'Operatie bij 80-plusser heeft wel zin'

Ouderen houden hun straat en bruggetje ijsvrij met een strooikar. Beeld ANP
Ouderen houden hun straat en bruggetje ijsvrij met een strooikar.Beeld ANP

Een 80-plusser die zijn of haar heup breekt, heeft vaak nog veel baat bij een operatie. Ook andere operaties, zoals die aan een gescheurde buikaorta, kunnen gunstige uitkomsten hebben bij patiënten van boven de tachtig

Sytske van Aalsum

Dat schrijven drie chirurgen van het Medisch Spectrum Twente (MST) in een artikel dat morgen verschijnt in het vakblad Medisch Contact. Zij reageren daarmee op uitspraken die de voorzitter van het College voor Zorgverzekeringen (CvZ), Arnold Moerkamp, begin augustus deed in NRC Handelsblad. Hij zei onder meer dat een dementerende 85-jarige die een heup breekt, meer gebaat is bij liefdevolle verzorging dan een operatie.

Doorligplekken
Maar die 'liefdevolle' verzorging komt er in de praktijk op neer dat de patiënt binnen een jaar zal overlijden en al die maanden onafgebroken pijn heeft. Hij of zij is volledig bedlegerig en afhankelijk van anderen. "Het liggen resulteert in doorligplekken, longontsteking, urineweginfectie en andere complicaties. Niet opereren betekent niet alleen een hoge sterfte, maar ook een slechte kwaliteit van leven", schrijven de chirurgen Bob Geelkerken, Robbert Meerwaldt en Arie van Vugt.

Volgens hen is ruim 80 procent van de oudere patiënten die geopereerd worden aan een gebroken heup binnen een paar dagen weer mobiel, hebben ze een acceptabel niveau van pijn en kunnen zij weer terug naar hun eigen verblijfplek. De helft van nog zelfstandig functionerende 80-plussers is binnen zes tot twaalf weken weer zelfstandig.

Ook de uitkomsten van operaties aan een geklapte buikslagader vinden de chirurgen aanvaardbaar. Drie vijfde van de 80-plussers die zich de afgelopen tien jaar met deze levensbedreigende aandoening meldden bij het MST, is geopereerd. Bij de anderen was er te weinig kans op een goede uitkomst. Van de geopereerde ouderen was na een jaar 42 procent nog in leven.

Helderzienden
Aan het slot van hun betoog dagen de chirurgen CvZ-voorzitter Moerkamp uit "om uit zijn ivoren toren te treden en de discussie over het beteugelen van de groei van de zorgkosten te voeren op basis van juiste argumenten met de betrokkenen in het veld, namelijk de patiënt en hulpverlener. Het wegzetten van de 80-plusser als een dementerende kostenpost en de professional als een productietijger die niet geïnteresseerd is in de uitkomsten van zijn handelen, is volstrekt onjuist."

"De medische professional is zich zeer bewust van het feit dat 90 procent van de zorgkosten in het laatste levensjaar wordt gemaakt. Het is aan de Nederlandse samenleving om te bepalen wat dat mag kosten. Alleen helderzienden weten, op het moment dat de keuzen moeten worden gemaakt, wanneer de klok het laatste levensjaar wegtikt."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden