Openbare duiventil moet overlast beperken

ROTTERDAM - Een 'openbare' duiventil is het nieuwste wapen van de gemeente Rotterdam in de strijd tegen de overlast die de talrijke stadsduiven veroorzaken.

De til, die onderdak gaat bieden aan 150 tot 200 duiven, wordt in de loop van dit jaar geplaatst op het dak van een parkeergarage in de omgeving van de Witte de Withstraat in het centrum van Rotterdam. Volgens Laura Hoekstra van de gemeente Rotterdam is daar de overlast het grootst: er zijn veel eetgelegenheden en frietkramen en de op straat gegooide etensresten trekken veel duiven aan.

Hoekstra: ,,De verwachting is dat de duiven door de til worden aangetrokken. Ze worden er op vaste tijden gevoerd zodat de vogels de til als een vaste slaap- en broedplek zullen ervaren. De til wordt schoongehouden door vrijwilligers van een nog te vormen duivenwacht.''

Twee Rotterdamse kunstenaars, Stefan Gross en Wilco Kwerreveld, hebben een aantal duiventillen ontworpen die wat vormgeving betreft in het stadsbeeld passen. Gross: ,,We hebben in Aken een aantal openbare duiventillen bekeken, maar die lijken op tuinhuisjes. Wij willen een til die niet alleen aantrekkelijk is voor duiven, maar die ook past in de stedelijke omgeving en waarin de duiven door het publiek gezien kunnen worden. De duiven zullen als schimmen zichtbaar zijn.''

Hun ontwerp wordt vandaag gepresenteerd in de Werkgroep bestrijding duivenoverlast Rotterdam. Tijdens de bijeenkomst wordt onder meer gesproken over de begroting (de gemeenteraad heeft een bedrag van 8000 gulden voor het experiment beschikbaar gesteld) en worden afspraken gemaakt over het voeren, het schoonhouden en het verzorgen van zieke duiven.

De duivenoverlast wordt in Rotterdam bestreden door de reinigingsdienst Roteb, die al enkele jaren de duiven vangt en vergast. Deze manier van bestrijding leidde echter tot commotie onder het publiek. Eind 1999 dreigde de situatie zelfs uit de hand te lopen toen medewerkers van de Roteb werden bedreigd. De Roteb heeft daarop het bureau Stadsnatuur Rotterdam (bSR) gevraagd andere oplossingen te zoeken voor de vervuiling (uitwerpselen, nestafval) en de schade aan gebouwen en monumenten.

Het bureau zoekt de oplossing in een combinatie van maatregelen die zowel duif- als publieksvriendelijk zijn. Als belangrijk middel noemt bSR het gecontroleerd aanbieden van (gezond) voedsel. Er kunnen speciale voederplekken worden aangewezen, gecombineerd met duiventillen. Als de duiven zich daar vestigen, komt het merendeel van de uitwerpselen in de til die regelmatig wordt schoongemaakt.

Bovendien kan de omvang van de populatie onder controle worden gehouden door de eieren te vervangen door gipseieren of door ze te schudden. Een derde maatregel is het aanbrengen van afweermiddelen om de duiven van bepaalde gebouwen en monumenten weg te houden. Er zijn meerdere mogelijkheden, zoals metalen pennen, roosters en grofmazige netten. De mensen kunnen dan blijven genieten van een kleine en gezonde duivenpopulatie, de educatieve waarde blijft gehandhaafd en er zijn ook nog duiven om de straten schoon te houden van onkruid.

Dat dit pakket van maatregelen de overlast sterk beperkt, is de afgelopen jaren in een aantal Duitse steden gebleken, zegt Marleen Drijgers, voorzitter van de Landelijke werkgroep duivenoverlast. Drijgers: ,,In Aken werden ieder jaar tweeduizend duiven gevangen en gedood, maar echt veel schoot je daar niet mee op. Na het vangen is er meer ruimte en voedsel, waardoor duiven uit de omgeving worden aangetrokken en jonge dieren meer overlevingskansen krijgen. Zodat de populatie weer snel op het oude niveau of hoger is.''

,,In 1995 hebben dierenbeschermers aangeboden duiventillen op de daken te plaatsen, de duiven te verzorgen en de eieren te vervangen. Ook zijn voederplekken aangewezen. In 1997 is het eerste duivenverblijf geplaatst, er is een duivenwacht gekomen en hoewel er geen duif meer is gevangen, is de populatie nu kleiner en gezonder. Vijf andere Duitse steden hebben dit systeem ook ingevoerd. Wij pleiten ervoor dit model ook in Nederland in te voeren en zijn blij dat er nu in Rotterdam een stadsduiventil komt.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden