Opera Zuid betovert met ’Tsaar Saltan’
Het zat zondagmiddag vol met ouders en hun kroost in Theater aan het Vrijthof. Hele families waren afgekomen op de Nederlands gezongen sprookjesopera ’Tsaar Saltan’ van Nikolai Rimsky-Korsakov.
Geen bekende opera, al kent waarschijnlijk iedereen het korte en razendsnelle ’The flight of the bumblebee’ (’de vlucht van de hommel’) of misschien zelf de orkestsuite die de componist al vóór de première van zijn opera maakte.
Het aardige was dat de meute kinderen twee uur lang heel erg braaf was en echt reageerde op de gebeurtenissen op toneel. Dat was grotendeels te danken aan de speelse, lichte regie van Sybrand van der Werf – een aanstormend talent dat van Opera Zuid zijn eerste grote klus kreeg.
Het verhaal: op basis van geruchten verbant Tsaar Saltan zijn vrouw Militrissa en hun pasgeboren zoon Gvidon, om die na veel omzwervingen en betoveringen ten slotte weer in de armen te sluiten.
Van der Werf maakte echt een sprookje van ’Tsaar Saltan’: met de karaktervolle acteur Walter de Groote als verteller; met verkleedpartijen op de bühne, met een minimaal make believe-decor en effectief licht van (eveneens aanstormende) Douwe Hibma; met kleurige kostuums; met kleine grapjes en gebaartjes; en met een hechte jonge cast die het plezier van Van der Werf van tot de achterste rijen voelbaar maakte.
Zondag was sopraan Fenna Ograjensek (Militrissa) plotseling ziek geworden: ze acteerde haar hele rol, maar ze playbackte haar lijnen die beurtelings door Karin Strobos en Kim Savelsbergh (zusters van Mi-litrissa) werden overgenomen. Strobos en Savelsbergh zongen hun dubbelrol vanaf een standaard aan de zijkant van het toneel, naast de ondertiteling: waanzinnig knap en naast hun eigen rol ook nog eens met verve vertolkt. Chapeau.
Eigenlijk paste die noodoplossing helemaal in Van der Werfs toneelbeeld, waarin hij de vaart en lichtheid in de personenregie intelligent vasthield. Ontwapenend verscheen de figuur van de zwaan – Lenka Brázdilíková – als een witte Pino met een grote glimlach. Maar toen ze eenmaal in een prinses was betoverd, veranderde Brázdilíková in een waardige vorstin en zong ze haar prachtige duet met prins Gvidon.
In de bijrollen vielen de stoere zeelieden Mark Omvlee, Niels van Doesum en met name Wiard Withold op door hun krachtige vocale verschijning.
De sprookjesachtige muziek die Rimsky-Korsakov voor ’Tsaar Saltan’ schreef zat net zo vol met metamorfosen en betoveringen als het verhaal zelf. Het Limburgs Symfonie Orkest vertolkte de prachtvolle orkestmuziek onder Antony Hermus verbluffend goed. Bij de vlucht van de hommel (hier een razendsnel movinghead theaterlicht) zoemden hele families in de zaal betoverd mee.