Opeens is de coalitie het toch eens over nieuwe klimaatmaatregelen

Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Opvallend snel is er nu toch overeenstemming over nieuwe maatregelen om de klimaatdoelen te halen. Coalitiepartijen willen uitstralen: wij zien de urgentie en de noodzaak van een Klimaatakkoord. 

Hoogstwaarschijnlijk vrijdag presenteert minister Eric Wiebes van economische zaken en klimaat de richting die het kabinet uit wil voor de verdere uitwerking van het Klimaatakkoord.

Dat is snel: exact een week geleden riep voorzitter Ed Nijpels van het Klimaatberaad, beter bekend als de klimaattafels, het kabinet op tot actie. Uit een analyse van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Planbureau (CPB) bleek dat veel van de voorlopige plannen nog te vaag waren om door te rekenen. Er was richting nodig.

Vrijdag maakt Wiebes bekend aan welke knoppen hij wil draaien om de CO2-uitstoot in 2030 met 49 procent terug te brengen. Impopulaire maatregelen schuwt hij niet. Zo zullen energiesector en bedrijfsleven de portemonnee moeten trekken. Tot de laatste onderhandelingsronde gold de invoering van rekeningrijden voor personenauto’s als mogelijkheid,  maar CDA en VVD voelen daar niets voor. In het regeerakkoord is deze maatregel taboe verklaard.

Tweespalt

Al aan het begin van de week was de coalitie grotendeels klaar met de onderhandelingen, wat opmerkelijk is omdat er de voorbije weken een tweespalt leek te zijn ontstaan tussen de partijen. VVD en CDA waarschuwden voor te radicale ingrepen. CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma voorziet een Pim Fortuyn-achtige revolte als vooral een welgestelde elite profiteert van de energietransitie. Ook zei hij te vrezen dat bedrijven naar het buitenland zullen trekken als de rekening van de verduurzaming bij hen komt te liggen.

Het pakket dat Wiebes wil presenteren moet de ‘groene’ coalitiepartijen, ChristenUnie en met name D66, tevreden stemmen. De democraten traden vooral vanwege de klimaatambities toe tot ‘het groenste kabinet allertijden’. De partij moet al het omstreden afschaffen van de dividendbelasting verdedigen en staat er niet goed voor in de peilingen. Tijdens zijn partijcongres zaterdag wil D66 ook graag goed nieuws presenteren. Zonder ambitieus klimaatbeleid zal de achterban zich afvragen wat de partij te zoeken heeft in het kabinet.

Debat

Na de presentatie van vandaag willen de regeringspartijen zo snel mogelijk in debat met de Tweede Kamer. Daarna kunnen de onderhandelingen aan de klimaattafels (industrie, elektriciteit, wonen, vervoer en landbouw) verder gaan. Het kabinet zal vandaag nog eens de wens uitspreken om voor het eind van het jaar tot een definitief akkoord te komen. Tegelijkertijd gaan er bij de coalitiepartijen stemmen op om liever in het voorjaar met een goed klimaatplan te komen, dan rond de kerst haastwerk af te leveren.

Veel zal daarvoor afhangen van het detailniveau van de maatregelen die vandaag worden gepresenteerd. Het euvel van het conceptakkoord van juli was dat de nauwkeurigheid van de uitwerkingen per tafel nogal uiteenliep.

Klaar voor behandeling

De Klimaatwet gaat ter behandeling naar de Tweede Kamer, nu de Raad van State advies heeft uitgebracht over het wetsvoorstel dat de Nederlandse CO2-reductie vastlegt, waardoor het parlement zich er nu over kan uitlaten. De Raad van State wijst er in haar advies onder meer op dat ook het parlement verantwoordelijk is voor het maken van klimaatbeleid voor de lange termijn. De Klimaatwet werd ondertekend door de oppositiepartijen GroenLinks, PvdA en SP, naast coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. In het nog te sluiten Klimaatakkoord worden de maatregelen vastgelegd waarmee de in de Klimaatwet afgesproken CO2-doelen kunnen worden gehaald.

Lees ook:

Het kabinet moet in actie komen als het het Klimaatakkoord wil redden

Met het Klimaatakkoord kán Nederland de gewenste CO2-reductie halen. Maar dan moet de politiek nu in actie komen. Voor het akkoord breken cruciale weken aan.

Haast maken of afremmen: het klimaatbeleid verdeelt de coalitie

VVD en CDA waarschuwen voor onbehagen over klimaatbeleid, tot irritatie van coalitiepartners D66 en ChristenUnie. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden