Open wonden waar eens pootjes zaten

De Maastrichtse politie pakte deze week vijf dierenactivisten op die zonder vergunning aan het demonstreren waren tegen de verkoop van bont. Kordaat optreden. Er zijn Noren die wensen dat hun autoriteiten net zo ferm optreden, maar dan tegen bontboeren die zich niets van regels aantrekken.

Een Noorse organisatie voor dierenrechten bezocht deze zomer heimelijk 45 pelsdierhouderijen. Ze kwam met schokkende beelden terug, die het journaal vorige week uitzond. De dieren strompelen rond in een klein hokje met een bodem van louter kippengaas. Veel vossen en nertsen hadden open wonden op plaatsen waar voorheen een been, neus of oor zat. Dat is de schuld van dassen, reageerde een bontboer ter verdediging op de website van de omroep, want die bijten de poten van de vossenwelpen af als ze door het gaas bungelen. Weinig lezers van de site leken overtuigd.

De Noorse bontindustrie haalt al maanden het nieuws. In januari was het tien jaar geleden dat nieuwe regels voor pelsdierhouders van kracht werden. Een documentaire liet echter zien dat de pelsdierhouders de regels niet naleefden. Prompt kondigde Mattilsynet, de Noorse autoriteit die toeziet op planten, dieren en voedsel, controle van alle 367 pelsdierhouders aan.

Een regionale vereniging van pelsdierhouders vroeg Mattilsynet die rapportages in ieder geval geheim te houden. Als dierenactivisten daar inzicht in krijgen, kwam hun veiligheid in gevaar, vreesde de organisatie. De rapportages werden toch openbaar, maar in een ’intern mediaplan’ vroeg de toezichthouder haar medewerkers wél om in contacten met journalisten de bedrijfstak op voorhand ’gezond te verklaren’, onthulde dagblad Aftenposten.

Mattilsynet rapporteerde in juni dat 45 procent van de bedrijven van één of meer regels afwijkt. Meer dan de helft van de bedrijven was niet goed ingericht en een op de vijf dieren werd niet volgens de voorschriften verdoofd of gedood. Maar Mattilsynet schreef hoop te houden voor de toekomst.

De beelden van vorige week zetten de discussie op scherp. ’Volstrekt onacceptabel’, vond landbouwminister Lars Peder Brekk. Hij dreigt steun aan de bedrijfstak te beëindigen. ’Schokkend’, vindt ook de Noorse pelsdierenvereniging. De club van fokkers wil certificering, maar verliest steeds meer steun.

Dierenartsen en enkele politieke partijen willen de bontindustrie nu echt afbouwen. Roofdieren in hokjes houden om met hun vel mensen te sieren, kan niet zonder aantasting van het dierenwelzijn en is ethisch onverantwoord, stellen zij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden