Opera opent 59ste Holland Festival

AMSTERDAM (ANP) - Met de opera After Life van de Nederlandse componist Michel van der Aa (Oss, 1970) begint vrijdagavond, in aanwezigheid van de koningin, het 59ste Holland Festival. De openingsvoorstelling heeft plaats in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam.

De componist schiep naar een Japans idee een voorstelling waarin mensen op een station tussen leven en dood komen en wordt gevraagd naar de belangrijkste herinnering uit hun leven. After Life beleeft vrijdag de wereldpremière, in een uitvoering van De Nederlandse Opera en het Asko Ensemble.

Het thema van het festival is dit jaar Melancholia & Hysteria. Het Holland Festival 2006 biedt, tot en met 25 juni, muziek uit de twintigste en 21ste eeuw, met onder meer retrospectieven op het werk van Sjostakovitsj, Birtwistle en Van der Aa. Ook het Mozart komt aan bod. Behalve opera is er verder dans, theater en film uit tal van landen.

Peter Greenaway

Zeer opvallend is de bijdrage van Peter Greenaway in het Rijksmuseum, waarvan de eerste opvoering dit weekeinde ook deel is van de opening. De bijdrage is gebaseerd op De Nachtwacht van Rembrandt. Met alles wat hij liet zien, was Rembrandt eigenlijk een theaterman, vindt Peter Greenaway. Greenaway gaat de personen op het schilderij allemaal karakter geven, en dat verdeeld over drie zalen van het Rijks, dat overigens voor het eerst meedoet aan het festival.

Ook een andere onverwachte medespeler heeft zich voor deze aflevering aangemeld, het Internationale Filmfestival van Rotterdam. Er komen door die samenwerking multimediale projecten en experimentele films. Hard nodig, vindt Sandra den Hamer van het filmfestival, met al die 'mainstream bullshit' in de bioscopen. Het filmprogramma, getiteld Rotterdam, Holland, is van 8 tot en met 11 juni en biedt twintig nieuwe speelfilms, documentaires en korte films in de Amsterdamse Westergasfabriek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden