Openbare orde was in het geding

WILLEM-JAN VAN GENDTNEERLANDICUSRON RITZEN en JURIST EN FILOSOOF

Met het verbieden van de komst van zeven islamitische geleerden naar Nederland zou een nieuw dieptepunt bereikt zijn in het onderdrukken van bepaalde uitspraken uit vooral islamitische hoek. Althans, dat beweert Farid El Yahyaoui (Opinie, 14 januari). De vrijheid van meningsuiting zou bedreigd worden.

Zijn verontwaardiging is echter misplaatst. In deze zaak ging het om veel aspecten, maar niet om de vrijheid van meningsuiting. De rechtbank heeft in een bijzonder genuanceerde uitspraak gesteld dat die vraag niet in een voorlopigevoorzieningszaak (een spoedprocedure), maar later in een bodemzaak beantwoord kan worden. In deze rechtszaak ging het alleen om de vraag of het besluit van de burgemeester van Eindhoven om de geleerden te weigeren, geschorst moest worden of niet.

Dan het volgende misverstand: ook de burgemeester zou de vrijheid van meningsuiting hebben beknot. Maar het ging in deze zaak om de openbare orde. Er was volgens de burgemeester meer dan genoeg aanleiding om te menen dat die bedreigd werd. De gastsprekers hebben in het verleden uitlatingen gedaan die antisemitisch, anti-homoseksueel, anti-sjiitisch van aard zijn, die zijn gericht tegen vrouwenrechten, waaruit haat voor secularisten blijkt, waarin de gewelddadige jihadstrijd en het martelaarschap worden verheerlijkt. Terrorisme werd bovendien ontkend. Een van de gastsprekers had in Syrië gevechtshandelingen verricht in rangen van islamitische gewapende groepen. Dit zijn volgens het Wetboek van Strafrecht allemaal misdrijven tegen de openbare orde. Gezien het 'track record' van de gastsprekers ging de burgemeester er vanuit dat er tijdens de conferentie in Eindhoven opnieuw dit soort strafbare uitlatingen zouden worden gedaan.

Aan El Yahyaoui is dit niet besteed. Anderen doen ook "vrouw- en homo-onvriendelijke uitspraken", maar alleen moslims, stelt hij, worden erop afgerekend. Zoals gezegd, ze werden niet afgerekend op een paar "controversiële uitspraken", het ging om de openbare orde. De vrees bestond dat ontvankelijke toehorende jongeren en andere aanwezigen het jihadisme zouden gaan omarmen.

Vrijheid van meningsuiting is een belangrijk grondrecht. Terecht dat El Yahyaoui daarvan gebruik maakt, maar het ontslaat hem niet van de morele verplichting feiten correct weer te geven.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden