Opera

L'Orfeo. De Nationale Reisopera en het Combattimento Consort maakten met Erik Vos, voormalig artistiek leider van Toneelgroep de Appel, hun versie van deze eerste opera van Claudio Monteverdi. Op 2, 3, 5 en 6 december in Theater Carré in Amsterdam.

Der Ring des Nibelungen. De uitvoering van deze operacyclus van Richard Wagner door De Nederlandse Opera was de afgelopen twee jaar een groot succes. Vanaf 12 december zullen de vier opera's op vier zondagmiddagen op tv worden uitgezonden. Komende zondag 5 december zijn er twee extra programma's te zien als inleiding op de complete cyclus, één over de totstandkoming van de Ring bij de Nederlandse Opera en één over de componist Wagner.

Concertmuziek

Harnoncourt. Zaterdag 4 december komt Nikolaus Harnoncourt naar Nederland om met het Chamber Orchestra of Europe in de Matinee op de Vrije Zaterdag te spelen. Zij voeren werken uit van Haydn, Bartók en Dvorak. Zaterdagmiddag 4 december in het Concertgebouw in Amsterdam.

Sigiswald Kuijken. De vermaarde violist en dirigent Sigiswald Kuijken speelt maandag 6 december solo-werken van Bach. Hij brengt twee sonates en een partita ten gehore op een viool zonder kinstuk en met darmsnaren op een toonhoogte van 415 Herz. In de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam.

Midzomernachtsdroom. Het Orkest van het Oosten onder leiding van dirigent Jaap van Zweden voert volgende week de complete toneelmuziek van Mendelssohns 'Midzomernachtsdroom' uit. Tussen de delen door vertelt Gerda Havertong (bekend van Sesamstraat) het verhaal over de elfjes. Verder Rossini's ouverture 'Il barbiere di Siviglia' en de 'Pulcinella Suite' (versie uit 1949) van Strawinsky. 7/12 De Leeuwenbrug in Deventer, 8/12 Muziekcentrum Enschede, 9/12 Nw. Buitensociëteit in Zwolle, 10/12 Muziekcentrum Enschede.

Benefietconcert. The Amsterdam Baroque Orchestra en Choir onder leiding van Ton Koopman geven woensdag 8 december in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht een benefietconcert voor Europdonor. Deze organisatie heeft een donorbank opgezet voor beenmergtransplantaties. De donorbank heeft de kans op genezing voor leukemiepatiënten vergroot. Ook de vier solisten staan hun gages af aan Europdonor. Uitgevoerd worden de cantates 1,2 en 3 uit het Weihnachtsoratorium van Bach.

Weihnachtsoratorium. Met het Bachjaar en de kerst op komst kan de komende weken overal in het land het Weihnachtsoratorium van Bach beluisterd worden. Woensdag 8 december in de Stadskerk St. Cathrien te Eindhoven. Het Philips' Philharmonisch Koor en barokorkest CONCERTO '91 brengen de cantates 1, 2, 5, en 6.

Markus Stenz. Deze Duitse in Australië werkzame 34-jarige dirigent maakt op 2 en 3 december zijn opwachting in Nederland. Hij vervangt bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest Valery Gergiev, die er de voorkeur aan gaf in Wenen te dirigeren. Stenz dirigeert onder andere de zevende symfonie van Hans Werner Henze. Op 3 december is Jean-Yves Thibaudet de solist in het tweede pianoconcert van Chopin, ook onder leiding van Stenz.

Theodora. De christelijke martelares Theodora die in 304 na Christus stierf, inspireerde Georg Hündel tot zijn laatste oratorium, 'Theodora'. Volgens Hündel zelf het beste werk dat hij ooit schreef. The Gabrieli Consort and Players voeren het vrijdag 3 december uit in het Concertgebouw in Amsterdam.

Jazz

Paul Motian Trio. Supergroepen, bestaan ze nog? En als ze nog bestaan, levert de combinatie van aanwezige sterren dan een daadwerkelijke meerwaarde op? Bij het Paul Motian Trio is dat zeker het geval. Meesterslagwerker Paul Motian krijgt in zijn trio tegenwicht van twee zwaargewichten: gitarist Bill Frisell en saxofonist Joe Lovano. Zondag spelen ze in het Amsterdamse BIM-huis.

Equal Interest. Een dag eerder op hetzelfde podium speelt het nieuwe voorhoede-trio Equal Interest. Hierin ontmoeten de relatieve nieuwkomer Myra Melford (een van de grote pianotalenten van dit moment) en de oudgedienden Joseph Jarman (ex-Art Ensemble Of Chicago-rietblazer) en violist Leroy Jenkins elkaar.

Achim Kaufman. De Duitse pianist Achim Kaufman is in Nederland nauwelijks bekend. Daar kan wel eens verandering in komen, want niemand minder dan de Nederlands/Amerikaanse rietblazer Michael Moore maakt deel uit van het Achim Kaufman Quartet. Morgenavond speelt het kwartet in De Harmonie in Leeuwarden. En Moore, toch een van de sleutelfiguren van de Nederlandse jazz, speelt alleen met musici die hij als gelijken ziet. De andere leden van het kwartet zijn (bas)gitarist John Schroder en drummer Joh Hollenbeck.

Duo Dramm/La Berge. David Dramm is een druk baasje. Onlangs leverde hij nog een bijdrage aan het 'Me, Myself and I - looking at the music of Charles Mingus'-programma van Eric van der Westen met een verwerking van de Mingus-compositie 'Orange was the color of her dress, then silk blue' (vanavond in het Utrechtse Vredenburg, morgen in O42 in Nijmegen). Met zijn landgenote Anne La Berge staat hij maandag in Jazzcafé Wilhelmina. Dramm (zang, gitaren) en La Berge (zang, dwarsfluit) presenteren een bont geïmproviseerde mix van post-punk, minimalisme en improrock.

Dans

Piet Rogie neemt met Rogie & Company een duik in zijn dansoeuvre. Voor 'Panorama' heeft Rogie zich laten inspireren door de figuur Ophelia (uit Shakespeare's 'Hamlet'). Zij staat volgens Rogie voor 'verlies en miscommunicatie'. Te zien in Theater Lantaren/Venster, Rotterdam, van 2 t/m 4 en van 7 t/m 9 december (première vrijdag 3). Tournee tot maart.

Ergyron, het 19-koppige Chukotko Eskimo Ensemble uit noordoost Siberië, brengt een dynamische voorstelling met mannelijke trommeldansers en gracieuze danseressen. Het ensemble staat bekend om zijn combinatie van traditionele en eigentijdse elementen. De sjamanen Jarar (trommel) en Homus (mondharp) begeleiden het authentieke verhaal. Première vanavond in Utrecht (Stadsschouwburg), daarna in Tilburg (Schouwburg, 3) en Maastricht (Theater aan het Vrijthof, 8). Tournee tot half januari.

Tango Fiesta, het nieuwe programma van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, bevat chorografieën van Xin Peng Wang, Ben Van Cauwenbergh, Danny Rosseel en Mauricio Wainrot. Deze dagen te zien in Antwerpen (Theater 't Eilandje, 3 en 4) en IJmuiden (Stadsschouwburg Velsen, 6). Tournee door Vlaanderen en Nederland tot eind maart.

Laub/Tuerlings van het Tilburgse Raz is een samenwerking tussen artistiek leider Hans Tuerlings en de Belgisch/Zweedse theatermaker Michael Laub. in 'Fortazela' (Laub, muziek Larry Steinbachek) en 'Go with me' (Tuerlings, muziek Bach) kruipt onthutsende eenzaamheid in de donkserste plekken van de twijfelende ziel. Te zien op 7 (première) en 8/12 in Schouwburg Tilburg, tournee tot begin februari.

Jeugd

Krakeling. In de laatste maand van het millennium staat Jeugdtheater De Krakeling in Amsterdam in het teken van de tijd. Tikkende, ratelende, 'koekkoek' roepende en rinkelende klokken en wekkers van vroeger en nu leiden een nieuw tijdperk in. De tentoonstelling heet 'Net op tijd!' en is dagelijks gratis te bezoeken, vanaf 8 december t/m 6 januari.

Circus. Het Groot Chinees Staatscircus besluit de tournee door het land van de uitbundige voorstelling 'Confucius'. De Chinezen combineren het traditionele circus met moderne theatervormen en laten verbluffende acts zien, zoals vijfentwintig mensen op één rijdende fiets of een choreografie van dansende jongleurs. Nog te zien van 7 t/m 12 december in de Pagodetent in Zwolle.

Zinloos geweld is een 'hot item' in jongerenvoorstellingen. Zo ook in 'Doodstil' van de Vooropleiding Theater Groningen, een voorstelling op basis van soms bizarre teksten en improvisaties van de jonge spelers. De vooropleiding biedt een opstap naar een professionele theaterschool. Te zien op 3, 4, 5 en 9 december in het Grand Theatre, Groningen.

Nijntje. Dick Bruna's 'Nijntje' is een beroemdheid onder peuters en kleuters. In The Art Unlimited Postcard Gallery is een tentoonstelling te zien over het leven van de prentenboekenfiguur, 'Een keuze uit bijna 45 jaar Nijntje Pluis'. Met prenten, posters en postkaarten rond de avonturen van Nijntje en andere Bruna-figuren. Te zien t/m 11 januari, Max Euwenplein 58, Amsterdam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden