Openbaar Ministerie trekt grens bij doodsbedreiging premier

Minister-president Mark Rutte voelde zich door de teksten dermate bedreigd dat hij aangifte liet doen Beeld ANP

Een schreeuw om hulp of niet, wie de premier met de dood bedreigt moet op de blaren zitten. Daarom eist de officier van justitie, naast veertig uur werkstraf, ook een voorwaardelijke gevangenisstraf van een week, een proeftijd van twee jaar en een behandelplicht tegen de 47-jarige Eveline de V. 

De vrouw plaatste in november vorig jaar - midden in de storm van online-doodsbedreigingen aan het adres van Sylvana Simons - een foto op Facebook van Mark Rutte met strop om zijn nek en de tekst: “Als we Sylvana niet op mogen hangen, dan hangen wij toch deze klootzak op. De hoofdveroorzaker."

Snel boos

Medewerkers van de premier zagen het bericht. Rutte gaf aan zich dusdanig bedreigd te voelen dat hij namens hem aangifte liet doen. Dat de foto en de tekst zo op de premier overkwamen, snapt de officier van justitie: hij wist niet wie erachter zat en ook niet of deze uitlating anderen misschien zou inspireren.

De onheil kwam uit het toetsenbord van De V., een vrouw met psychische problemen die in de rechtszaal dusdanig geagiteerd reageerde dat zowel de rechter als haar advocaat haar meermaals tot stilte maande. Snel boos, dat was ze ook toen ze het bericht postte. Ze heeft hulp nodig, bleef ze tegen de rechter herhalen. Het was ook heus niet echt haar bedoeling geweest Rutte te bedreigen. Al wilde De V. wel de politiek laten zien dat steeds meer mensen in Nederland boos zijn. Dat ziet ze dagelijks op internet voorbij komen. Dat geldt ook voor die foto van Rutte en de strop: zo van internet te plukken, een kwestie van googelen. 

Juist daarom vindt het Openbaar Ministerie het belangrijk om De V. te vervolgen. Zoals eerder onlinebedreigers van Sylvana Simons en D66-voorman Alexander Pechtold straffen kregen variërend van een geldboete tot een gevangenisstraf van enkele weken. "Wij gaan er niet over wat mensen denken of vinden, maar er mogen wel grenzen gesteld worden aan de manier waarop het maatschappelijke debat wordt gevoerd. Iemand met de dood bedreigen is zo’n grens. Zeker als het de premier is. Een politicus die onbelemmerd zijn publieke taak moet kunnen uitoefenen", aldus de officier van justitie. 

Het bericht van De V. hoort inderdaad niet thuis op sociale media, reageerde haar raadsman. Maar de minister-president kan door het bericht niet in redelijkheid hebben gevreesd voor zijn leven - zijn cliënt zou daar fysiek niet eens toe in staat zijn. Wil je iemand vervolgen voor een doodsbedreiging dan is die redelijke vrees van belang. 

De rechter doet over twee weken uitspraak. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden