Stravers de vier duivelrollen en voor Hoffmann is tenor Martin van Os gecontracteerd. Voorstellingen vinden plaats in Theater de Meervaart in Osdorp op 31/10, 4/11 en 5/11 (dan om 14.00 uur).

Concertmuziek

Oud en nieuw. De Matinee op de vrije zaterdag biedt op 28/10 weer een echt Matinee-programma. De muziek van Pierre Boulez wordt afgezet tegen die van de Renaissance-componist Guillaume Dufay. Diens ingewikkelde isoritmische motetten worden afgezet tegen Boulez' 'Eclat' en 'Sur incises' (Nederlandse première). Als een soort verbinding tussen deze twee werelden klinkt er deze middag ook een instrumentale/elektronische versie van het Dufay motet 'Invidia Nimica' van Ron Ford. Het Huelgas Ensemble en het Nieuw Ensemble komen met hun beider dirigenten Paul Van Nevel en Ed Spanjaard. Het Nieuw Ensemble brengt de Boulez-stukken ook in Utrecht tot klinken dan gekoppeld met muziek van Escher en Van Vlijmen (voorpremière van koorstukken uit de nieuwe opera 'Thyste'); dan doet ook Capella Amsterdam mee. 30/10 Vredenburg Utrecht.

Rome, Spanje en 1001 nacht. Het Nederlands Philharmonisch Orkest concerteert vier keer in het Amsterdamse Concertgebouw onder veteraan gastdirigent Ken-Ichiro Kobayashi. De enthousiaste Japanner dirigeert een populair programma dat Berlioz' ouverture tot 'Carnaval romain', De Falla's 'Nachten in de tuinen van Spanje' en Rimski-Korsakovs 'Sheherazade' combineert. Pianist Frank Braley is solist in het De Falla-stuk. Op 27, 28, 29 (14.15 uur) en 31/10.

Haenchen te gast bij RFO. De AVRO en de Doelen organiseren dit seizoen een muziekserie onder de titel 'Oorlog en Vrede'. Vanavond klinkt in de Doelen de tweede aflevering van deze serie. Hartmut Haenchen zal daarvoor als gastdirigent aantreden bij het Radio Filharmonisch Orkest. Christiane Edinger is de violiste in het 'Concerto funèbre' van Karl Amadeus Hartmann, een persoonlijke reactie uit 1939 op het groeiende fascisme. Verder Martinu's 'Památnik Lidicím', een muzikaal eerbetoon aan het door de nazi's volledig uitgemoorde Tsjechische Lidice en Sjostakovitsj' Achtste symfonie.

Vrouwen halve prijs. Slagwerkgroep Den Haag speelt in hun nieuwste programma 'Het vrouwelijk slag' uitsluitend werk van vrouwelijke componisten. In opdracht van de Slagwerkgroep schreven Allison Cameron en Huba de Graaff nieuw werken. Ze worden gekoppeld aan muziek van Beier (Three movements), Kulenty (One by one) en Pagh-Paan (Tsi Sjin Kut). In Paradiso op 31/10. Vrouwen betalen slechts de helft van de toegangsprijs.

Jazz

Modern Music Tilburg biedt de komende dagen jazzconcerten en een muziektheatervoorstelling. Vanavond spelen Carla Bley's 4+4 en het Paul van Kemenade Kwintet + Zuid Afrikaanse gastmusici in de Concertzaal; morgen is er muziektheater in De Vorst; zaterdag het Martin Fondse Oktemble en het Erik Truffaz Quintet in Paradox. Zondagmiddag is er een kinderjazzmiddag in De Vorst en die avond leggen de Reprazent, Red Snapper, het Pascal Vermeer Kwintet en Electric Barbarian een link met de pop en de dance.

Louis Armstrong is al 29 jaar dood, maar zijn geniale trompetgeluid en aardse zang zijn nog altijd onovertroffen. Ter ere van zijn 100ste geboortejaar poogt het programma 'A Tribute To... Louis Armstrong' de komende maanden Satchmo's muzikale genie te doen herleven. Met een sextet onder leiding van trompettist/vocalist Michael Varekamp en twee internationale gastsolisten, de in 'oude jazz' gespecialiseerde tenorsaxofonist Scott Hamilton en de jonge vocaliste Deborah J. Carter, begint de Tribute dinsdag in De Kloostertuin in Woerden. Daarna volgen concerten in Haarlem (Stadsschouwburg, 1), IJmuiden (Stadsschouwburg, 2), Amsterdam (Meervaart, 3) en Barendrecht (Kruispunt, 4). Daarna tournee tot en met 1 december in Lelystad (Agora).

Pop

Punk. 'Ik ben een punker mama!' is de titel van een expostie in de Rotterdamse showroom for media and moving arts Mama. Te zien is onder meer een overzicht van punkflyers door de jaren heen, en een video'installatie over de kern van punk. Tot 1 november aan de Witte de Withstraat 31, woensdag t/m zondag van 12.00 tot 19.00 uur.

Nico van der Stam, de popfotograaf die vorige maand op 75-jarige leeftijd overleed, maakte in zijn leven ruim een miljoen foto's. In de jaren zestig werkte hij onder meer voor tijdschriften als Muziek Express en Hitweek. Het Maria Austria Instituut toont samen met de Amsterdamse Melkweg onder de noemer 'De Bintangs in je Rijam' een overzicht van zijn werk. Tot zondag 29/10, 14.00 tot 20.00 uur, Marnixstraat 409 in Amsterdam.

Janis Ian bracht eerder dit jaar het album 'God & the FBI' uit. Deze week is ze in Nederland voor een tournee: 30/11 Stadsgehoorzaal Leiden, di 31/11 Nieuwe de la Mar in Amsterdam, 1/11 Metropole in Almere.

Popronde. Voor het derde achtereenvolgende jaar gaat de Popronde op reis door Nederland om een dwarsdoorsnede te geven van het muziektalent. Tot 17 november reizen 25 bands langs tien verschillende steden. Morgen 27/10 is Groningen aan de beurt. Optredens van onder meer Zea, Zaphod, Mindmenders en Seedling. Info: 'www.popwaarts.nl'.

Abel. 26/10 Speakers in Delft, 27/10 Burgerweeshuis in Deventer.

Brainpower. 27/10 Atak in Enschede.

Red Snapper. 28/10 Tivoli Utrecht, 29/10 013 Tilburg.

Jonathan Richman. 28/10 Melkweg Amsterdam, 29/10 Romein Leeuwarden, 30/10 Tivoli in Utrecht, 31/10 Nighttown Rotterdam, 1/11 Vera Groningen.

Roni Size & Reprazent 29/10 013 Tilburg, 30/10 Melkweg Amsterdam 31/10 Martinihal in Groningen.

Dans

Het Nationale Ballet danst t/m 5 november 'The Sleeping Beauty'. Het gaat om de versie die Peter Wright in 1981 voor dit gezelschap maakte (dat toen nog in de Amsterdamse Stadsschouwburg speelde) en die in 1989 speciaal voor het veel grotere Muziektheater is aangepast. Wright is ook nu betrokken bij het instuderen van dit stuk. Nog op 26, 28 en 30/10 in het Muziektheater Amsterdam, begin november in Den Haag (1 en 2/11) en Rotterdam (4 en 5/11).

Bianca van Dillen is al geruime tijd bezig met choreograferen per computer: Computer Atelier Stamina. In het project 'Painted Theatre' werkt zij samen met tekenaar/schilder Floor van Keulen, componist David Dramm, dramaturg Dirk Groeneveld en de dansers Beppie Blankert, Alfredo Fernandez en Desirée Schneider. Floor van Keulen maakt computertekeningen die in de ruimte worden geprojecteerd. Op basis hiervan ontwierp van Dillen een choreografie, de dansers improviseren en ook Dramm beslist ter plekke welke muzieksamples hij zal gebruiken. 'Painted Theatre' moet over een jaar uitgegroeid zijn tot een avondvullende voorstelling, maar het publiek kan nu al kennismaken: Vanavond t/m zondag in Arti et Amicitiae, Amsterdam, om 21.00 uur.

Hans van Manen ontvangt op 3 november de Erasmusprijs. Na de prijsuitreiking begint in Den Bosch het Festival Erasmusprijs 2000. Het dansprogramma speelt zich af in het Theater aan de Parade. Uiteraard wordt veel werk van Van Manen uitgevoerd door het Nederlands Dans Theater, Het Nationale Ballet, Stuttgart Ballet, Ballet Frankfurt en Introdans. In de Sint Jan klinkt op 6/11 muziek uit de tijd van Erasmus, terwijl het Noordbrabants Museum meedoet met een expositie en een speciaal filmprogramma. Het festival duurt van 3 t/m 10 november. Info: 073/6137671 of www.festival.erasmusprijs.org.

Jeugd

Cinekid brengt tot en met 29/10 de nieuwste jeugdfilms en televisieprogramma's voor jonge kijkers uit de hele wereld. Japan staat dit jaar in het middelpunt, met bijzondere aandacht voor de recente ontwikkelingen in de nieuwe media. Ook is een overzicht te zien van de bijzondere animatiefilms van de Deense regisseur Jannik Hastrup. Te zien op diverse locaties in Amsterdam. Een selectie van Cinekid speelt in een dertigtal steden in het land.

Beat is een vrije theatrale bewerking van het boek de 'Jonge jaren van een dichter delinquent' van de Rus Eduard Limonov. In een arme wijk aan de rand van een grote stad leeft een groep puberende jongens tussen hoop en vrees. De jongerenvoorstelling van Het Laagland is te zien 26/10 in de Schouwburg Arnhem, 27/10 in de Capellenborgschool, Wijhe, 1/11 in het Kruithuis, Groningen.

Poppenspeler Elout Hol laat in 'De Indringer' een spannende strijd zien tussen mensen en muizen. Het keurig geordende archief van Directeur van Boven is aangeknaagd door hordes grijze muizen en de man gaat het levendige ongedierte stevig te lijf. Vanaf 7 jaar. 28/10 in de Twentse Schouwburg, Enschede, 29/10 in Theater Chassé, Breda.

Vissen is een vrolijke slapstickvoorstelling voor kleuters over een vader en een zoon, die een dagje uit vissen gaan. De voorstelling heeft de stijl van de 'stomme film', met live gespeelde muziek. Te zien 28/10 in Schouwburg Orpheus, Apeldoorn, 29/10 in Theater Twee Hondjes, Hellevoetsluis.

Pinokkio. In de familiemusical 'Pinokkio' speelt Ben Cramer de rol van de oude poppenmaker Geppetto. De eenzame man verlangt naar een zoon en als een fee zijn lievelingspop tot leven brengt, lijkt zijn geluk compleet. Maar Pinokkio heeft een eigen wil. Te zien van 25 t/m 29/10 in de Martinihal, Groningen.

Literatuur

John Gray. Op 27/10 om 20.00 uur in de Rode Hoed in Amsterdam presenteert de Amerikaanse auteur John Gray zijn nieuwste boek 'Practical Miracles for Mars and Venus'. Hij introduceert zeven basisprincipes voor een langdurige relatie. Schrijfster Yvonne Kroonenberg praat met hem en leidt een publieksdiscussie.

Vonne van der Meer, schrijfster en regisseuse, praat in het Arnhemse Musis Sacrum (29/10 om 16.00 uur) over de invloed van het theater op de literatuur en vice versa. Deze literaire middag maakt deel uit van acht bijeenkomsten met als thema: 'invloeden'.

Literatuur met muziek. Op de Schrijversschool in Groningen is 30/10 om 20.30 uur te horen hoe jonge schrijvers hun teksten op muziek hebben gezet tijdens voorafgaande weekenden. Er worden teksten gezongen, gemixt en gerapt.

Rascha Peper. Schouwburg Odeon in Zwolle organiseert 1/11 om 20.30 een ontmoeting met schrijfster Rascha Peper. Zij gaat in op haar drijfveren voor het maken van 'fantasierijke' literatuur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden