Opeens heeft de SGP macht

SGP-Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf (L) en staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra. Beeld anp
SGP-Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf (L) en staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra.Beeld anp

De woordvoerder van de SGP, Menno de Bruyne, is trots op de macht die zijn partij opeens heeft. 'Als er nog studenten zijn die taart willen laten bezorgen, schroom niet', schreef hij gisteren op Twitter.

Want de mannenbroeders waren de eersten die een gat konden schieten in de omstreden langstudeerdersmaatregel, waarover al een half jaar, binnen en buiten de Tweede Kamer, hevig debat gevoerd wordt. En ook de invoering van de even omstreden Wet op het passend onderwijs werd onder druk van de SGP aanmerkelijk verzacht.

De aanpassingen van de maatregelen kwamen woensdagavond als donderslag bij heldere hemel. Maandenlang hadden studenten gedemonstreerd, instellingen geprotesteerd, hadden Kamerleden alternatieve bezuinigingen voorgesteld, maar veel beweging zat er niet in.

In de maatregel voor langstudeerders was geen verandering meer mogelijk sinds staatssecretaris Zijlstra afgelopen najaar al beloofde dat langstudeerders er een jaar bij kregen; ze mochten een jaar uitloop hebben op hun bachelor en op hun master, waar dat eerst een enkel jaar was op beide studiecomponenten. Maar meer was niet mogelijk, wat de Kamer ook voorstelde. De oppositie wilde bijvoorbeeld de prestatiebeloning voor leraren liever niet uitkeren, maar daar kon geen sprake van zijn.

Ook op de Wet op het passend onderwijs leek geen enkele aanpassing mogelijk. Minister Van Bijsterveldt had eerder dit jaar al een brief naar instellingen voor speciaal onderwijs gestuurd, waarin ze waarschuwde dat aanstellingen niet moesten worden verlengd. Ze had zelfs geen oog voor de nood van twee scholen voor speciaal onderwijs waar kinderen met ernstige epilepsie les krijgen: de scholen zouden door een stapeling van maatregelen in één klap bijna de helft van hun bekostiging kwijtraken. Met dat geld kunnen andere scholen het anders al jaren, vond de minister. En volgens haar was het ook onwenselijk om bijvoorbeeld geld weg te halen bij de maatschappelijke stage ten gunste van deze en andere scholen voor speciaal onderwijs.

Tot het moment dat de SGP liet weten dat wat hen betreft de maatregelen voor het passend onderwijs als de langstudeerderswet te snel werden ingevoerd. De steun van de SGP is voor het kabinet onontbeerlijk om een meerderheid te halen in de Eerste Kamer. 'Ik kan daar wel gaan staan in juni, maar ik wilde liever het risico niet nemen om teruggestuurd te worden', zei Zijlstra gisteren in een debat over de langstudeerders. Met het gevolg dat wat eerst niet kon - geld weghalen bij de maatschappelijke stage en de prestatiebeloning - nu wel kon. 'Waar blijft het gebak?', vroeg SGP'er De Bruyne een paar uur later via Twitter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden