Openbaar Ministerie eist twee jaar cel tegen 'Syriëgangers'

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tegen de Arnhemse 'Syriëgangers' Mohamed el A. (27) en de vijf jaar jongere Hakim B. twee jaar gevangenisstraf geëist.

Het duo werd augustus 2013 in Kleef in Duitsland aangehouden. In hun dure huurauto trof de politie onder meer bivakmutsen, gevechtskleding, djellaba's, walkietalkies, zonnecelopladers en 15.000 euro contant geld aan. Volgens de officier van justitie hadden de verdachten de intentie om met de spullen de gewapende strijd in Syrië te faciliteren.

Bij de verdachten zijn ook gevechtsfilmpjes aangetroffen. Mohamed el A. zei tijdens de zitting dat hij naar Syrië wilde omdat hij daar onder islamitische wetgeving zou kunnen leven. Eerder verklaarde hij dat hij zich in Syrië wilde aansluiten bij hulporganisaties. Hakim B. vertelde dat hij zijn broer in Turkije wilde bezoeken.

Een broer van Mohammed el A. reisde al eerder af naar Syrië. Deze man, Abdelkarim el A., zou Mohammed instructies hebben gegeven welke spullen hij vanuit Nederland moest meenemen voor de jihad. Ook Hakim B. heeft een broer die vermoedelijk in Syrië vecht.

"Verdachten waren op weg om in een land waar ze naar de in dat land geldende wetten niets te zoeken hadden, mensen te gaan doden en een maatschappij te ontwrichten", zei de aanklager in zijn requisitoir.

Hij wees op de psychische schade die een verblijf in oorlogsgebied kan veroorzaken en noemde het posttraumatisch stresssyndroom een mogelijke basis voor het plegen van geweldsdelicten.

Beide verdachten zaten een half jaar vast. Een jaar geleden mochten zij, weliswaar onder elektronisch toezicht, naar huis. Dit toezicht werd gisteren opgeheven. Uitspraak op 9 februari.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden