Opec-akkoord met rafelrandjes

Opec voorzitter en Quatar's minister van energie Mohammed bin Saleh al-Sada en de secretaris generaal Mohammed Barkindo. Beeld REUTERS
Opec voorzitter en Quatar's minister van energie Mohammed bin Saleh al-Sada en de secretaris generaal Mohammed Barkindo.Beeld REUTERS

Na maanden stevig onderhandelen zijn de Opec-landen eruit. Zij gaan gezamenlijk 1,2 miljoen vaten ruwe olie per dag minder produceren. De prijs voor een vat Brent olie steeg met 8% tot ruim 50 dollar.

Annemieke Diekman

Het Opec-akkoord moet een einde maken aan de wereldwijd dalende olieprijzen door overproductie. Die daling is ingezet in de zomer van 2014 toen een vat Brent olie nog meer dan 110 dollar deed. Eind januari 2016 werd een dieptepunt bereikt met 27 dollar per vat.

Dinsdag noteerde een vat Brent olie ruim 46 dollar. Het is voor het eerst in lange tijd dat de OPEC in Wenen de neuzen van alle deelnemende landen weer dezelfde kant op krijgt en daarmee laat zien dat de Opec nog bestaansrecht heeft als organisatie.

De Opec-landen nemen met 33,7 miljoen vaten per dag circa 35 % van de mondiale olieproductie voor hun rekening. Het aantal vaten per dag wordt onder het vandaag gesloten akkoord met 1,2 miljoen vaten teruggebracht tot 32,5 miljoen. Daarnaast gaan de olieproducerende landen buiten de Opec, waaronder Rusland, 600.000 vaten per dag minder produceren.

Weinig hoop

Afgelopen weken was er weinig hoop op een akkoord. Iran lag lang dwars. Het land ziet niets in een beperking nu eindelijk de westerse sancties op de export van hun olie zijn opgeheven. Die waren ingesteld vanwege Irans nucleaire activiteiten. De dagelijkse olieproductie van Iran bedroeg voor de sancties circa 4 miljoen vaten, maar viel door die sancties terug tot 1 miljoen. Momenteel zit het land weer rond de 3,8 miljoen vaten per dag. Het ziet er nu naar uit dat ze weer naar het oude niveau terug mogen groeien, in plaats van hun productie beperken in Opec-verband te moeten berperken. Dat betekent wel dat de reductie van de andere landen in werkelijkheid groter is om de aangekondigde 1,2 miljoen vaten te halen.

Saudi-Arabië en Irak waren als grootste olieproducerende landen binnen de Opec de andere dwarsliggers. Hoewel de onderhandelingen geheim zijn, bleek kort geleden nog dat Saudi-Arabië een akkoord voor productiebeperking uberhaupt niet nodig vindt. De markt komt volgens de Saudi's vanzelf al in evenwicht, doordat investeringen in de oliesector achterblijven.

'Dat zie je inderdaad gebeuren', zegt Hans van Cleef, senior sector econoom energie bij ABNAmro. 'De aanhoudend lage olieprijzen brengen olieproducerende landen binnen en buiten de Opec in de problemen. Als gevolg hiervan zijn de investeringen in de olieindustrie de afgelopen tijd fors teruggeschroefd.' De totale productiedaling is nog te gering om invloed uit te oefenen op de olieprijs. Dat kost meer tijd.'

Olieprijs

De grote vraag is of de olieprijs nu blijft stijgen. 'Er zal wel wat bijkomen, maar ik verwacht niet dat de prijs veel hoger uitkomt dan 55 dollar per vat', aldus Van Cleef. Belangrijk is volgens hem of de Opec-landen zich ook daadwerkelijk aan de nu gesloten deal houden en wat Rusland en de Verenigde Staten gaan doen.

Rusland zal onder het akkoord de productie licht reduceren, maar of ze zich daar aan houden is gezien de historie nog maar de vraag. De VS speelden voordat de olieprijs begon te dalen in 2014 weer een belangrijke rol in de wereld als olieproducerend land, met name door een groei in schalieoliewinning. Toen de olieprijzen begonnen te dalen, nam ook hun olieproductie af omdat schalieoliewinning niet rendabel is bij olieprijzen onder de 50 dollar. 'Verwacht wordt dat de VS bij een hogere olieprijs de schalieoliewinning weer zullen opvoeren', aldus Van Cleef. 'De productievermindering door de Opec zal dan nauwelijks een lange termijneffect op de olieprijs hebben.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden