Opera 'El Cid' na 146 jaar alsnog op de bühne

Gisteravond ging in het Saarländische Staatstheater van Saarbrücken een opera in wereldpremière. Da's op zich geen wereldschokkend nieuws, ware het niet dat de opera in kwestie al in 1865 is geschreven. Een opera dus die om de een of andere reden - daarover zo meteen - op de plank is blijven liggen en die nu, na 146 jaar alsnog te water wordt gelaten. Da's bijzonder, en de componist verdient deze verlate première alleszins.

We hebben het over 'El Cid' van Théodore Gouvy. Gouvy (1819-1898) werd in Saarbrücken geboren. Zijn muzikale opleiding genoot hij in Parijs, en hij was lid van zowel de Preußischen Akademie der Künste in Berlijn als van L'Institut des Beaux Arts in Parijs. Gevangen tussen Franse en Duitse stijlen in een stad die afwisselend Saarbrücken of Sarrebruck heette. Een componist die vanwege zijn contacten aan beide kanten van de grens na de oorlog tussen Pruisen en Frankrijk (1870-1871) emplooi in beide landen bleef houden.

Gouvy was een componist met 'eigen geld', omdat zijn familie ijzerfabrieken aan de rivier de Saar bezat en in het achterland van Lotharingen -les Usines Gouvy. Toch zat het Gouvy niet mee. Hij componeerde het liefst symfonieën en strijkkwaretten, maar die waren in Frankrijk bijzonder onpopulair - daar hield men meer van opera. En de symfonieën die hij componeerde werden in Duitsland met argusogen bekeken omdat ze door een Fransman gemaakt waren. En toen hij zich dan rond 1865 zette aan het componeren van een door zijn landgenoten zo geliefde opera ging het opnieuw mis.

De nieuwe opera was bedoeld voor de Hofoper in Dresden. Daar had men op dat moment een legendarische groep zangers onder contract. Een van hen was de Duitse tenor Ludwig Schnorr von Carolsfeld. Een icoon van een zanger. Vlak voordat hij de première van 'El Cid' zou zingen - Gouvy componeerde de kolossale titelpartij speciaal voor hem - was Schnorr von Carolsfeld de allereerste Tristan in Wagners 'Tristan und Isolde'.

Maar Schnorr von Carolsfeld had dan wel een dijk van een stem, zijn hart was in mindere conditie. Na zijn historische vertolkingen van Tristan, stierf de zanger aan hartfalen. Sommigen zeggen dat de rol van Tristan te zwaar was en dat hij daar aan bezweek. Hoe dan ook - Gouvy was zijn stertenor kwijt en daarmee verviel de première van zijn opera 'El Cid'.

Saarbrücken is al een tijdje in de weer met de rehabilitatie van zijn zoon Gouvy. Via cd-opnamen bijvoorbeeld die laten horen hoe bijzonder deze componist is. En nu dus met een spectaculair verlate première van zijn grote opera. 'El Cid' in Saarbrücken wordt geregisseerd door Jetske Mijnssen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden