Opening Avatarbos bij Benthuizen

In het Groene Hart bij Benthuizen ligt een omgeploegd stuk land van een paar hectare. Her en der steken wat takken uit de grond: de nieuwe aanplant. Twee jaar geleden stond er nog maïs, over twintig jaar moet hier een feeëriek bos groeien, geïnspireerd op de Hollywoodfilm 'Avatar'.

Ruim honderd scholieren van het Zoetermeerse Erasmus College openden het bos gisteren door bomen te planten en levend meubilair in elkaar te vlechten. Ze steken lange wilgentenen in de grond en spannen die in de juiste vorm.

Pubers drijven natuurbeschermers vaak tot wanhoop, zegt Thomas van Slobbe, directeur van Stichting wAarde, omdat ze in een half virtuele wereld leven. "Er waren jongeren die zeiden: Zet het Groene Hart gewoon op internet, dan kunnen we erheen vanuit huis." Hij wil het omgekeerde doen: de virtuele wereld gebruiken in de natuur. Hij verwerkte de virtuele lievelingsplek van jongeren in het bos.

Dat resulteert in een onvoorspelbaar bos met zwerfpaden, droomplekken en een boomkunstwerk. Het wordt deels betaald door James Cameron, de regisseur van Avatar, die wereldwijd een miljoen bomen wil planten.

FOTO INGE VAN MILL

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden