Opera
Katja. Morgen gaat in het Muziektheater een nieuwe productie in première van de opera 'Katja Kabanova' van Leos Janácek. Het verhaal over de jonge vrouw Katja, die los wil breken uit het verstikkende milieu van haar echtgenoot en schoonmoeder, is te zien in een enscenering van regisseur Willy Decker, wiens 'Elektra' vorige maand in reprise ging bij De Nederlandse Opera. Edo de Waart dirigeert het Radio Filharmonisch Orkest, de Britse Susan Chilcott maakt in de titelrol haar debuut in Amsterdam en de fameuze sopraan Dame Josephine Barstow zingt de rol van schoonmoeder Kabanicha. Voorstellingen op 8, 11, 13, 17, 20, 22, 25, 28 en 30 mei.
Carmen. Nog een opera over een vrijgevochten vrouw gaat zaterdag bij Opera Zuid in Maastricht in première. De onsterfelijke opera van Georges Bizet over de zigeunerin Carmen wordt vanuit de bak begeleid door het Limburgs Symphonie Orkest onder leiding van David Jones. De regie is van Calixto Bieito, Annie Vavrille zingt de titelrol en Youri Alexeev is haar minnaar Don José. Na zaterdag nog in Utrecht (9), Eindhoven (11), Venlo (20), Amersfoort (23), Breda (25), Tilburg (27) en Den Bosch (30).
Losbol. Drie jaar terug waren de kritieken laaiend voor Stravinsky's 'The Rake's Progress' zoals die geënsceneerd was door Gerrit Timmers en Mirjam Koen van Onafhankelijk Toneel. Er is een kans om deze schitterende productie nog of weer te zien, omdat er vanaf 7 mei een reprise-tournee van start gaat. Het Nederlands Balletorkest staat onder leiding van Thierry Fischer, Thomas Randle zingt de losbol uit de titel, Machteld Baumans is Anne Trulove en Hubert Claessens zingt Nick Shadow. Breda Chassé Theater (7), Amsterdam Muziektheater (10 en 12), Utrecht Stadsschouwburg (18) en Rotterdam Schouwburg (25 en 27).
Herdenking
Fauré. Het Amsterdamse Kamerkoor Vocoza voert op 4 mei in de Engelse Kerk op het Begijnhof het Requiem van Fauré uit. Bariton Ira Spaulding zingt de solo-gedeelten en dirigeert ook het koor. Onia Buço begeleidt op het orgel. Aanvang 21 uur, toegang gratis. Reserveren: 020-8773032.
Leo Smit. Na afloop van de Nationale Herdenkingsplechtigheid op de Dam vindt er in de Beurs van Berlage een herdenkingsconcert plaats. Onder leiding van Jeff Hamburg speelt het Leo Smit Kamerorkest het altvioolconcert van Leo Smit, het Trio voor strijkorkest van Lex van Delden, het strijkkwartet van Jan van Gilse (gearrangeerd voor strijkorkest) en 'A Prayer and a Dance' van Jeff Hamburg. Aanvang 21.00 uur, toegang gratis.
Muziek op de Amstel. De Nationale Viering van de Bevrijding wordt op 5 mei afgesloten op de Amstel voor Theater Carré. Onder leiding van de Amerikaanse dirigent Leonard Slatkin speelt het Koninklijk Concertgebouworkest muziek van Copland, Beethoven, Elgar, Coates en Sousa. Aanvang 21 uur, toegang uiteraard gratis. Het concert wordt bovendien rechtstreeks uitgezonden op TV 2.
Concerten
Willem Jeths. Van 9 t/m 11 mei organiseert Theater Lantaren/Venster in Rotterdam een Willem Jeths Festival. Jeths (1959) is een van de origineelste componisten van de jongere generatie. Het Festival combineert muziek van Jeths met muziek van een aantal verwante componisten zoals Keuris, Ligeti en Rihm. Maar liefst twaalf composities van Jeths worden in drie dagen door verschillende instrumentalisten uitgevoerd. Er zijn premières van 'TIM/BA' voor piano, slagwerk en gamelaninstrumenten en van 'Falsa/Ficta', een nieuw celloconcert dat uitgevoerd wordt door Frances-Marie Uitti en het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van Tetsuji Honna. Op 9 en 10 mei in Lantaren/Venster en op 11 mei in Hal 4, Watertorenweg 200. Info: 010 2772277.
Beuys en Rijnvos. Joseph Beuys installeerde in het Hessisches Landesmuseum in Darmstadt in zeven zalen een Gesamtkunstwerk dat de titel 'Block Beuys' kreeg. De Nederlandse componist Richard Rijnvos vatte in 1995 het plan op om aan iedere zaal een muziekwerk te wijden. 'Block Beuys-Raum 1' (1995 voor het Ives Ensemble), 'Block Beuys-Raum 2' (1996 voor Ensemble Modern) en 'Block Beuys-Raum 4 bis 7' (voor Ensemble InterContemporain) waren reeds afzonderlijk te horen. Zaterdag wordt de cyclus voor het eerst integraal uitgevoerd door het Ives Ensemble onder leiding van de componist tijdens de Matinee op de vrije zaterdag. In de Entreehal van het Concertgebouw is de Darmstadtcollectie aan de hand van foto's van Claudio Abate vanaf 1 mei te bezichtigen. Er zijn ook uitvoeringen in Darmstadt (7) en Duisburg (10).
Jazz
Ned Rothenbergs Sync is een merkwaardig trio, waarin de New Yorkse rietblazer samenwerkt met (bas)gitarist Jerome Harris en de Japanse percussionist Satoshi Takeishi. Rothenberg bespeelt diverse saxofoons, klarinet en basklarinet, waarop hij imponeert met zijn weergaloze beheersing van de circulaire ademhalingstechniek. Vanavond speelt Sync in het Amsterdamse BIM-huis. Het concert wordt voorafgegaan door een optreden van Ab Baars (tenorsax en klarinet) en Terry Ex (gitaar).
Cross Currents is het trio van pianist Randal Corsen. Net als bassist Randy Winterdal liggen Corsens wortels op Curacao. Geen wonder dus dat hun muziek doorspekt is met de tropische ritmes van het Caribisch gebied. Derde lid van de groep is de jonge Nederlandse drummer Onno Witte. Een paar jaar geleden maakte het trio de goed ontvangen cd 'Mixed Emotions'. Morgen wordt het tweede album gepresenteerd in het Tilburgse Paradox.
Maceo Parker staat een bruisende fusie van funk en soul voor. In een tijd van ingeblikte elektronische ritmes à la house en hiphop, brengt altsaxofonist Parker een vitaal pleidooi voor akoestische, niet door de elektronische mangel gehaalde muziek. Vanavond demonstreert Maceo Parker dat in het Amsterdamse Paradiso.
Dutch Swing College Band, het roemruchte, na de tweede wereldoorlog opgerichte dixielandorkest, bestaat dankzij de komst van enkele frisse aanwinsten nog steeds en weet met vitale dixielandmuziek nog altijd grote publieksgroepen te bereiken. Morgenavond speelt de DSCB in Stadskanaal (Theater Geert Teis), zaterdag in Papendrecht (Theater De Willem).
Pop
Bevrijdingspop. 13 steden in het land staan op 5 mei weer 'helemaal op z'n kop' door de bevrijdingsfestivals. Sinds 1991 toert een aantal bands met de Koninklijke Luchtmacht langs verschillende plaatsen. Dit jaar zijn dat Blof, Project 2000 en de Social Movement met de Postmen. De Haagse band Kane reist op eigen initiatief per bus langs drie muziekfestivals in Rotterdam, Almere en Assen. Verder optredens van onder meer Def Rhymz, Orphanage, Daryll Ann, Quazar, Van Dik Hout en Caesar. Precieze informatie is te vinden op internet via 'www.4en5mei.nl'.
Heideroosjes beginnen deze week hun muzikale flashbacks naar The Ramones. Op hun derde album 'Fifi' zongen ze al: ,,Rock 'n roll is dead without The Ramones.'' Morgen Limburghal in Genk (B), maandag Stairway to Heaven in Utrecht, dinsdag Clinique in Maastricht en woensdag Bolle in Tilburg.
Jools Holland en zijn rhythm & blues quintet, met Sam Brown. Morgen Bevrijdingspop in Groningen, zaterdag Moulin Blues Festival in Ospel.
Laurent Garnier. Morgen Nighttown in Rotterdam.
Osdorp Posse. Morgen Metropool in Hengelo, zaterdag Bolwerk in Sneek.
U-Gene & Oh-Jay. Morgen bevrijdingsfestival Groningen.
Spookrijders. Morgen Bevrijdingspop in Almere, zaterdag in Vechtsebanen in Utrecht.
Stacey Earle. Zaterdag in Oosterpoort in Groningen, zondag in Paradiso Amsterdam, maandag in Vredenburg in Utrecht.
Lou Reed. Maandag in Frits Philips in Eindhoven en dinsdag Oosterpoort Groningen.
Black Uhuru met Sly & Robby. Disdag Paradiso Amsterdam, woensdag Nighttown Rotterdam.
Dead man Ray. Woensdag in Paradiso Amsterdam.
Gluecifer. Vandaag in de Melkweg in Amsterdam, morgen op de Bevrijdingsfestivals in Haarlem en Groningen.
Dans
Sankai Juku. Op 6 en 7 mei staat het Japanse butoh-gezelschap Sankai Juku ('de school van de berg en de zee') in het Muziektheater Amsterdam. Ushio Amagatsu maakte de voorstelling 'Hibiki', die in 1998 in het Parijse Théâtre de la Ville zijn première beleefde. Naast de karakteristieke synthesizermuziek van vaste componist Yoichiro Yoshikawa, leverde Takashi Kako een bijdrage met een compositie voor piano en contrabas.
Introdans herneemt vanaf 10 mei (Zwolle, Schouwburg Odeon) de productie 'Romy & July'. De Spaanse choreograaf Ramon Oller maakte in 1997 een eigentijdse versie van Shakespeares liefdesdrama, op muziek van Prokofjev. In Spanje ontving 'Romy & July' twee belangrijke prijzen. In deze herneming werkt Introdans met een nieuwe cast.
Andamami. De Braziliaanse Daniela Graça nodigde voor 'Andamami' drie collega's uit. Samen met Michael Schumacher nam ze één duet voor haar rekening, terwijl Marcelo Evelin een duet maakte voor Anat Geiger en Daniela Graça. De avondvullende voorstelling is te zien in het Haagse Korzo Theater (4, 5 en 6/5), het Amsterdamse Cosmic (10 t/m 14/5), verder in Tilburg (De Vorst, 24) en Rotterdam (Lantaren/Venster, 26).
Rotterdamse Dansacademie nodigt ieder jaar choreografen uit om stukken met haar studenten te maken. Op 8 mei zijn de studenten te zien in het Academietheater in Utrecht, in choreografieën van onder anderen Nils Criste, Ferie de Geus, Conny Janssen en Ton Simons.
Jeugd
Jongerentheater Artisjok maakt naast eigen voorstellingen grote produkties met scholieren. In 'Ban' speelt een twintigtal jongeren een koningsdrama in de keuken van een kasteel, waar mythische figuren een leven in afzondering leiden. Te zien op 4, 5, 6 en 9 t/m 13 mei in Theater De Fransche School, Culemborg.
Citadel. Het eigenzinnige Groningse Theater De Citadel zet op 5 en 6 mei de deuren open voor een serie voorstellingen in eigen huis. Zowel de nieuwe voorstelling 'Medusa', naar de Griekse mythe rond Perseus en Medusa, als een nieuwe versie van Heleen Verburg's absurdistische tekst 'Moeder in de wolken' zijn op die dagen te zien.
Stok omhoog. Na de succesvolle zomerkomedie 'De Gidsen' is in de regie van Victor van Swaay een nieuwe zomerkomedie te zien. In 'Omhoog die stok!' staat een majorettevereniging vol tragi-komische taferelen centraal. Met onder meer Nelly Frijda en Peer Mascini, te zien op 5 en 6 mei in De Meerse, Hoofddorp, 8 mei in 't Spant, Bussum, 10 mei in De Lawei, Drachten.
Vreemde stellen. De tentoonstelling 'Vreemde Stellen' in Kids Centraal, het kindermuseum van het Centraal Museum, Utrecht, is te zien t/m 7 mei. Dagelijk zijn er rondleidingen door de expositie van 'duo-kunstwerken' uit het depot van het museum.