Opera fraai vervlochten met 3D-film

OPERA

De Nationale Opera Blank out ****

Wie er nog aan twijfelt of Michel van der Aa een handige jongen is of niet, met verstand van zaken bovendien, moet een kijkje nemen bij 'Blank out'. Zijn nieuwste creatie voor twee zangers, koor en 3D-film is onderdeel van het Opera Forward Festival, een evenement dat het vijftigjarig bestaan van De Nationale Opera onderstreept en de neus naar de toekomst richt.

Telefoons uit, 3D-bril op. De blonde vrouw in de rode jurk (sopraan Miah Persson) is de moeder. Ze zingt en spreekt over haar verdronken zoon, die we in deze opera-plus alleen op film te zien krijgen. De zoon (bariton Roderick Williams) haakt in en vertelt de geschiedenis van die ene gebeurtenis in 1976 vanuit zíjn perspectief, een en ander gebaseerd op gedichten en biografisch materiaal van de Zuid-Afrikaanse Ingrid Jonker.

Kiezels bekogelen een Volkswagen Kever, je schrikt je lam als ze via de 3D-bril jouw kant op vliegen. Door diezelfde bril vergapen we ons aan het ter plekke gebouwde miniatuurdecor dat uitvergroot wordt geprojecteerd, meubeltjes incluis. Het beeld verspringt naar een boerderij aan een dijk; het huis van moeder en zoon, maar dan echt.

Als Van der Aa het over de jaren zeventig heeft, bedoelt hij ook de jaren zeventig: de tv is een ouderwetse beeldbuis en de lamp in de hoek is alleen nog verkrijgbaar in een retroshop. Ook mixt hij beats en techno op apparatuur uit die tijd, een wonderlijk strakke combinatie met de heldere zangkunst van de solisten en het Nederlands Kamerkoor.

En zoals altijd goochelt deze fantasierijke knutselaar met tijdsbeleving en plot. Tot op de millimeter nauwkeurig vlecht Van der Aa de handelingen in elkaar en speelt hij met de scheidslijn tussen doek en podium. Dat hij niet alleen de noten schrijft, maar ook zorg draagt voor het libretto en een regiepet opzet is geen nieuws meer. Van der Aa vervolgt de door hem ingeslagen weg en verfijnt zijn theatrale palet in de stevige bedding van zijn muzikale taal. Opera Forward!

Nog te zien op 25 maart in het Muziekgebouw aan 't IJ. Info: operaforwardfestival.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden