Openheid geëist over oliekartel

De Nederlandse vervoerders willen weten of aardoliemaatschappijen zich ook in Nederland schuldig hebben gemaakt aan kartelvorming. In Italië hebben acht oliemaatschappijen vorige week een boete van in totaal bijna 730 miljoen gulden gekregen omdat zij via kartelafspraken de benzineprijzen kunstmatig hoog hielden.

Het Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV Goederenvervoer) heeft met een beroep op de wet op de openbaarheid van bestuur (Wob) geëist dat het openbaar ministerie (OM) in Rotterdam een onderzoek naar prijsafspraken over brandstof openbaar maakt.

De Economische Controle Dienst (ECD) leverde vorig jaar al een strafrechtelijk onderzoek naar kartelvorming onder aard oliemaatschappijen in Nederland af bij het OM. Dat heeft nog altijd niet besloten of tot vervolging zal worden overgegaan. Volgens een woordvoerster van de ECD zijn wel strafbare feiten geconstateerd. Over de aard daarvan wil zij niets zeggen.

KNV Goederenvervoer vindt de resultaten van het onderzoek naar kartelvorming extra urgent omdat de benzineprijzen de laatste tijd explosief zijn gestegen. Een aantal transportbedrijven heeft zich al als benadeelde partij gemeld bij het OM in Rotterdam.

Vorige week legde het Italiaanse Antitrustbureau, dat kartelpraktijken onderzoekt, acht oliemaatschappijen een boete van zo'n 730 miljoen gulden op. De consumentenorganisatie Codacons concludeerde vorig jaar dat de liberalisering van de benzineprijzen in 1994 niet heeft geleid tot de beoogde onderlinge prijsconcurrentie. Tussen 1995 en 1999 hebben de maatschappijen onderling prijsafspraken gemaakt. De beboete concerns zijn Shell, Esso, Q8, Totalfina, Agip, Api, Erg en Tamoil.

Het OM te Rotterdam was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden