Open dag vliegbasis Volkel 'Luchtmacht kan met helft minder JSF's toe dan beoogd'
De Nederlandse luchtmacht kan volstaan met tien tot twintig JSF-jachtvliegtuigen, in plaats van de beoogde veertig tot vijftig. Volgens Lockheed Martin-testvlieger Billie Flynn is de JSF zo krachtig en veelzijdig dat voor operationele inzet nog maar 10 procent van het vroegere aantal vliegtuigen nodig is. "In Kosovo (1999) leidde ik operaties met zeventig vliegtuigen. Die zouden we nu met vier tot acht toestellen af kunnen."
De opvolger van het F-16-jachtvliegtuig is nog niet gekozen, maar gisteren stond op de vliegbasis Volkel al een houten model van de JSF te pronken op de open dag van de luchtmacht. De luchtmacht heeft een sterke voorkeur voor de JSF. Het tonen van de JSF is geen politiek signaal, benadrukte de luchtmacht, maar 'slechts een presentatie van de Nederlandse defensie-industrie'. Die had in elk geval geen last van concurrerende vliegtuigbouwers, geheel afwezig tijdens de open dag. Nederlandse bedrijven hopen als toeleveranciers aan de JSF 2200 manjaren werk te hebben.
Volgens testvlieger Flynn behoren de problemen met de JSF (codenaam F-35) tot de normale kinderziektes van een nieuw vliegtuig. "De F-35 staat aan het begin van zijn levensloop. Het toestel moet veertig jaar mee kunnen en zal - net als de F-16 - in de loop van de jaren meegroeien en aanpassingen ondergaan. Het is een uitzonderlijke investering in de toekomst."
Ook vandaag houdt de luchtmacht op de vliegbasis Volkel een open dag, die mede in het teken staat van honderd jaar militaire luchtvaart.
(trouw)
undefined