Opening wielerseizoen

Tien jaar na het vertrek van TVM uit de wielersport moet de enige Nederlandse ploeg op het hoogste niveau, Rabo, weer concurrentie uit eigen land dulden. Vacansoleil en Rabo treffen elkaar vandaag en morgen in de Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne. Lost Vacansoleil de hooggespannen verwachtingen in of gooien de dopingaffaires roet in het eten?

Rabobank
Historie

Wat als Jan Raas eind 1995 zijn zoektocht naar een nieuwe sponsor had opgegeven? Dan was Robert Gesink misschien geen wielrenner geworden maar een verdienstelijke marathonloper. Het is aan de vastberadenheid van de Zeeuw te danken dat Rabobank wél toekomst zag voor het wegkwijnende wielrennen. De bank investeerde tien miljoen gulden. Hoogtepunten zijn de Giro- en Vuelta-overwinningen van de inmiddels vertrokken Rus Denis Mentsjov. Wat bleef is een van de langstdurende verbintenissen tussen een wielerploeg en een sponsor.

Voorjaar

2010 was een jaar om snel te vergeten. De kern die de voorjaarsklassiekers had moeten kleuren, faalde. Met uitzondering van Oscar Freire die voor de derde maal Milaan- Sanremo won. Voor Lars Boom bleek de kaap van 200 kilometer het hoogst haalbare, Langeveld kon de verwachtingen niet waarmaken en de buitenlandse kasseienvreters kwamen stuk voor stuk te kort in de finale. Ploegleider voor de lente, Erik Dekker, haalde de bezem door zijn ploeg. Met de Deen Matti Breschel en de Belg Maarten Wynants hoopt hij nu weer aanjagers in huis te hebben.

Tour

Bovenaan de verlanglijst op het hoofdkantoor in Utrecht staat een tourzege, liefst een Nederlandse. Met de doorbraak van Achterhoeker Robert Gesink drie jaar geleden, lijkt de wens van de sponsor te worden ingelost. Zeker nu de pas 24-jarige Gesink zijn achilleshiel, de tijdrit, heeft overwonnen. In Oman bleek hij niet alleen bergop onstuitbaar, in de race tegen de klok versloeg hij een grootheid als Fabian Cancellara. Gesink wordt straks in de bergen bijgestaan door de Spaanse nieuweling Luis León Sánchez en het andere Nederlandse klimtalent, Mollema.

UCI

Over een startbewijs voor de Raboploeg voor alle grote ronden en klassiekers is sinds 1996 geen discussie. Het team wordt nergens geweigerd. Niet in de wereldbeker, de reeks van belangrijkste klassiekers en ook niet in de UCI Worldtour. De salarissen worden op tijd betaald en dat is in het hedendaagse wielrennen niet altijd een vanzelfsprekendheid. Toen de UCI vorig jaar de licenties van alle ploegen op het hoogste niveau tegen het licht hield, behoorde Rabo tot het selecte groepje van vier dat op voorhand een toezegging ontving.

Doping

Besmette renners zijn een gesel voor de hoofddirectie van de bank. Toen kopman Michael Rasmussen in 2007 op weg leek naar de eerste Tourzege in de historie van de ploeg, werd hij snoeihard terzijde geschoven nadat hij geen waterdichte uitleg kon geven over zijn whereabouts. Liever geen Tourwinst dan eentje waaraan een geurtje hing. Sindsdien staan de coureurs onder 'verscherpt toezicht'. De ploegleiders hebben elk een aantal renners onder hun hoede. Intensief contact moet voorkomen dat zij in de verleiding komen. Voor recidivisten is geen plek.

Toekomst

Tot vreugde van Raas zegde Rabobank directeur Herman Wijffels in 1996 ook miljoenen toe om te besteden aan de ontwikkeling van het jeugdwielrennen. Een eigen kweekvijver is niet alleen goed voor de nationale sport redeneerde Raas. De opleidingsploeg is inmiddels een bron voor het hele peloton. Vorig jaar maakte de bank bekend na 2012 nog voor minstens 4 jaar sponsor te blijven. Met de chemie zit het nog steeds goed, zei de hoogste financiële man van de bank daarover. De ploeg toucheert inmiddels jaarlijks een slordige 15 miljoen euro.

Ploeg

Ploegleiding: Harold Knebel, Erik Breukink, Erik Dekker, Adri van Houwelingen, Nico Verhoeven, Jan Boven, Frans Maassen. Renners: Lars Boom, Graeme Brown (Aus), Stef Clement, Rick Flens, Oscar Freire (Spa), Juan Manuel Garate (Spa), Robert Gesink, Steven Kruijswijk, Sebastian Langeveld, Tom Leezer, Paul Martens (Dui), Bauke Mollema, Grischa Niermann (Dui), Bram Tankink, Laurens ten Dam, Maarten Tjallingii, Jos van Emden, Dennis van Winden, Pieter Weening. Nieuw: Theo Bos, Tom Jelte Slagter, Coen Vermeltfoort, Matti Breschel (Den), Michael Matthews (Aus), Luis León Sánchez (Spa), Carlos Barredo (Spa), Maarten Wynants (Bel).

Vacansoleil
Historie

In 2005 keerde oud-renner en inmiddels bedrijfseconoom Daan Luijkx terug in de wielerwereld. Eerst met P3 Transfer-Batavus. Vier jaar later met Vacansoleil, een vakantieonderneming uit het zuiden van het land. Het bedrijf zag in de plannen van Luijkx het ideale uithangbord om zijn populaire vakantiebestemmingen aan de man te brengen. ¿Het doel is een geleidelijk groei¿, zei Luijkx destijds. Maar dat voornemen werd ingehaald door de renners. Gedreven mengden ze zich voorin het peloton. Het leverde de ploeg meteen een grote geldbuidel op.

Voorjaar

Een van de kopmannen voor de klassiekers, Johnny Hoogerland, wordt liever niet herinnerd aan vorig jaar. Hij had eind december al meer dan 10.000 trainingskilometers in de benen. Maar wat resteerde was een grote kater. Hij kwakkelde met zijn gezondheid en de ploeg greep mis naar de wild cards voor de Ardense klassiekers. Ook de hoop op Tourdeelname of een startplek in de Vuelta of Giro. De organisatoren kozen liever voor gevestigde ploegen of teams uit eigen land. Hoogerland verbeet zich in rondjes in Polen. Dit nooit meer, bezwoer hij.

Tour

Wat zoekt Vancansoleil in de Tour? Echte klassementsrenners ontbreken, zeker nadat de Italiaan Riccardo Riccò vorige week zijn ontslag kreeg na mogelijk dopinggebruik. De andere troef, Ezequiel Mosquera, staat onder verdenking. De ploeg zal zich waarschijnlijk een vrijbuitersrol aanmeten. Wat dat betreft staan ze dichter bij het aanvallende gedachtengoed van Jan Raas dan Rabo. De ploeg is daarvoor prima geëquipeerd, met de Belgen Stijn Devolder en Bjorn Leukemans en de Italiaan Marco Marcato als solisten. Voor de sprint zijn er Borut Bozic of Romain Feillu.

Doping

Zijn naam overschaduwde de voorbije maand de sportieve berichtgeving: Riccò, wederom betrapt op het gebruik van doping. De Italiaan op wie Luijkx zijn hoop voor de toekomst had gevestigd, werd prompt ontslagen. Zijn carrière is over. Voor die van Mosquera, 35 inmiddels, mag worden gevreesd. De vraag blijft of de ploegleiding iets te verwijten valt? Riccò verdiende een tweede kans, verdedigde Luijkx zich. Toch week hij bewust af van het protocol dat de ploegen hebben opgesteld door renners die in de fout zijn gegaan geen nieuwe kans te geven.

UCI

Zo makkelijk als Vacansoleil een licentie kreeg voor de eredivisie van het wielrennen dit jaar, zo makkelijk kan het papiertje de ploeg weer worden ontnomen, waarschuwde de internationale wielerfederatie UCI onlangs. Wie op enig moment niet voldoet aan de sportieve, ethische, financiële en administratieve criteria van de licentiecommissie van de UCI moet vrezen. En Vancansoleil vreest na de affaire Riccò en bij een uitsluiting van Mosquera. Het zou een dikke streep zijn door het project van Luijkx die mag hopen dat zijn hoofdsponsor niet afhaakt.

Toekomst

Sponsor Vancansoleil brak vorig jaar het contract met de ploeg open en verlengde de overeenkomst tot het einde van 2013. ¿In deze tijd is het heel moeilijk om sponsoren te benaderen. Het is voor ons een luxe dat we nu al kunnen verlengen¿, sloeg Luijkx zich op de borst. De begroting wordt geschat op zo'n 8 miljoen euro. De recente ontwikkelingen maken de toekomst echter onzeker. Hoewel de ploeg de weg der geleidelijkheid voor ogen had aldus Luijkx drie jaar geleden, koos deze voor het snelle succes door de komst van een of meerdere besmette coureurs.

Ploeg

Ploegleiding: Daan Luijkx, Hilaire van der Schueren, Michel Cornelisse, Jean-Paul van Poppel. Renners: Borut Bozic (Slv), Matteo Carrara (Ita), Romain Feillu (Fra), Gorik Gardeyn (Bel), Michel Golas (Pol), Johnny Hoogerland, Sergej Lagoetin (Oez), Björn Leukemans (Bel), Joost van Leijen, Marco Marcato (Ita), Wouter Mol, Jens Mouris, Alberto Ongarato (Ita), Wout Poels, Rob Ruijgh, Frederik Veuchelen (Bel), Lieuwe Westra. Nieuw: Stijn Devolder (Bel), Thomas de Gendt (Bel), Ezequiel Mosquera (Spa), Martijn Keizer, Pim Ligthart, Santo Anza (Ita), Marcello Pavarin (Ita), Maksim Belkov (Rus), Ruslan Pydgorni (Oek), Mirko Selvaggi (Ita).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden