Openluchtbios geeft Coolsingel elan

Filmproject moet rauwe boulevard en Rotterdammers met elkaar verbinden

Parijs heeft de Champs-Elysées, Berlijn Unter den Linden en Rotterdam de Coolsingel. Na de oorlog moest de gedempte singel dé grotestadsboulevard van de havenstad worden. En dat werd hij ook. De avenue en de omringende moderne architectuur gaf de platgebombardeerde stad weer een hart. In de jaren zestig was de Coolsingel vergeven van de luxueuze warenhuizen, nachtclubs en bioscopen.

Maar het verval trad in. Warenhuizen maakten plaats voor outletstores, chique cafés voor feestkroegen en bioscopen voor McDonald'sfilialen. Het aantal huldigingen van Feyenoord liep ook terug en de Coolsingel veranderde in een drukke en onsamenhangende verkeersader die alleen nog voor de marathon en het zomercarnaval volloopt. Veel kantoren en winkels langs de kilometer lange weg staan leeg.

De gemeente is al jaren bezig de straat op te knappen, maar een eenduidig plan is er niet. Vooruitlopend op de herstructurering probeert Sculpture International Rotterdam de Coolsingel weer wat van zijn elan terug te geven. Tijdens de expositie 'Eerbetoon aan een avenue' (tot en met 9 februari) toont de beheerder van de stedelijke beeldencollectie tussen zonsondergang en zonsopkomst twaalf korte films op gebouwen langs de straat. Sculpture International wil zo de boulevard, gebouwen en mensen met elkaar verbinden.

Ook de films zelf gaan deel uitmaken van de stad. Op de achterkant van de Bijenkorf, aan de Amerikaans aandoende Aert van Nesstraat wordt 'Dow Jones' van Han Hoogerbrugge geprojecteerd: Amerikaanse tekenfilmfiguren zoals Betty Boop en Mickey Mouse lopen hard, maar komen geen stap vooruit. Op de bouwplaats van het grote winkelcentrum Forum wordt de film 'Turn on' van de Albanees Adrian Paci getoond, over radeloze werklozen in een ruimte vol stroomgeneratoren. Niet oplettende voorbijgangers denken dat het blazende geluid afkomstig is van werkende mensen op de bouwplaats.

"Zo'n bouwput, die ontelbare straatlantaarns, de kitscherige kerstverlichting en de schandalig lelijke gebouwtjes waar de feestcafés van het Stadhuisplein in zitten: die mix is de charme van de Coolsingel", zegt Dees Linders, hoofd van Sculpture International Rotterdam. Om de honderd meter verandert de straat van karakter, van de Hofpleinfontein via het statige stadhuis en postkantoor naar de winkels van de Koopgoot.

Nee, de Coolsingel is niet met de Champs-Elysées of Unter den Linden te vergelijken, zegt Linders. "De Coolsingel is uniek in zijn stoerheid, met zijn schreeuwerige reclame, en gebouwen in allerlei verschillende stijlen. Je weet nooit wat je kunt verwachten als je de hoek omgaat." Spannend, weids en rauw. Wat dat betreft heeft Rotterdam toch de stadsboulevard die bij de stad past.

Verhuist Zadkine naar het station?
Moet 'De verwoeste stad' van Zadkine voor het nieuwe Centraal Station van Rotterdam komen te staan? Sinds de Rotterdamse kunstenaar Bart van Leeuwen dit idee vorige week opwierp, is er een flinke discussie over ontstaan in de Maasstad. Vandaag debatteert de gemeenteraad erover. Leefbaar Rotterdam en D66 zijn sowieso voor verhuizing naar het Stationsplein. De verwoeste stad staat nu op Plein 1940 bij het Maritiem Museum. Het is een beeld van een man zonder hart die de armen naar de hemel richt. Zadkine maakte het ter nagedachtenis aan het bombardement van 1940, waarbij Rotterdam zijn stadshart kwijtraakte.

Dees Linders van Sculpture International Rotterdam, dat de beeldencollectie beheert, zou Zadkine liever naar een andere locatie verhuizen, zoals bij de Erasmusbrug. "Voor het station zoeken we een monumentaal, sculpturaal beeld, wat scherp en actueel is en voor alle Rotterdammers." Zadkine voor het station zou ze zonde vinden. "Het station symboliseert een actuele stad. Met De verwoeste stad grijp je terug op de wederopbouw."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden