Operaseizoen reikt tot in de haven van Breskens

De Nationale Reisopera was er vroeg bij: de première van 'Combattimenti', een suite van madrigalen van Monteverdi in een theatrale zetting, vond al op 29 augustus plaats. Meer dan enig voorgaand Nederlands kunstjaar zal dit seizoen gekenmerkt worden door opera, of in bredere zin muziektheater. Want 1998 - 1999 zal worden bijgeboekt als het jaar dat een Nederlands operagezelschap er voor het eerst in slaagde om een complete 'Ring des Nibelungen' uit te werken, en die ook als cyclus binnen het tijdsbestek van een week uit te voeren. De Nederlandse Opera doet dat niet éénmaal, maar liefst viermaal. Met dat evenement zal het seizoen 1998 - 1999 eclatant worden afgesloten.

Voor het zover is, staat de liefhebber een op papier briljant operaseizoen te wachten. De eerste maand, september, telt zelfs een ongeloofwaardig groot aantal geënsceneerde producties, namelijk negen. Daar komen twee concertante uitvoeringen bij die vanwege hun soortelijk gewicht aan dat lijstje kunnen worden toegevoegd. Kijken we naar het hele Nederlandstalige cultuurgebied dan komen er nog twee producties bij uit respectievelijk Antwerpen en Brussel. Dertien uitvoeringen dus; een compleet chronologisch rijtje met data, namen en wat tips.

'Combattimenti' van de Nationale Reisopera werd gemaakt in samenwerking met het Festival Oude Muziek te Utrecht en was daar viermaal te zien; een tweede serie reist in februari 1999 langs enkele Nederlandse en Belgische theaters.

Op 1 september opende in de Muntschouwburg te Brussel de Muntopera haar seizoen met 'Chovantsjina', muzikaal volksdrama in vijf bedrijven van Moesorgski (de inhoud lijkt sprekend op wat er actueel in Moskou gebeurt). Het is de herneming van een oudere productie in een statige regie en met indrukwekkende toneelbeelden. De titelrol wordt gezongen door de Amerikaanse bas Willard White. Nog op 3, 4, 6, 8, 10 en 12 september. Informatie: 0032 2 229 12 11.

Het Belcanto festival in Dordrecht komt morgen met een opera over de handel en wandel van tsaar Peter de Grote in Zaandam door Gaetano

Donizetti, getiteld 'Il borgomastro di Saardam' (De burgemeester van Zaandam). Dirigent Giuliano Carella leidt jonge solisten in een geënsceneerde voorstelling in het Hof, een historisch binnenplein in de Dordtse binnenstad. Bij slecht weer 'vlucht' de hele productie naar de aanpalende Augustijnenkerk. Herhalingen: 7, 9 en 12 september. Info: 078 - 631 40 29.

De Nationale Reisopera biedt op 6 september in de Stadsschouwburg Utrecht een nieuwe 'Don Giovanni' van Mozart met Lawrence Renes als dirigent en Het Gelders Orkest. Er volgen nog twaalf opvoeringen door het hele land. Info: 053 - 487 8500.

'Götterdümmerung', de afronding van Wagners 'Ring', gaat bij De Nederlandse Opera in première op 8 september in het Muziektheater Amsterdam. Alle zeven opvoeringen zijn op voorhand uitverkocht; in juni 1999 nog vier keer als onderdeel van de cyclus. Info: 020 - 625 5455.

Niet de aangekondigde 'Tannhüuser' van Wagner, maar 'Der Rosenkavalier' van Richard Strauss klinkt op zaterdag 12 september in het Amsterdams Concertgebouw als Matinee-opening onder leiding van Edo de Waart. Niet te versmaden, want 'Rosenkavalier' behoort tot De Waarts glansstukken. Info: 020 - 671 8345.

Ook op 12 september zet Opera Zuid in het Vrijthof-theater in Maastricht Mozarts 'Die Entführung aus dem Serail' op de planken. Negen voorstellingen volgen daarna door vooral zuidelijk Nederland. Info: 043 - 321 0166.

Alweer de Nationale Reisopera, dit keer in samenwerking met het Gergjev festival van het Rotterdams Philharmonisch Orkest: 'Manon Lescaut' van Puccini, geleid door de Russische maestro en met twee kolossale vocalisten in buitengewoon veeleisende hoofdrollen: Galina Gortsjakova als Manon en Vladimir Galoezin als haar minnaar Des Grieux. Alleen in de Rotterdamse Schouwburg op 16, 19, 22 en 25 september. Info: 010 - 411 8110.

Het Onafhankelijk Toneel brengt wederom door de gedrevenheid van Mirjam Koen en Gert Timmers (regie en decor) een opera uit, dit keer 'Rodelinda' van Hündel. Het Combattimento Consort Amsterdam geleid door Jan Willem de Vriend en jonge zangers vormt het muzikale aandeel. Première 20 september in Stadstheater Zoetermeer waarna nog elf opvoeringen door het land. Info bij de betreffende theaters (Groningen, Utrecht, Amsterdam Carré, Roosendaal, Maastricht, Amersfoort, R'dam Schouwburg, Arnhem en Breda).

Doordat in Londen het koninklijk theater Covent Garden een heel seizoen wegens grondige renovatie gesloten is, reist Covent Garden Opera de halve wereld af. En omdat chef-dirigent Bernard Haitink 70 jaar is geworden, mag hij een Carte blanche-serie programmeren in het Amsterdams Concertgebouw. De eerste 'witte kaart' wordt ingevuld door Covent Garden Opera op zondag 20 september met niets minder dan Wagners 'Die Walküre', de tweede opera uit de 'Ring'. Uiteraard in concertvorm. Aanvang 16 uur; toegangsprijs 250 en 150 gulden. Info: 020 - 671 8345.

In Antwerpen staat op 22 september in de Vlaamse Opera aan de Frankrijklei een nieuwe 'Il trovatore' van Verdi klaar. Een geliefd werk dat al decennia niet op het repertoire stond van de Nederlandse operagezelschappen. In Antwerpen gaan zeven voorstellingen; in Gent volgen er aansluitend ook zeven. Info: 0032 3 233 66 85.

Tot slot: opera in de vissershaven van Breskens, Zeeuws-Vlaanderen! Ter gelegenheid van de onthulling van een monument voor vissers die op zee omkwamen, gaat in de loods Sandfast Yachts de zee-opera 'Riders to the sea' van Ralph Vaughan Williams. Een professionele onderneming met het Residentie Orkest onder leiding van George Pehlivanian. Op 24, 25, 26 en 27 september. Info: 0115 695 555.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden