Operatie Condor

'Operatie Condor' luidde de codenaam van de groep Zuid-Amerikaanse juntaleiders die in de jaren zeventig elkaar vonden in hun strijd tegen 'subversieve elementen'. Het initiatief kwam van de Chileense ex-dictator Augusto Pinochet en daar moet hij zich nu alsnog voor verantwoorden. De Amerikaanse inlichtingendienst CIA was niet alleen op de hoogte van 'Operatie Condor', maar hielp ook een handje mee. Zo stond het hoofd van de Chileense veiligheidsdienst op de loonlijst van de CIA.

Stijn Jaspers

De advocaten van de 88-jarige Pinochet hebben 'Operatie Condor' al gerechtvaardigd door haar te vergelijken met de huidige strijd tegen het internationale terrorisme. Indertijd was het doel van de juntaleiders hun krachten te bundelen om te helpen elkaars tegenstanders uit te schakelen. De leiders van Chili, Argentinië, Paraguay, Uruguay, Bolivia en Brazilië hebben tussen de 15000 en 30000 mensen laten ontvoeren, martelen en vermoorden. De 'dwaze moeders' in Argentinië demonstreren nog wekelijks om aandacht te vragen voor het lot van hun zonen en mannen.

'Operatie Condor' eiste ook slachtoffers buiten Zuid-Amerika. Zo werden bijvoorbeeld Chili's voormalige minister van buitenlandse zaken Orlando Letelier en zijn secretaresse in 1976 in Washington gedood bij een bomaanslag. De populaire Letelier zou de positie van Pinochet bedreigen. Uit documenten van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken bleek dit jaar dat de dood van Letelier voorkomen had kunnen worden als de Amerikaanse veiligheidsdienst CIA de regering tijdig had ingelicht over de aanslag. Uit vrijgegeven documenten in 2000 blijkt dat Chili het centrum van 'Operatie Condor' was.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden