Operatie Goofy: van bende Ghanezen vooral koeriertjes gepakt

Van een onzer verslaggeefsters

Telefoontaps op het nummer van deze Nederlandse vrouw vormen een belangrijke basis voor het bewijs in de strafzaak tegen de drugsbende. Zijzelf wordt verdacht van betrokkenheid bij minstens vier drugstransporten naar de VS en Italie, waarbij overigens per keer nooit meer dan twee kilo heroine over de grens werd gesmokkeld, verstopt in een gordel om de buik van een koerier.

Bij het oprollen van de Ghanese bende, op 8 maart, bleek de vrouw Laetitia W. niet thuis - sindsdien is zij onvindbaar voor de politie. Zij is niet de enige hoofdverdachte die gisteren, op de eerste dag van de rechtszaak tegen de bende, schitterde door afwezigheid. Achttien mannen en vrouwen moeten deze week voor de Amsterdamse rechtbank verschijnen, maar afgezien van de vrouwelijke hoofdverdachte ontbreken ook het kopstuk van de bende en een derde hoofdverdachte.

Een Ghanees, die regelmatig in Nederland was om zijn instructies te geven, schijnt 'ergens' in Ghana te verblijven. Een andere Ghanees Kwame A., tenslotte, die vanuit de Bijlmer de smokkel van steeds kleine hoeveelheden cocaine en heroine regelde, zit vast in Duitsland. Hij werd daar toevallig aangehouden met drugs en moet nog voor de rechter verschijnen. Het Openbaar Ministerie zal daarna eventueel om uitlevering vragen, maar dat heeft pas zin nadat de man zijn eventuele straf in Duitsland heeft uitgezeten.

Zo bleef gisteren, wat de hoofdpersonen' betreft, slechts een 37-jarige Ghanees over die samen met de in Duitsland vastzittende man vanuit zijn flat in de Bijlmer tussen mei 1991 en maart 1992 - volgens de politie - minstens dertien drugstransporten organiseerde, steeds via koeriers. De bende beschikte over een royaal bestand van zowel Ghanese als Nederlandse personen die voor een vast tarief van duizend gulden per ons heroine of cocaine smokkelden.

Kindertruc

Een aantal koeriers werd gepakt, maar een 46-jarige man uit Katwijk, die gisteren ook voor de rechter is verschenen, kwam op Schiphol zonder problemen door de fouillering. De beveiligingsbeambte geloofde zijn smoes dat het corset met drugs 'medische noodzaak' was. De voortvluchtige Nederlandse vrouw paste tweemaal met succes de 'kindertruc' toe: ze nam haar vijf kinderen mee op een drugstransport naar New York en gaf ze opdracht om bij de douane flink te jengelen. Andere koeriers kregen opdracht om de drugs in plastic bolletjes in te slikken, een levensgevaarlijke methode. Een koerier, die dit deed, kreeg trouwens niet eens betaald, want organisatorisch liep er bij de Ghanese bende nogal eens wat mis.

De magere vangst aan echt grote namen is een zoveelste domper in de drugszaak, die vorig jaar door de Amsterdamse politie met veel aplomb werd aangekondigd als een van de grootste vangsten ooit gedaan. Dit netwerk zou van formidabele omvang zijn, met honderden koeriers, een omzet van vele miljoenen guldens en een jaarafzet van vijfhonderd kilo drugs. En passant ontdekte de politie in de Bijlmer ook nog eens vijftienhonderd 'verdachte' adressen; daar zouden tienduizend illegale Ghanezen wonen.

Van al deze wapenfeiten blijkt tijdens de strafzaak weinig tot niets overgebleven te zijn - of het moet zijn dat officier van justitie mr. N. Schaar in zijn requisitoir morgen opeens nog een konijn uit de hoed weet te toveren. Die kans is echter klein. Uit de telasteleggingen bleek gisteren dat het OM de oorspronkelijke beschuldiging van 'deelname aan een criminele organisatie' (het beruchte artikel 140 Wetboek van strafrecht) tegen alle verdachten al heeft laten vallen. Zij worden ieder afzonderlijk berecht, als elke doorsnee-drugsbende. "Dit is slechts een gewone drugszaak" , aldus advocate mr. M. Meerman-Padt, die de hoofdverdachte verdedigt. En hij voegde er aan toe dat zijn client slechts een Lada als vervoermiddel had.

Koeriertjes

Bijzonder aan de Ghanezen-zaak blijft wel het grote aantal verdachten, maar dat is het rechtstreekse gevolg van de nieuwe aanpak van de politie. Dit keer wilde men geen kleine koeriertjes oppakken, maar een spoor langere tijd volgen om juist de grote boeven te kunnen vangen. Dat leidde tot een steeds langere lijst van verdachte personen, maar nu uiteindelijk de kleine vissen wel, maar de grote vissen niet zijn gepakt rest slechts de conclusie dat zelfs op dit punt operatie'Goofy' (zoals het politieonderzoek heette) zijn naam eer heeft aangedaan. To goof betekent: miskleunen. Overigens blijkt in de Ghanezen-zaak voor de zomer al een verdachte veroordeeld te zijn. De man kreeg vier jaar gevangenisstraf voor het smokkelen van heroine naar de VS met behulp van de 'kindertruc'. Hij droeg de drugs, de Nederlandse vrouw en haar vijf kinderen plus een kennis gingen mee als camouflage. De officier had zeven jaar geeist.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden