Recensie

Opera 'Nixon in China' doet de oren suizen als na een houseparty

President Richard Nixon Beeld AP
President Richard NixonBeeld AP

Richard Nixons bezoek aan China in 1972 was een mediacircus. Niet alleen wandelden de president en zijn vrouw met een horde fotografen erachter over de Chinese Muur, ook schudde hij voorzitter Mao de hand.

De ontmoeting veranderde het speelveld van de Koude Oorlog. Regisseur Peter Sellars zag een opera in de gebeurtenis en polste John Adams voor de muziek. In 1987 was de première van ‘Nixon in China’ een feit.

Over een paar dagen wordt Adams zeventig, een mooie reden voor de ZaterdagMatinee om het werk van deze Amerikaanse minimalist dit seizoen in de schijnwerpers te zetten. Een van de uitverkoren stukken: ‘Nixon in China’, Adams’ eersteling in het genre - in het Concertgebouw concertant uitgevoerd.

Een magnifiek plan

En wat een magnifiek plan om het Nationaal Jeugd Orkest in te zetten voor deze productie. De jongens en meiden zaten in topconditie op het podium van de Grote Zaal, rijtje saxofoons, twee vleugels en een synthesizer incluis. Onder de strakke hand van Kevin John Edusei kwam de partituur met een exact gevoel voor de drive van de opera tot leven. Ook Cappella Amsterdam droeg een puik steentje bij.

Groot probleem: de versterking, vooral die van de solisten. Was er überhaupt versterking nodig? Als we het lijstje zangers bekijken, staan daar namen tussen met van nature een knappe stemprojectie. De onbalans tussen koor, orkest en solisten maakte dat hele brokken muziek niet goed uit de verf kwamen.

Tijdens het eerste bedrijf was de luisterervaring volledig overspannen, en suisden de oren als na een flinke houseparty. Jammer dat de prestaties van de solisten, onder wie David Wilson-Johnson, Robin Adams en Yun-Jeong Lee, hierdoor niet voldoende tot hun recht kwamen.

Nixon in China ZaterdagMatinee***

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden