Opening van veldritseizoen stemt weinig hoopvol

harderwijk – - Op de winderige boulevard in Harderwijk waar de geur van friet die van hondendrollen afwisselde, werd het publiek nauwelijks warm of koud van de internationale cross die zich vlak voor hun ogen afspeelde. De meesten kwamen voor vertier in het Dolfinarium. Afgezien van de hond die nog snel even werd uitgelaten voordat het gezin het dolfijnentheater indook, hadden zij aan de veldrijders geen boodschap.

De traditionele opening van het veldritseizoen zaterdag stemde ook om andere redenen weinig hoopvol over de nabije toekomst van de sport in Nederland. De nationale top liet voor het eerst in jaren verstek gaan. Namen als Gerben de Knegt, Daphny van den Brand en Marianne Vos namen het laveren tussen de hondenkak gewoontegetrouw voor lief. Maar niet dit jaar. De Knegt rijdt in de VS en Van den Brand in België, waar zoveel beter wordt betaald. Vos heeft als excuus dat zij zich voorbereidt op het WK op de weg in Australië.

Een zorgvolle ontwikkeling, meent oud-wereldkampioen Adrie van der Poel. „De weinige belangstelling die er was, ebt zo helemaal weg.” Dat De Knegt en Van den Brand voor het geld kozen, vindt Van der Poel ergens ook wel weer te billijken. In het veldrijden houden de basissalarissen niet over. Coureurs vullen hun portemonnee voornamelijk met startgelden en winstpremies.

Het signaal dat evenwel van hun absentie uitgaat, is gevaarlijk, stelt hij. „Als de media, Studio Sport voorop, volgend jaar wegblijft in Harderwijk kun je de tent wel sluiten als organisatie. Dan trek je geen sponsoren meer over de streep.” Van der Poel weet waarover hij praat. De naamgever van de wereldbeker cross in het Brabantse Hoogerheide onderhoudt namens de organisatie de contacten met sponsoren. „Die zetten alleen hun krabbel in de wetenschap dat er camera's aanwezig zijn.”

Het kostte de wielerclub uit Harderwijk weinig moeite de middenstand de 32ste internationale veldrit te verkopen, claimt organisator Jan Schouten. „Wij hebben weinig last ondervonden van de recessie.” De pogingen om het startveld aan te vullen met de elite strandden echter vanwege het smalle budget, beaamt Schouten. „Sven Nys was onbetaalbaar. Zijn aanwezigheid had een grote hap uit onze begroting betekend.” Harderwijk werkt met een budget van 25.000 euro. Het leeuwendeel gaat op aan startpremies.

De toprenners zijn onbetaalbaar geworden, erkent Schouten. De kern van de problemen zit hem, hoe paradoxaal ook, in de ongekende populariteit van de sport in België. Er gaat inmiddels miljoenen euro’s in om, wat er weer voor zorgt dat de startgelden van de coureurs de hoogte in schoten. „De prijsopdrijving in België moet stoppen”, klinkt Van der Poels pleidooi. Hij begeleidt in Harderwijk zijn zoons Mathieu en David. De laatste jaren werden steeds meer organisatoren geconfronteerd met almaar hogere financiële eisen. De internationale cross in Pijnacker is ondertussen van de kalender afgevoerd. Er viel niet meer op te boksen tegen de bedragen die in Vlaanderen worden geboden.

Het gemis van de nationale top tijdens de seizoensopening is jammer, meent Schouten. Maar treuren wil hij ook niet. Nys, driemaal winnaar in Harderwijk, was ook ooit een veelbelovende jonge crosser. De organisatie richtte zich met dat uitgangspunt in gedachten dit jaar noodgedwongen op de aanstromende jonge garde in binnen- en buitenland. Zij kwamen graag, mede ook omdat de internationale top wegbleef en de punten voor het klassement zodoende voor het oprapen lagen. Een experiment dat zaterdag niet helemaal uitpakte zoals gehoopt. Winnaar was de mid-twintiger Dieter Vanthourenhout (25) uit België.

Voor de vernieuwde en vooral sterk verjongde veldritequipe van Rabobank liep de wedstrijd uit op een teleurstelling. Het oranje dat in het verleden steevast voorin te vinden was met Nys en Lars Boom, holde nu achter de feiten aan op het bedrukte gras in Harderwijk. Beste renner bij afwezigheid van De Knegt was de Belg Joeri Adams (20) op een tiende plek. Kampenaar Emiel Dolfsma, achttien pas, eindigde als 13de.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden