Opinie

Opera zet website op uw eigen pc

De wereld is weer een stukje eenvoudiger geworden. Uw website hoeft u niet langer tegen betaling te laten hosten op een server ergens ver weg; u kunt dat nu zelf, thuis. Zoals u ook al uw foto’s, video’s, muziek en andere files nu heel makkelijk met vrienden kunt delen.

Het is me al eerder gebeurd dat ik meende positief te moeten schrijven over de webbrowser uit het hoge noorden: Opera. Toen, vorig jaar juli, ging het vooral over hun kansen met Opera Mini, de webbrowser voor mobiele telefoons en smartphones. Die kleine en snelle browser had in de zomer van 2008 13 miljoen gebruikers. Ik verwachtte toen dat het de meest gebruikte browser voor mobiele toepassingen zou worden. Inmiddels staat de teller voor Opera Mini op 33 miljoen, en in mei passeerde de Noorse browser die van de iPhone als wereldwijd marktleider.

De mensen uit Noorwegen doen echter niet alleen op de kleine schermen goed werk. Hun browser voor de pc en laptop is zojuist weer van een bijzondere aanvulling voorzien die Internet Explorer, Firefox en Chrome ongetwijfeld weer tot navolging zal verleiden. Eerder gebeurde dat al met het startscherm van Opera, dat screenshots toont van je meest bezochte websites, een truc die nu ook in andere browsers wordt toegepast.

De nieuwe aanvulling is voorlopig alleen nog aanwezig in Opera 10.10 beta, maar de bruikbaarheid is er niet minder om. Kort gesteld maakt Opera van je pc met een paar muisklikken een webserver. Je kunt al je foto’s met vrienden delen zonder ze online te moeten zetten. Ook muziek, films, andere files en een eigen website kun je zo zelf ’hosten’ op de eigen pc thuis.

Opera Unite heet de dienst die dat mogelijk maakt. Daarin geef je aan welke files of mappen op je pc je wilt delen. Dat kun je meteen maar met de hele wereld doen en dan kun je er ook voor zorgen dat zoekmachines als Google je website of foto’s kunnen vinden. Verstandiger is het om eerst maar eens wat louter onder vrienden beschikbaar te stellen. Je stuurt dan een link naar ze met eventueel een wachtwoord als extra beveiliging. Alleen wie die link en het wachtwoord kent kan dan via de sluis van Opera bij jouw bestanden. De ander hoeft zelf overigens de Opera-browser niet te gebruiken.

Het systeem heeft één overduidelijk nadeel: je website of file is alleen beschikbaar als jij je pc aan hebt staan. De vraag is hoe lang het nog duurt voordat er thuis altijd een pc aanstaat: voor videotelefonie, videodownloads of wat dan ook. Dus dit nadeel lijkt geen eeuwig leven te hebben.

Daarnaast is ook je eigen uploadsnelheid nog een beperkende factor. Maar ook hier geldt: misschien niet al te lang meer. Zodra we over glasvezelaansluitingen bezitten is dat verleden tijd.

Tegenover deze twee nadelen staan een paar mooie voordelen. Ten eerste kost het hosten van een website nu nog geld. Je betaalt er indirect via je abonnement voor of je hebt zelfs een apart abonnement. En daarnaast hoef je je nooit meer zorgen te maken over maximale hoeveelheden bytes die je online kunt zetten: je harde schijf is je limiet.

Een derde pluspuntje is dat je je files één op één met vrienden kunt delen zonder dat een ander daar zicht op heeft. Een unieke url, een wachtwoord en desnoods nog encryptie erbij en geen buitenstaander die er nog wat mee kan. In hoeverre de bestrijders van muziekruilen hier blij mee zijn, is amper een vraag...

Overigens is er wel een addertje onder het gras. Je stelt je pc zo via Opera wel open voor derden. Deskundigen vragen zich af of dit altijd veilig is. Spamverspreiders zullen de komende tijd ongetwijfeld pogen op het systeem in te breken. Aan de Noorse softwaremakers de schone taak hun voordeur potdicht te houden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden