President onder druk

Openbaar leven ligt in Bolivia helemaal plat door politieke onrust

Aanhangers van Morales blokkeren het vliegveld van El Alto Beeld EPA
Aanhangers van Morales blokkeren het vliegveld van El AltoBeeld EPA

De druk op de Boliviaanse president Evo Morales neemt toe. Rellen, demonstraties en stakingen dwingen de president tot actie, maar zelf wil hij van geen wijken weten.

De Boliviaanse president Evo Morales komt in eigen land steeds verder onder druk te staan. Oppositieleider Luis Fernando Camacho kondigde aan dat hij dinsdag een massale demonstratie wil organiseren waarin hij de president een ontslagbrief wil aanbieden die hij alvast voor hem heeft opgesteld. Daarnaast riep hij op tot nieuwe straatprotesten en het bezetten van overheidsgebouwen.

Te midden van het politiek tumult moest een helikopter waarin Morales werd vervoerd maandag een noodlanding maken. De Boliviaanse luchtmacht meldde dat de reden voor de gedwongen landing een mechanische storing zou zijn die vlak na het opstijgen ontstond. Direct na het incident deden op sociale media geruchten de ronde over een mislukte aanslag en een mogelijke ophanden zijnde staatsgreep.

Het rumoer typeert de onrust die Bolivia al ruim twee weken in zijn greep houdt. Aanleiding voor de chaos zijn de presidentsverkiezingen van 20 oktober, waarbij de zestigjarige Morales als winnaar uit de bus kwam. Volgens tegenstanders was er sprake van verkiezingsfraude. Dit vermoeden werd versterkt toen de Boliviaanse kiescommissie het tellen van de stemmen 24 uur lang staakte. Na hervatting bleek Morales plots een eclatante overwinning van ruim 10 procentpunt te hebben behaald op zijn uitdager Carlos Mesa, waardoor een tweede ronde overbodig was.

Gewelddadige rellen

Bolivia gaat sindsdien gebukt onder grootschalige protesten van voor- en tegenstanders van Morales. Het openbare leven in het Zuid-Amerikaanse land ligt volledig stil. Scholen zijn dicht, wegen worden geblokkeerd en gewelddadige rellen tussen politie en demonstranten zijn aan de orde van de dag. Bij die confrontaties zijn volgens lokale media al meerdere doden gevallen.

Inmiddels doet de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) onderzoek naar mogelijke verkiezingsfraude. De uitslag van dat onderzoek wordt halverwege deze maand verwacht. Morales heeft zelf intussen aangegeven zijn politieke lot aan de uitkomst van het onderzoek door de OAS te koppelen.

Onwettig

Toch is dat voor de oppositie niet genoeg. Afgelopen zondag stelde Mesa dat Morales’ deelname aan de presidentsverkiezingen bij voorbaat al onwettig was. Volgens de Boliviaanse grondwet mag een president maximaal twee opeenvolgende termijnen dienen. Morales zou met zijn recente overwinning aan een vierde termijn als president beginnen. Middels een referendum probeerde de president in 2016 een grondwetswijziging af te dwingen die het hem mogelijk moest maken voor een vierde keer een gooi naar het presidentschap te doen. Een meerderheid van de Bolivianen stemde destijds tegen, maar Morales legde de uitslag naast zich neer.

De roep om verandering onder de bevolking wordt dan ook almaar luider. Veel Bolivianen zien nieuwe verkiezingen tussen Morales en Mesa überhaupt niet meer zitten. Zij eisen een nieuwe stembusgang met geheel nieuwe kandidaten.

Lees ook:

Het blijft onrustig in Bolivia

Boze Bolivianen vulden vandaag de straten nadat de kiescommissie president Evo Morales had uitgeroepen tot de winnaar van de presidentsverkiezingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden