Review

Operagezelschap van wereldklasse

’De Nederlandse Opera – A world-class company’ staat er op de voorkant van een dvd. Die dvd geeft een mooi overzicht van producties van het Amsterdamse gezelschap die door het label Opus Arte sinds 2005 zijn uitgebracht. De bewuste dvd – met fragmenten uit zulke diverse werken als ’Doctor Atomic’, ’Ercole amante’, ’Saint François d’ Assise’ en ’Don Carlo’ – is een cadeautje voor de koper van de nieuwste, opera-dvd uit het Muziektheater: Giacomo Puccini’s ’La fanciulla del West’ met Eva-Maria Westbroek in de titelrol. In de campagne ’Aangenaam Klassiek’ wordt de dvd (plus cadeautje dus) de komende maanden tegen reductie aangeboden. Men viert een klein feestje, omdat dit de vijfentwintigste DNO-titel is die Opus Arte uitbrengt.

Dat het in 2005 uiteindelijk lukte om de door de NPS-televisie geregistreerde en uitgezonden opera’s ook commercieel op dvd uit te brengen, was na alle stroeve onderhandelingen met de vakbonden van musici en koorleden een klein wondertje. Een succes voor Truze Lodder, zakelijk directeur van DNO. Nu kon ook DNO zich op de dvd-markt meten met internationale operahuizen die al veel eerder hun producties uitbrachten.

De eerste uitgave in 2005 was Pierre Audi’s bloedmooie enscenering van Monteverdi’s ’L’incoronazione di Poppea’. De Britse pers reageerde euforisch op de dvd uit Nederland. ’Poppea’ noemde men daar ’a quality product of self-evidently world class distinction’. Wereldklasse dus, en na vijfentwintig zeer diverse titels kan dat woord nog steeds gebruikt worden.

Opus Arte gebruikt voor de dvd’s bijna altijd de opnamen die de NTR (voorheen NPS) maakt voor uitzending op televisie. Bijna altijd, want soms zet Opus Arte zelf camera’s in het Muziektheater als de NTR geen plannen heeft en er toch een bijzondere enscenering op het speelplan staat. Zo ging het met Dmitri Sjostakovitsj’ ’Lady Macbeth van Mtsensk’ waarvoor het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Mariss Jansons in de bak van het Muziektheater zat. Het werd een historische reeks uitvoeringen en het is een geluk dat het voor het nageslacht is bewaard. De opera markeerde in 2006 tevens de internationale doorbraak van de Nederlandse sopraan Eva-Maria Westbroek.

Op de 25ste dvd van DNO figureert Westbroek wederom, nu in haar lievelingsrol van Minnie. Puccini’s western-opera was eind 2009 bij pers en publiek een groot succes. Bij de spectaculaire opkomst van Westbroek – cowboyhoed, rode leren jas, rokende revolver – gaf het premièrepubliek haar dwars door de muziek heen al een open doekje.

De enscenering van Nikolaus Lehnhoff was een vertaling van de Californische goudkoorts uit de 19de eeuw naar de ’goudkoorts’ op Wall Street. Typisch Amerikaanse fenomenen werden in dit voor de Metropolitan Opera in New York geschreven werk (1910) uitvergroot: geld, auto’s, Hollywood, filmsterren, wonen in een trailer. Lehnhoff zelf zei erover: „De American way of life ligt, lichtjes geridiculiseerd, in het midden van deze productie: een avontuur dat plaatsvindt ergens tussen Wall Street en Hollywood”.

Overigens hekelde Westbroek later in deze krant Lehnhoffs visie op de slotscène; volgens haar nam hij het ’meisje uit het westen’ niet helemaal serieus. Het is juist de ongespeelde en herkenbare puurheid van Minnie die Westbroek zo aanspreekt. Ze vertelt het nog maar eens in de leuke ’extra’s’ die je op deze dvd kunt bekijken. Daar zien we ook hoe de sopraan zich voorbereid op die aangehaalde opkomst – het haalt de magie van het theater een beetje weg, maar leuk om te zien is het wel.

Blijft over een voorstelling om te zoenen met Westbroek in topvorm, omringd door tenor Zoran Todorovich en bariton Lucio Gallo. Uit de orkestbak, waar het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van Carlo Rizzi speelt, schieten magische vonken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden