Open Brief in Trouw kost perschef Eijk zijn baan

amsterdam – Een vertrouwensbreuk tussen aartsbisschop Wim Eijk en zijn perschef Loek Sinselmeijer kost de laatste zijn baan. Sinselmeijer (60) keert niet terug in zijn functie. In een kort geding over het arbeidsconflict is de zaak geschikt. Over zakelijke afspraken doen beide partijen geen mededeling.

Eijk ontsloeg zijn perschef nadat die tijdens een interne bijeenkomst zich kritisch had uitgelaten over het personeelsbeleid. De aartsbisschop zelf was overigens zelf niet aanwezig tijdens deze bijeenkomst. Zijn kanselier, Hans Zuijdwijk, wel. Sinselmeijer had de worden 'schandalig' en ’asociaal’ gebruikt.

De verhoudingen op het aartsbisschoppelijk paleis aan de Utrechtse Maliebaan zijn na aantreden van Wim Eijk in januari al snel tot vriespunt bekoeld. De medewerkers die aan de gemoedelijke tolerantie van kardinaal Simonis gewend waren, moesten even slikken toen bleek dat er een zakelijke en afstandelijke sfeer kwam met de nieuwe aartsbisschop en zijn kanselier Zuijdwijk.

Dat begon met een onaangekondigde interne verhuizing. Medewerkers vonden een van de eerste dagen op de deur van de werkkamers gele plakkertjes met daarop de mededeling wie voortaan in welke kamer zou werken. Een toelichting ontbrak.

Perschef Sinselmeijer zou zich ook tegenover derden kritisch hebben uitgelaten over de nieuwe aartsbisschop. Een aanvankelijk ontslag werd al snel omgezet in een op non-actief stellen. De bisdomstaf kreeg steeds meer twijfel aan de loyaliteit van perschef Sinselmeijer en doorzocht diens mailbox. Daarbij kwam aan het licht dat de perschef berichten met kritische opmerkingen had verzonden. Tevens bleek dat hij betrokken was geweest bij de Open brief die mevrouw Van Heteren had gepubliceerd in Trouw. In deze brief liet de als loyaal bekend staande Van Heteren zich kritisch uit over het beleid van de nieuwe aartsbisschop. Sinselmeijer zou op de hoogte geweest zijn van deze brief en gezien zijn opdracht, verplicht zijn geweest de aartsbisschop hierover te informeren.

Kanselier Zuijdwijk neemt de taken van perschef tijdelijk op zich.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden