Open voor publiek: klein en groot

Wetenschappelijke instellingen en bedrijven in het hele land openen vanaf zaterdag hun deuren voor het publiek. De jaarlijkse Wetenschap & techniekweek staat ditmaal in het teken van 'klein en groot'.

De meeste publieksactiviteiten vinden plaats op zondag 5 oktober. Ruim 140 universiteiten, onderzoeksinstituten, musea, volkssterrenwachten en bedrijven hebben op die dag een programma samengesteld. Een kleine greep uit het aanbod:

Amersfoort:

Lezing 'De menselijke maat' door dr. G. Maat. In historische gebouwen zijn deuren en bedstedes vaak opvallend klein. Maar waren de mensen vroeger echt kleiner?

Lezing over ergonomie en de steeds langer wordende mens, door dr. ir. J. Molenbroek.

Lezing over de geschiedenis van het speelgoed en de functie van speelgoed op de grote-mensenwereld, door J. Anderson.

(Museum Flehite, Westsingel 50; aanvang 13.00, 15.30 en 16.00 uur)

Amsterdam:

Wiskunde-wandeling door de Jordaan en de Haarlemmerbuurt, onder leiding van Hans Wisbrun, 'makelaar in wiskunde'. Op de route worden naar aanleiding van de omgeving wiskundige vragen gesteld.

(Vertrek vanaf het Spui, 12.30 en 14.30 uur)

Demonstratie van virtual reality-technieken. Bezoekers kunnen, voorzien van een speciale 3D-bril, een kunstmatige wereld betreden. Een wereld vol molecuulstructuren bijvoorbeeld, waarin de bezoeker even klein is geworden als een atoom.

(Stichting academisch rekencentrum Amsterdam, Kruislaan 415)

Delft:

Presentatie over het Waterloopkundig laboratorium, door dr. ir. G. Rodenhuis, en lezing over de zeespiegelstijging door prof. dr. ir. M. Stive. Regelmatig zijn er rondleidingen en kan er een bezoek worden gebracht aan schaalmodellen van pompenkelders, golfgoten en een model van de haven van Drimmelen. Kinderen kunnen actief meedoen aan allerlei proefopstellingen.

(Waterloopkundig laboratorium, Rotterdamseweg 185)

Maastricht:

Lezing door entomoloog Arnold van Huis van de Landbouwuniversiteit Wageningen over het eten van insecten. Bezoekers kunnen ook zelf proeven van onder andere meelwormen, bijenlarven en krekels in chocolade.

(Natuurhistorisch museum, Bosquetplein 6-7)

Nieuwegein:

Bezichtiging van de Tokamak-installatie, waarmee onderzoek wordt gedaan naar kernfusie.

(Fom-instituut voor plasmafysica Rijnhuizen, Edisonbaan 14)

Soesterberg:

Demonstraties van de centrifuge en de onderdrukkamers waarmee straaljagerpiloten oefenen in het verwerken van zogeheten g-krachten en lage luchtdruk.

(Nationaal lucht- en ruimtevaartgeneeskundig centrum, Kampweg 2)

Utrecht:

Demonstratieprogramma 'Rechtopstaande haren en overspringende vonken'. Gezeten in negentiende-eeuwse collegebanken kan het publiek getuige zijn van demonstraties van statische elektriciteit, gebaseerd op proeven uit de vorige eeuw.

(Universiteitsmuseum, Lange Nieuwstraat 106; aanvang 13.00, 14.30 en 16.00 uur)

Wageningen:

Doorlopend programma in het nieuwe kassencomplex, waar gewassen onder gecontroleerde omstandigheden worden opgekweekt. Er zijn onder meer speciaal beveiligde compartimenten voor experimenten met bijvoorbeeld plantenziekten.

(Landbouwuniversiteit, Kassemcomplex Unifarm, Kortenoord)

De Wetenschap & techniekweek wordt georganiseerd door de Stichting wetenschap en techniek Nederland.

Een gratis programmakrant kan worden aangevraagd via telefoonnummer 0900-9449449. De krant is ook verkrijgbaar bij VVV-kantoren en bibliotheken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden