Opeens geeft Wilders wél een interview

PVV-leider Geert WildersBeeld ANP

De televisiezender RTL kreeg steevast, zoals veel andere media, geen antwoord van Geert Wilders op het verzoek om een interview. Maar gisteren was het dan eindelijk zover. Niet omdat het verzoek van RTL dit keer zo belangrijk was, maar vooral omdat Wilders een platform nodig had om de aanval op de SP te openen.

Wilders is duidelijk geschrokken van de jongste opiniepeilingen, met name die van Maurice de Hond van afgelopen weekeinde. Volgens die peiling is de SP momenteel de grootste politieke partij in de kiezersgunst en, voor de PVV belangrijker, de groei van de SP komt steeds sterker van voormalige PVV-stemmers.

Geert Wilders gaf daarvoor gisteren een zeldzaam interview, waarin hij de SP onder uit de zak gaf. De PVV-leider hoedde zich ervoor de in populariteit immer groeiende Emile Roemer persoonlijk aan te vallen. Een zeer aimabele man, aldus Wilders. "Als je naar zijn persoon kijkt, begrijp ik de groei van de SP wel. De SP zelf is toch vooral een wolf in schaapskleren. Ze willen criminelen uit het buitenland hier toelaten."

Wilders repte met geen woord over de succesvolle samenwerking tussen zijn PVV en de SP rond de zorg of bij de pogingen de arbeidsmarkt of de pensioenen te hervormen. De agenda van de twee partijen op de flanken van het politieke spectrum is op die punten vrijwel identiek.

Wilders, de man die zegt de politieke elite te willen bestrijden, hanteerde nu een argument, dat normaal alleen door die elite wordt gehanteerd. Volgens hem lopen kiezers over, omdat regeringsverantwoordelijkheid dragen nu eenmaal moeilijker is dan mooie dingen roepen in de oppositie. De SP weet dat ook, aldus Wilders, verwijzend naar de twee SP-gedeputeerden in Brabant die vandaag hun ontslag namen.

Volgens Wilders wordt Nederland 'duurder, Europeser en onveiliger' mocht de populariteit van de SP zich op enig moment omzetten in regeringsdeelname van die partij. "Inhoudelijk zakt je broek af van de SP", aldus Wilders, "Ze waren voor een generaal pardon en zijn voor meer geld naar ontwikkelingssamenwerking. Ze streven, ondanks alle ontkenningen, naar een federaal Europa en ze zijn tegen minimumstraffen. Bovendien wil de SP de hypotheekrente afschaffen."

Wilders toonde zich in het RTL-interview enigszins verongelijkt over de dalende populariteit van zijn PVV in de peilingen. "We hebben ontzettend veel binnengehaald voor onze kiezers. Meer geld voor de zorg en minimumstraffen bijvoorbeeld."

Of dergelijke resultaten het ook in de toekomst lonend maken om als gedoogpartner van het minderheidskabinet op te blijven treden, hield Wilders in het midden. Hij toonde zich bereid mee te onderhandelen met CDA en VVD over nieuwe bezuinigingen, maar 'dat zal niet gaan tegen iedere prijs'. "Vooralsnog zeggen we bij de PVV dat we niet weglopen voor onze verantwoordelijkheid. Nieuwe verkiezingen en het gevaar dat de SP en de PvdA dan in één kabinet terechtkomen, is nog veel slechter."

Wilders herhaalde dat ontwikkelingssamenwerking bij de nieuwe bezuinigingsronde zal moeten worden betrokken. Bovendien stelde hij gisteren als eis dat er geen verlaging van aanvullende pensioenen zal plaatsvinden. "De verlaging van pensioenen dreigt, omdat de rente waarmee gerekend moet worden erg laag is. Die is zo laag door het falende beleid rond de eurocrisis. Gepensioneerden in dit land hoeven niet onder dat falende beleid te lijden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden